Naše téma: Průšvih jménem Arriva

6.1.2020 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Průšvih jménem Arriva

Dne 15. prosince 2019 vstoupil v platnost grafikon vlakové dopravy (GVD) na následující období, který v České republice mimo jiné znamenal další, velice výrazný krok k „otevřenému trhu“ celostátní i regionální dopravní obslužnosti v závazku veřejné služby. Provozovateli doposud nevídaného počtu státem a kraji objednávaných železničních linek se místo Českých drah stali tzv. alternativní dopravci. Jednomu z nich se nástup do této role ani dost málo nepovedl, což si zaslouží naši pozornost.

Přitom ARRIVA vlaky s.r.o. (dále jen Arriva) měla mezi ostatními novými dopravci na startu počínajícího závodu o přízeň cestujících nejlepší výchozí pozici, danou zázemím své mateřské společnosti Deutsche Bahn, od níž čerpá nejen svá (sice ojetá, leč na naše poměry vcelku moderní) kolejová vozidla, ale také (jak se alespoň předpokládalo) její léty prověřené know-how a s ním spojenou relativně vysokou firemní kulturu. Navíc nešlo o žádného nováčka ve specifických podmínkách České republiky, protože Arriva v předchozím období provozovala jak regionální vlaky v závazku veřejné služby, tak dálkové (dokonce mezistátní) spoje na své komerční riziko, a to vše k (přinejmenším) převládající všeobecné spokojenosti cestujících. O to překvapivější byly události, které provázely nástup tohoto dopravce na nové linky.


Interaktivní mapa železničních linek dopravce Arriva
(kliknutí do náhledu otevře zdroj)

Které linky to jsou, naznačuje už výše odkázaný článek z 15.9.2019 a najdete je také na předcházející mapce i v seznamu pod tímto odstavcem. Ale pro vaše pohodlí je ještě vyjmenujeme: Ministerstvo dopravy vybralo Arrivu jako dopravce na dálkových linkách R21 Praha – Tanvald, R22 Kolín – Šluknov, R24 Praha – Rakovník a R26 Praha - České Budějovice. V Libereckém kraji Arriva provozuje regionální linky L3 Liberec - Lomnice nad Popelkou a L31 Železný Brod - Tanvald, v kraji Zlínském pak zajišťuje regionální dopravu na trasách Valašské Meziříčí - Vsetín - Střelná, Horní Lideč – Bylnice, Vsetín - Velké Karlovice, Staré Město u Uherského Hradiště - Bylnice, Újezdec u Luhačovic - Luhačovice, Uherské Hradiště - Veselí nad Moravou a Staré Město u Uherského Hradiště - Moravský Písek. Ostatní spoje novinkou nejsou.


Interaktivní přehled železničních linek dopravce Arriva
(kliknutí do náhledu otevře zdroj)

Jak start Arrivy na těchto linkách vypadal, to asi neuniklo žádnému z vás, protože počínaje oním revolučním 15. prosincem minulého roku se této problematice věnovala prakticky všechna média v Čechách, na Moravě i ve Slezsku, ať již tištěná nebo internetová, o televizních a rozhlasových stanicích nemluvě. Nemělo by smysl zde jednotlivé průšvihy popisovat, na to jich bylo poměrně hodně. Pro připomenutí oněch neblahých událostí vám doporučuji přehled článků na vždy dobře informovaném webu Zdopravy.cz,, které najdeme pod příslušným tagem a můžeme začít u ještě vcelku optimistické zprávy z 15. listopadu 2019. „V tuto chvíli uzavíráme poslední pracovní smlouvy. Podařilo se nám tak zajistit veškerý potřebný personál pro všechny naše vlaky,“ řekl mluvčí Arrivy Martin Farář, dozvídáme se. A totéž i o vozidlech.


Tohle na dokonalou přípravu nevypadá
(kliknutí do náhledu otevře článek)

Že nakonec bylo (skoro) všechno jinak, to dokumentují zprávy následující. Mohli bychom tady uvést řadu článků, které tuto skutečnost potvrzují, také z obecných médií. Ale ty vaší pozornosti jistě neunikly. Ba někteří z vás mají jistě i vlastní zkušenosti – stejně jako autor osobitého komentáře na spřáteleném webu, který je uveden slovy: „Tak nám zabili České dráhy, paní Millerová“, aspoň tedy ve Zlínském kraji, chtělo by se říci spolu se Švejkem. Jenže ona to zase až taková švejkovina není. Situace je vážná a nevím, jestli snad ne i zoufalá… A končí povzdechem na adresu Arrivy: Připadne mi, že německý dopravce ke zlínskému regionu přistoupil tak, že „pro ty valašské pastevce jsou ty u nás vyřazené vozy ještě dobré; a vůbec, co by ti untermenschen ještě chtěli…“. Závěrem dodejme, že Arriva má problémy i ve Velké Británii.


Lint 41, Lužná u Vsetína (19.12.2019) © IR; zdroj: www.zelpage.cz

Dlužno dodat, že na neblahou situaci negativně reagovali nejen cestující, ale také objednatelé dopravy. Nejprve ministerstvo dopravy, poté Zlínský kraj a nakonec i liberecký hejtman. Dopravce samotný se pak nejen veřejně omluvil, ale také začal dodatečně činit to, co mělo být hotovo už před oním revolučním dnem. A tím končí přehled informací, na jejichž základě si nepochybně můžete na dnešní téma utvořit vlastní názor – pokud jej již nemáte i bez této podpory. Tak či onak byste si své myšlenky neměli nechat pro sebe, ale podělit se o ně v následující diskusi, která se ovšem nemusí omezit výhradně na tohoto dopravce, ale může se týkat skutečné podoby začátku „železničního nového roku“. A omezovat vás nebudeme ani pokud jde o směr vašeho uvažování, takže žádné návodné otázky jsme vám nepřipravili.

Úvodní snímek: První rychlík společnosti Arriva z Prahy do Tanvaldu (15.12.2019) © Jiří Řechka

Súvisiace odkazy