Kontrolní den na naší první železniční „dálnici“

27.8.2020 8:00 Jiří Řechka

Kontrolní den na naší první železniční „dálnici“

V úterý 25. srpna 2020 byla médiím představena aktuální podoba tzv. hostivařského koridoru. Na tuto akci byla pozvána i redakce magazínu VLAKY.NET. Tisková konference se konala přímo na staveništi tohoto unikátního díla. Zahájila ji tisková mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Po krátkém úvodu dostal slovo generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Řekl, že tato „stavba desetiletí“ si nepochybně zaslouží návštěvu, ať už odbornou nebo i mediální.

Tato stavba zásadně změní dopravní obslužnost v délce více jak šesti kilometrů. Poprvé se na síti Správy železnic realizuje trať, která bude čtyřkolejná. Koleje v nově trasovaném úseku opouští hustě obydlenou část Strašnic, na což se místní obyvatelé velice těší. Zároveň se zvýší rychlost vlaků od 80 km/h do 120 km/hod. Pokud by bylo více takovýchto tříkolejných a čtyřkolejných úseků, řada věcí by se dala řešit snadněji. Na závěr trochu „pozlobil“ nového ředitele Metrostavu a.s. návrhem, že by bylo dobré, aby stavba byla ukončena o něco dříve. V plánu je, že se některé nástupištní hrany nových zastávek, zprovozní již od letošního nového jízdního řádu v prosinci. Našim čtenářům není třeba stavbu zvlášť představovat, učinili jsme tak u příležitosti jejího zahájení před dvěma roky.


Jaroslav Heran a Jiří Svoboda © Jiří Řechka

Druhým řečníkem byl generální ředitel Metrostavu a.s. Jaroslav Heran. Řekl, že to je největší železniční stavba, kterou společnost realizuje. Doposud se daří plnit všechny termíny, ke kterým se společnost zavázala. O zkrácení termínů na stavbě se již jedná. Ale každé zkrácení je komplikované, navazuje na to řada dalších okolností. Ale dělá se vše proto, aby se zkrácení termínů mohlo realizovat. V současné době je nejdůležitější zprovoznění významné části nových koleji k desátému prosinci letošního roku. Tolik ve stručnosti od obou generálních ředitelů. Po jejich vystoupení, byl promítnut videozáznam z dronu, který ukázal celý úsek od lanového mostu až po vinohradské tunely. I vy si můžete uvedenou trasu virtuálně proletět a podrobně si ji prohlédnout:


Staveniště 4. koridoru v Praze mezi Uhříněvsí a Vinohradskými tunely kamerou dronu;
zdroj: Metrostav, Swietelsky Rail CZ, SMP CZ

Po promítání se všichni novináři a hosté odebrali na staveniště nové zastávky Praha-Zahradní město. První zastavení bylo u nové měnírny a technologického objektu. Dověděli se, že měnírna sice ještě není funkční, přesto tam již nějaké napájení jde, zejména kvůli případné krádeži kabelů. Poslední zastavení bylo u nově budované zastávky Praha-Zahradní město. Tato zastávka má zcela změnit dopravní obslužnost pro obyvatele této části Prahy. Získají tím velmi rychlé spojení do centra metropole. Zároveň zde dojde také k rozšíření silnice vedoucí pod železničním mostem. Nakonec byl dán prostor pro individuální rozhovory a pro fotografování. Tím kontrolní den skončil. Podrobnější informace najdete v přiložené tiskové zprávě, na zvukovém záznamu a v dalších odkazech.


Budoucí zastávka Praha-Zahradní město © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Čtvrtý železniční koridor – Wikipedie; Úsek Praha-hlavní nádraží – Praha-Hostivař
  2. Hostivař – Hl.n. – Železniční koridory
  3. Státní fond dopravní infrastruktury – oficiální web
  4. Nástroj pro propojení Evropy - CEF na webu SFDI
  5. Správa železnic, s.o. – oficiální web
  6. Optimalizace traťového úseku Praha Hostivař – Praha hl. n., II. část – Praha Hostivař – Praha hl. n. – prospekt stavby (formát PDF)
  7. V Praze vzniknou dvě nová nádraží – Eden a Zahradní Město – tisková zpráva SŽDC ze dne 15.8.2018 (formát PDF)
  8. Pozvánka na kontrolní den na stavbě traťového úseku Praha Hostivař – Praha hl. n. (formát PDF)
  9. První česká železniční „dálnice“ roste mezi Vinohradskými tunely a Hostivaří – tisková zpráva Správy železnic ze dne 25.8.2020 (formát PDF)
  10. Zvukový záznam tiskové konference (formát MP3, velikost 8,30 MB)

Úvodní snímek: Novináři míří k budoucí zastávce Praha-Zahradní město © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy