Ako som prišiel o vlakové spojenie

24.9.2019 8:00 Helmut Böhme

Ako som prišiel o vlakové spojenie

Dnes vám neponúkam žiadnu reportáž, ako inokedy, ale skôr akési zamyslenie. Nad tým, ako v Nemecku funguje „liberalizácia trhu osobnej železničnej dopravy“. Okolo roku 2010 sa zo strany cestujúcich po saských tratiach množili sťažnosti na DB Regio kvôli nedodržiavaniu vlakotvorby a nízkej kvalite nasadených vozidiel typu Desiro. Napríklad namiesto dvoch jednotiek išla na vyťaženom spoji iba jedna alebo klimatizácia z nich robila v lete saunu a v zime chladničku.

Cestovanie tými vlakmi v prevažnej väčšine prípadov naozaj nebolo príliš pohodlné, čo oprávnene kritizovali najmä ich každodenní užívatelia, predovšetkým cestujúci do práce a do školy.


Preplnený vlak dopravcu DB Regio

Preto Dopravný zväz Horného Polabia (VVO) roku 2010 vypísal výberové konanie na prevádzkovateľa osobnej železničnej dopravy na svojich regionálnych tratiach, ktoré pre linky Dresden - Görlitz a Zittau - Liberec vyhrala spoločnosť Die Länderbahn (Trilex) a na tratiach z Drážďan do staníc Königsbrück, Kamenz a Altenberg aj na linke Pirna – Sebnitz zvíťazil dopravca Städtebahn Sachsen. Onedlho sme zistili, že sme sa tým len dostali z blata do kaluže. Trilex nemal dosť vozidiel a musel si ich požičať od DB Regio. Tiež nedodržovali vlakotvorbu a kvôli iba niekoľkominútovým obratom na konečnej jeho spoje chodili oneskorené. Druhý súkromník na tom nebol lepšie.


20 minút meškajúci vlak Städtebahn odchádza zo stanice
Dresden-Klotzsche smer Kamenz (december 2010)

DB sa pomstila za prehranú súťaž tým, že ani na staniciach ani na internete neuvádzala spoje súkromníkov. Trvalo to niekoľko mesiacov, než to nepriateľstvo skončilo. Okrem toho správca infraštruktúry DB Netz sa nehrnul do údržby tratí, po ktorých dopravca DB Regio už nejazdil. Tak sa v zime stalo, že DB Netz „na počudovanie“ nemala pracovníkov, ktorí by odstránili sneh z výhybiek alebo ich opravili, ani nehovoriac o údržbe porastu pozdĺž tratí, čo viedlo k tomu, že vozidlá viackrát narazili do spadnutých stromov.

Hlavne na trati Heidenau – Altenberg to došlo tak ďaleko, až Städtebahn prehlásila, že sa tam z bezpečnostných dôvodov už nedá jazdiť a zaviedla na niekoľko týždňov NAD, než zasiahol VVO a donútil DB Netz konečne sa podvoliť a dotknutú vegetáciu odstrániť. Preto prvé dni po „liberalizácii“ prebiehali úplne chaoticky a s veľkými meškaniami. Navyše Städtebahn nevlastnila žiadne vozidlá, ale mala ich 15 zapožičaných formou leasingu od luxemburskej firmy Alpha Trains. Keď sa pokazilo viac vozidiel, nemali náhradu a zaviedli NAD. Raz na nej prišiel autobus s tak nepoučeným vodičom, že nás prosil, aby sme mu ukazovali cestu k jednotlivým staniciam. Vlakový personál v autobuse sa u staníc ani nenamáhal ísť sa na nástupište pozrieť, či tam náhodou nestojí niekto, kto o NAD nevie. Trvalo to ešte niekoľko rokov, než na neobsadených staniciach inštalovali informačné panely a reproduktory.

V dôsledku nevraživosti medzi štátnym správcom infraštruktúry a neštátnymi dopravcami poklesla aj bezpečnosť prevádzky. Práve v našej mestskej časti sú nechránené priecestia, kde si viackrát nedávali pozor ako napríklad tu, kde motorový vozeň zrazil cyklistku:


Nehoda u stanice Weixdorf Bad

Onedlho v dopravnej špičke prestali chodiť dve spriahnuté vozidlá, takže sme sa vrátili do stavu pred rokom 2010, kedy prevádzku zaisťoval dopravca DB Regio.

25.7.2019 v 1:45 hod. sa objavila na dnes už neexistujúcej internetovej stránke http://www.staedtebahn-sachsen.de bez odôvodnenia správa, že prevádzka na všetkých tratiach je do odvolania zastavená. Zároveň jednateľ spoločnosti nechal na pracoviskách vymeniť zámky, takže ráno sa zamestnanci ani nedostali do kancelárií. Okrem toho zlomyseľne presmeroval svoju zákaznícku linku na linku IDS VVO, ktorá však funguje až od 7:00 h, takže ľudia, ktorí na ňu volali, čo sa to deje, sa najskôr nedovolali a potom narazili na prekvapených pracovníkov VVO, ktorí nič nevedeli. Neskôr ale vyšlo najavo, že šéfovia VVO predsa len dačo vedeli: Niekoľko dní predtým firma Alpha Trains vypovedala spoločnosti Städtebahn zmluvu, pretože nevedela zaplatiť leasingové poplatky, a na tej porade bol VVO prítomný.

VVO potom vyzval Städtebahn, aby do 72 hodín obnovila prevádzku, čo tá však nemohla, lebo už nemala vozidlá. Potom jej VVO vypovedal dopravnú zmluvu a vyhlásil, že bude hľadať nového dopravcu. Na to spoločnosti Städtebahn neostalo nič iné, ako na seba navrhnúť konkurzné konanie. V obchodnom registri sa objavila adresa jednateľa v Namíbii, ktorý zároveň vydal tlačovú správu, že za všetko môže DB Netz, lebo mu nenahradila škody, čo vznikli tým, že nevyrezali stromy, na ktoré motorové vozy potom narazili. Autobusová firma Regionalbus Oberlausitz, ktorá mala so Städtebahn zmluvu o NAD, ju potom sama organizovala, čo fungovalo niekoľko týždňov. 19.8.2019 nariadil správca konkurznej podstaty obnovenie prevádzky na tratiach Dresden – Kamenz a Heidenau – Altenberg. Niekoľko dní pre istotu pokračovala paralelne aj NAD. Spomenutý jednateľ Städtebahn, ktorý vraj vlastní aj jachty a dostihové kone, zmizol a prevádzku riadil iný zamestnanec.


Cez Dresden-Klotzsche od 19.8.2019 zasa chodia vlaky
dopravcu Städtebahn do stanice Kamenz

Na trati Dresden – Königsbrück ostala NAD, čo bolo veľmi nevýhodné pre stavenisko so semaforom na ulici vo Weixdorfu, ktoré produkovalo kilometrové zápchy. K veľkej „radosti“ cyklistov a mamičiek s kočíkmi okrem toho NAD zaisťovali zájazdové autobusy, ktoré samozrejme neboli nízkopodlažné.


Autobus NAD pred stanicou Dresden-Klotzsche

22.8.2019 nastal úplný chaos kvôli nehode na diaľnici. Kto si myslel, že môže diaľnicu obísť po ceste cez našu obec, mýlil sa. Keď som išiel o 9:03 hod. na zastávku NAD, bola cesta úplne upchaná stojacimi vozidlami a asi 10 m od zastávky stál autobus NAD, ktorý mal odchod v 8:03 hod. Vzdal som to a skúsil znovu o 11:03 hod. Zápcha síce už nebola, za to mi však neprišiel spoj NAD. V protismere sa ponáhľal autobus s nápisom „prestávka“, ktorý sa asi snažil čo najrýchlejšie sa zasa dostať do času cestovného poriadku. Náhodou prišla známa a zobrala ma so sebou autom.


Dvojkilometrová zápcha pred Weixdorfom

Až od 2.9.2019 obnovili vlakovú dopravu aspoň v úseku Dresden – Ottendorf-Okrilla Süd, do stanice Königsbrück však ostala NAD.

Čo povedať na záver? Je vhodné vypisovať výberové konania alebo nie? Myslím, že predsa len áno. Lebo keď cestujem napríklad po trati Cottbus – Görlitz s dopravcom ODEG a sprievodkyňa mi po kontrole cestovného lístka ponúka v obyčajnom motorovom vozni kávu a malé občerstvenie, a to mi dokonca donesie na miesto, alebo keď idem Trilexom, kde môžem v oddiele 1. triedy cestovať s lístkom pre 2. triedu, tak by som sa bez súkromníkov nechcel zaobísť. Som zvedavý, aký dopravca u nás nakoniec bude chodiť, a určite si nabudnuté skúsenosti nenechám pre seba.

Úvodná snímka: Zmätok v stanici Dresden-Klotzsche, keď vypovedalo službu Desiro dopravcu Städtebahn

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy