Čo sa zmenilo po krachu Städtebahn Sachsen

31.1.2020 8:00 Helmut Böhme

Čo sa zmenilo po krachu Städtebahn Sachsen

Po zmene cestovného poriadku sme na stránkach nášho internetového magazínu diskutovali o problémoch nových dopravcov na linkách v Českej republike. Ale ani v zahraničí neprebieha v oblasti regionálnej dopravy všetko hladko. Ako som na tomto mieste písal koncom septembra, dopravca Städtebahn Sachsen skrachoval. V rámci následného „núdzového zadania“ IDS VVO poveril prevádzkou jeho liniek spoločnosť Mitteldeutsche Regiobahn (MRB) z koncernu Transdev.

Tým ale problémy nekončili. Dopravca MRB síce mohol prevziať vozidla od firmy Alpha Trains, pretože však svoju činnosť ukončila aj opravovňa Städtebahnu, MRB nedokázala zohnať kapacity na opravu a údržbu vozidiel, pretože opravovne DB v Drážďanoch a v Chemnitzu sú preťažené. Okrem toho vandali posprejovali všetkých 15 odstavených Desir na stanici Dresden-Friedrichstadt. Aspoň polícia zistila vinníkov a sú trestne stíhaní. Pretože aj prevádzkyschopné vozy občas vypovedali službu, objavili sa na dotknutých spojoch ako posledná rezerva motorové vozne RS1 požičané z Mecklenburska-Predného Pomoranska od dopravcu HANS.


RegioShuttle RS1 dopravcu HANS dňa 9.9.2019 vo Weixdorfe

Keď som napísal novému dopravcovi e-mail s dotazom, kedy hodlajú zverejniť cestovné poriadky trate, ktorú prevzali, najprv mi prišla automatická odpoveď, že mám mať trpezlivosť, pretože momentálne dostávajú veľa dotazov a potom mi asi hlúpa blondínka odpovedala, že nerozumie, o čom píšem a že vraj tie trate neprevádzkujú. Keď som odpovedal, aby nepísala taký nezmysel a poslal link z tlačovej správy IDS VVO, kde oznamovali, že MRB prevzala trate Städtebahnu, uplynulo zasa 14 dni a potom mi ta blondínka oznámila to, čo som jej písal, že zatiaľ cestovné poriadky sú k dispozícii len na stránkach VVO. V októbri a novembri prebiehala doprava chaoticky. Keď mali vozidla, išiel vlak, keď nie, išli autobusy. Pre úsporu vozidiel premával spoje v úseku Dresden-Neustadt – Ottendorf-Okrilla Süd ako vlak, ďalej do Königsbrücku chodil autobus.


Ten istý typ na tom istom mieste dňa 7.1.2020 v čase 5:26 hod.

Od 18.11. do 12.12.2019 zasa bola v celom úseku NAD, iba jediný spoj Ottendorf-Okrilla Nord – Altenberg premával ako vlak. Medzitým priviezli iné RS1 z Lipska, čo ale očividne nestačí, lebo od 16.1. do 7.2. 2020 dokonca nasadia na trati Dresden – Kamenz historickú súpravu prenajatá od múzejnej železnice Pressnitztalbahn. To som VVO aj sám navrhol, lebo v lete 2018 došlo k takému postupu na trati Pockau-Lengenfeld – Olbernhau-Grünthal, ako sa môžete presvedčiť pohľadom na dobovú snímku. O nasadení historickej súpravy nedávno informoval aj český dopravný server., ako sme sa mohli dozvedieť aj na našom webe.


Dresden-Klotzsche, súprava PRESS

Od 13.1.2020 – aj keď sme mali obavy, že sa v piatok 10.1.2020 poobede zasa objaví správa, že sa NAD bohužiaľ zasa predĺži – sa na trati ozaj po dlhej dobe objavili vlaky, aj keď do 19.1.2020 len v úseku Dresden-Neustadt – Ottendorf-Okrilla Süd .Pritom je vidno, že jazdia bez rezerv. Niekedy sa objaví Desiro postriekané grafity, dakedy ide ten HANS. Aspoň v dopravnej špičke väčšinou idú dva spriahnuté vozne RS1, pričom sa mi manželka sťažovala, že v jednom vozidle pri teplotách okolo nuly nefungovalo kúrenie.


HANS ide z Dresden-Industriegelände do Dresden-Klotzsche

MRB má na linke chodiť do konca roku 2021, potom VVO vypíše výberové konanie. Na nemeckých internetových fórach sa domnievajú, že s MRB problémy na tratiach bývalej Städtebahn nie sú vyriešené, lebo MRB má aj na iných tratiach potiaže. Napríklad na trati Chemnitz – Leipzig im nedávno vypadol rušeň ER20, tak k veľkej radosti fotografov nasadili Ludmillu a keď sa pokazila celá súprava, nasadili ako náhradu dokonca Coradia Lint. Za stanicou Dresden-Klotzsche som nakrútil dokumentačné video.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy