Jak jela „Vindobona“ v roce 2010

13.7.2010 8:00 Richard Jakl

Jak jela „Vindobona“ v roce 2010

Rok s rokem se sešel a znovu je zde 2. červenec 2010 a u druhého nástupiště železniční stanice Praha-Vršovice je, po dlouhých přípravách, přistavena souprava, kdysi legendárního, expresu „Vindobona“, která je již podruhé majestátním předvojem oslav „Pernštejnského panství“ léta páně 2010.

 

 

 


Po úspěšné loňské jízdě přes Tábor, Horní Cerkev, Jihlavu a Okříšky, byla trase změněna a po plánované trase neméně známého „Posázavského pacifiku“ jako Zvl. Ex 35201 přes Čerčany, Ledečko, Světlou nad Sázavou a pro zpestření zajížďkou z Křižanova do Velkého Meziřící a zpět na hlavní trať s pokračováním přes Tišnov do Brna hlavního nádraží jako Zvl. Ex 32228 / 32229.

Bohužel před odjezdem se na trati 221 stala mimořádná událost (střet vlaku s osobou v kolejišti) a hrozilo, že odjezd bude o několik hodin opožděn a tím narušena celá akce. Díky operativnosti Ing. Milana Sáblíka a dispečerského aparátu byla zvolena objízdná trasa přes Malešice a po koridoru do Kolína, kde bylo možné využít maximální rychlost vlaku 120 km/h, kterou strojvedoucí hravě zvládali. Dále jsme pokračovali přes Bečváry do Ledečka, kde jsme se vrátili na původní trasu s minimálním zpožděním. Souprava byla v tradičním řazení M 296.1027 + Balm + BRam + M 296.1021 v původních nátěrech.

Vlak doprovázel stejný personál jako loni z DKV Praha PJ Praha Vršovice, včetně milé obsluhy v restauračním voze z Hostince u Vlachů z Jamného u Tišnova a velice dobře zásobeným, jak nápoji tak pokrmy s velice lidovými cenami. Po celou jízdu byl neustále obsazen labužníky a panovala zde příjemná atmosféra. Podávalo se zde pivo a nealkoholické nápoje z pivovaru Černá hora, něco ostřejšího známých značek, z jídel výborné utopence a tlačenka jako předkrm či k pivu, domácí zelná polévka, tradiční hovězí guláš, či řízek s bramborovým salátem. Ze sladkých jídel zde byla zastoupena obligátní palačinka s čokoládou a další dobroty.

Po „vymotání“ se z Prahy Vršovic a najetí na nultou kolej koridoru tratě 010 ukázaly motorové vozy a um strojvedoucích svižnou jízdu, která nijak neomezovala pravidelný provoz. Při míjení pravidelných vlaků SC, EC a R museli být cestující překvapeni co zrovna viděli. Bohužel ve stanici Velim jsme byli zastaveni a po projeti R 871 Punkva, pokračovali do Kolína. Právě zde vznikl můj první neplánovaný snímek.

Po příjezdu do Kolína a převzetí rozkazu se vydáváme po trati 014 a bez zastavení přijíždíme do Ledečka, kde po úvrati se vydáváme po plánované trase do stanice Kácov, kde nazhlaví je první fotozastávka a po dojetí do stanice křižujeme s Os 9202 v podobě 810+010.

Dále pokračujeme přes Zruč nad Sázavou do Vlastějovic, kde opět křižujeme s Os 9204 810+010 a pořizujeme pár záběru i když pod zataženou oblohou.

Po vypravení a pár kilometrech je další plánovaná fotozastávka ve Zruči nad Sázavou s překrásným hradem na kopci a kostelem na druhém břehu Sázavy.

Poté ještě zastavujeme v oblouku před Světlou nad Sázavou.

Po nastoupení všech účastníků míříme do Světlé nad Sázavou, abychom zde vyčkali předjetí pravidelného R 681 a pokračovali do Havlíčkova Brodu.

Z Přibyslavi máme již postaveno proti správnému směru na 2. TK a nebrání nic souběžné jízdě s R 681. Ten je ovšem s náskokem jednoho oddílu, avšak po odjezdu ze Žďáru nad Sázavou ho dojedeme a několikrát předjedeme či on nás. Jak je vidět nejen na následujícím snímku, ale také na tomto krátkém videu.

Takovéto zpestření trvá až do Křižanova, kde rychlík pravidelně zastavuje a my přejíždíme bez zastavení na lokálku do Velkého Meziříčí, pyšnící se s třemi mosty. Před meziříčským vjezdovým návěstidlem zastavujeme a fotografové vybíhají na stráň, aby si pořídili další snímek. Po křižování pravidelným vlakem Os 24951 odjíždíme zpět do Křižanova a po úvrati směr Brno.

U viaduktu v Dolních Loučkách opět zastavujeme na snad nejfotogeničtější zastávku.

Po čestném fotografování, nastoupení fotografů a krátké zastávky v Tišnově pokračujeme na brněnské hlavní nádraží, kde náš motorový expres „Vindobona“ zastavuje s pár minutami zpoždění u druhého nástupiště.

Jako memento k prvnímu nástupišti přijíždí značně zpožděný vlak EC 173 „Vindobona“ s klimatizovanou soupravou vozů DB a ÖBB v čele s rakouským Taurusem…

Po vystoupení a rozloučení všech jistě spokojených účastníků souprava odjíždí do Horních Heršpic, aby následující dny mohla vozit pravidelné vlaky s účastníky Pernštejnských slavností, ale i s obyčejné cestující. Ale to už je jiná kapitola.

Na závěr patří velký dík všem, kteří celou akci připravovali a jistě byla s úspěchem dokončena bez velkých potíží a za rok nashledanou…

Galéria

Súvisiace odkazy