Naše téma: Barvy PID

10.8.2020 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Barvy PID

Naši mediální scénu, o letošních prázdninách rozhodně nevykazující příznaky jinak obvyklé „okurkové sezóny“, nedávno ještě více oživilo zveřejnění schváleného záměru vedení našeho hlavního města převléci všechna vozidla Pražské integrované dopravy (PID) do jednotného kabátku, což zajisté neuniklo ani pozornosti čtenářů magazínu VLAKY.NET. Vzhledem k tomu, že plán vyvolal ohlasy povýtce rozporuplné, nebude jistě nezajímavé probrat jej i v této názorové rubrice.

Vlaky, vozy metra, tramvaje i autobusy zapojené do systému Pražské integrované dopravy budou mít v budoucnu jednotný design složený z kombinace tradiční červené a šedé barvy. Vítězný návrh z dílny studia superlative.works v pondělí schválila rada města. K přemalování dojde postupně v souvislosti s obnovou vozového parku a opravami nátěrů. Vedení města plán zdůvodňuje zejména tím, že se systém PID postupně rozšiřuje do Středočeského kraje a spolu s tím je vhodná doba na sjednocení podoby vozů v celém systému, aby bylo jasné na první pohled, že v daném dopravním prostředku platí jízdenka PID. Podle důvodové zprávy se má nový systém týkat „autobusů, vybraných typů tramvají, výhledově i vlaků (po schválení i Středočeským krajem) a dalších dopravních prostředků v rámci systému PID.”


Nové barevné schéma vozidel Pražské integrované dopravy
 zdroj: Archiv Magistrátu hlavního města Prahy

Tak čtenáře s rozhodnutím rady hlavního města seznámil dne 3. srpna 2020 zpravodajský portál Novinky,cz, A dodal také, že jednotný vzhled neobdrží tramvaje typu T3 a jejich modernizace. Když zabloudíme na web onoho vítězného studia, můžeme se o jeho návrhu dočíst jen nemnoho: Logo a vizuální styl Pražské integrované dopravy 2020, design Petr Štěpán, Mikuláš Macháček, Bohumil Vašák, foto & vizualizace Viktor Tuček. Upravená litera „i“ v logotopu pid, s výraznou tečkou symbolizuje dopravní cestu a zastávku, výsek orientačního plánu, ale také figuru člověka/cestujícího. Malé „i“ zastupuje slovo integrovaná ve značkách pid a ropid. Kromě tradiční červené barvy navrhujeme pro exteriéry vozidel světle šedou. Ta sjednocuje dosavadní rozdílné lakování dopravních prostředků různými odstíny šedé, stříbrné a bílé.


Vizualizace autobusu v nových barvách Pražské integrované dopravy
 zdroj: Archiv Magistrátu hlavního města Prahy

Vertikální pruhy na vozidlech přináší následující výhody: jedinečnost – odlišení od konkurenčních systémů, bezpečnost v provozu a snadnou viditelnost na dálku. Ona zdůrazňovaná odlišnost návrhu od jiných systémů však narazila na realitu připomínanou i zesměšňovanou některými kritiky, z nichž jedním je známý ekonom a politik Patrik Nacher. Kritizovány jsou ovšem i další rysy projektu, a to nejen třeba opozičními politiky, ale také „širokou veřejností“. Za nové barvy PID totiž lidé v diskuzích „pěkně natřeli“ primátora Hřiba i jeho náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě). Ačkoliv s pražským radním jeho fanoušci většinou souzní, nyní vyvolala informace o plánovaném přemalování nových tramvají, autobusů, metra i příměstských vlaků negativní reakce, charakterizuje dění internetový Pražský deník.. 


Vizualizace tramvaje v nových barvách Pražské integrované dopravy
 zdroj: Archiv Magistrátu hlavního města Prahy

Kritiku, v mnoha ohledech věcnější, si však nápad pražského magistrátu vysloužil už daleko dříve. Praha chce „přebarvit“ spoje městské hromadné dopravy. Proti je designér Patrik Kotas, který stojí za stávajícím vzhledem tramvají 15T nebo metra M1. Nově chystané barevné schéma považuje designér za zásah do svých autorských práv. Přes svého advokáta proto již upozornil zastupitele a radní, že se hodlá proti chystané změně bránit všemi dostupnými kroky. „Jde mi hlavně o princip. Zásadně změní mé dílo novými barvami, ale ani se nikdo na mě kvůli tomu neobrátil,“ stěžuje si Kotas. Ale kromě toho upozorňuje také na některé věcné a nikoliv zanedbatelné nedostatky navrhovaného řešení. … podle Kotase změna barev povede i k porušení bezpečnostních norem. „Neřeší například výstražné barvy u dveří,“ říká designér.


Doc. Ing. arch. Patrik Kotas při prezentaci tramvaje Škoda 15T
(17.9.2008, Škoda Plzeň) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Upozorňuje i na další problém. I když město tvrdí, že nepůjde o náklady navíc a nové barevné schéma bude hlavně pro nová vozidla nebo se použije při rekonstrukci, u některých změna prý není možná. „Životnost laku na metru M1 je po celou dobu jeho provozu, v případě tramvají 15T je velká část dílů karoserie vytvořena z materiálů ve hmotě probarvených, tudíž je nemá smysl dále lakovat či přebarvovat,“ dodal Kotas. Tento tvůrce dopravních staveb a prostředků zjevně ví, o čem mluví. Na rozdíl od některých „předních českých kreativců“, kteří se zúčastnili ankety o nové podobě pražské MHD. Vzhledem k tomu, že šlo o „reklamní odborníky“, není divu, že se ve svých odpovědích na anktení otázky až na výjimky zaměřili především na to, jak bude nový vzhled vozidel PID „přitažlivý“ a aspekty technické a ekonomické pominuli.  


Vizualizace soupravy metra v nových barvách Pražské integrované dopravy
 zdroj: Archiv Magistrátu hlavního města Prahy

Navrhované nové barvy ve vztahu především k tramvajím podrobil hlubšímu rozboru historik MHD Pavel Fojtík, bývalý vedoucí archivu Dopravního podniku hl. m. Prahy, formou rozhovoru pro portál Aktuálně.cz. Stávající horizontální provedení barev na mě působí přirozeným, estetickým dojmem. Vodorovnost a směr jízdy se propojují. Hodnotit to však budu moct, až kolem mě svisle pruhovaná tramvaj projede. Třeba to například bude na pozorovatele působit stroboskopickým efektem. Design tramvaje je však trochu umění a od toho se odvíjí, že to každý vnímá subjektivně.[…] Udivilo mě, že pruhy jsou taky na střeše. Ta měla vždy šedý nebo bílý nátěr. Při jízdě totiž na střechu tramvaje padá nepořádek. Celý ten rozhovor je velice zajímavý, protože zahrnuje četná ohlédnutí do historie vzhledu pražských tramvají- 


Barevné řešení tramvají Tatra T3 a jejich modernizací se nezmění
 zdroj: Archiv Magistrátu hlavního města Prahy

Na závěr ještě cosi o ekonomice celé záležitosti: "U stávajících dopravních prostředků bude lak nahrazován při velkých rekonstrukcích a hlavně při nákupu nových dopravních prostředků, kde by stejně k polepům a lakováním docházelo," uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Plán tak podle něj neznamená žádné náklady navíc. Díky menšímu počtu barev bude podle něj naopak tato varianta ekonomičtější, v současnosti totiž mají prostředky PID 17 různých druhů barevnosti. "Barvy jsou odolnější vůči běžnému provoznímu znečištění, věříme, že přinesou úspory," dodal. Náklady na soutěž a vytvoření grafického manuálu byly podle Scheinherra téměř dva miliony korun. Tato citace pochází ze souhrnného článku na Aktuálně.cz, kterým si můžete celý plán hlavního města ještě jednou připomenout.


A zřejmě nakonec nedojde ani k přebarvení tramvají Škoda 15T
 (17.9.2008, Škoda Plzeň) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Nyní máte k dispozici dostatek relevantních podkladů k tomu, abyste se nad chystaným „prekabátením“ vozidel používaných na linkách Pražské integrované dopravy zamysleli (pokud jste tak neučinili sami od sebe již dříve) a o výsledky toho intelektuálního výkonu se podělili v následující diskusi. Můžete tak učinit zcela volně nebo prostřednictvím odpovědí na následující otázky.

Domníváte se, že jednotný vzhled vozidel pražské MHD je oprávněně na pořadu dne?
Jak se vám schválené nátěry jednotlivých druhů vozidel pro systém  PID  zamlouvají?
Myslíte si, že je nezbytné příslušnost k PID vizuálně podtrhnout i u tramvají a metra?

Úvodní snímek: Návrh designu příměstského vlaku PID; zdroj: Archiv Magistrátu hlavního města Prahy
[obrázek v originální velikosti]

Súvisiace odkazy