Jak se opravuje „vindobona“

22.10.2020 8:00 Helmut Böhme

Jak se opravuje „vindobona“

Motorová jednotka řady VT 18.16 DR (od roku 1970 řada 175, dnes 675 DB) s dieselovým pohonem a hydrodynamickým přenosem výkonu pro mezinárodní expresní dopravu byla v letech 1963 – 1968 dodávána vagónkou VEB Waggonbau Görlitz Německé říšské dráze (DR). V ČR je přezdívaná podle elegantního tvaru delfín, nebo také podle mezinárodního vlaku, na který byla nasazována, vindobona. Pro mnohé se pojmenování Vindobona stalo synonymem právě této motorová jednotky.

Takto popisuje jednotku, v Německu označovanou také jako SVT Görlitz (Schnellverkehrstriebzug čili expresní vlak typu Görlitz), česká Wikipedie. Víc informací samozřejmě najdete v její německé verzi. Označení SVT Görlitz nese ve svém názvu také nezisková společnost s ručením omezeným, která sice sídlí v Lipsku, ale objekt svého snažení, jednotku 175 014/019 (ex VT 18.16.07/10) opravuje v Drážďanech. Informace o tomto projektu, dokonce v češtině, najdete na webu společnosti. Tady dodejme už jen to, že zmíněná jednotka patří norimberskému muzeu Německé spolkové dráhy, dlouho byla bez povšimnutí odstavena a chátrala na nádraží Ketzin v Braniborsku a dne 23. března 2019 byla umístěna do odstavné haly nádraží Dresden-Altstadt. Tam jsem si ji mohl prohlédnout dne 10. října tohoto roku.


Leták projektu znovuzrození železniční legendy v češtině
(kliknutí do náhledu otevře celý v PDF)

Vstup do haly se neobešel bez protikoronavirových opatření s dezinfekcí a zapsáním adres. Nikdo ovšem nekontroloval, zda někdo náhodou neuvedl nějaký nesmysl. Potom několik členů společnosti SVT Görlitz vysvětlovalo skupinám maximálně osmi osob technické parametry a na čem právě dělají.


Poutač u vchodu


Na dvě části rozdělená jednotka


Ze všech baterek vytekla kyselina, ale to prý je ještě nejmenší problém


Pracuje se i na podvozcích

Po vnější obhlídce následovala návštěva interiéru.


Restaurační vůz, …


… k němuž samozřejmě patří i kuchyně


První třída


Druhá třída


Spací oddíl pro personál


Velkoprostorový oddíl

Cestující, kteří neradi sedí proti směru jízdy, tu určitě ocení, že se sedadla dají otočit do směru jízdy.


Do strojovny vede jen velmi úzké ulička

Další fotky najdete v mé veřejné galerii a nezbytné video na obvyklém portálu. Na závěr popřejme společnosti SVT Görlitz úspěch jejich projektu a vindoboně 14/19 návrat na koleje nejen středoněmecké.

Úvodní snímek: Legendární motorovou jednotku čeká návrat do provozu; zdroj: www.svt-görlitz.de
© René Meinig

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy