Vláček „Cyklohráček“ má nový vůz plný her

21.8.2019 8:00 Jiří Řechka

Vláček „Cyklohráček“ má nový vůz plný her

Jménem organizací ROPID, IDSK a České dráhy si Vás dovolujeme pozvat na tiskovou konferenci k novinkám v dětském výletním vlaku „Cyklohráček“, která se bude konat v úterý 20. 8. 2019 od 10:30 na pražském hlavním nádraží ve vládním salonku u prvního nástupiště. Zároveň bude k prohlídce přistavena souprava „Cyklohráčku“ včetně nového vozu. Těšíme se na Vaši účast a prosíme o její potvrzení do pondělí 19. srpna.


Takto zněla elektronická zpráva doprovázející formální pozvánku, kterou jsem v průběhu minulého týdne obdržel z redakce internetového magazínu VLAKY.NET. Ten termín mi sice tak docela nevyhovoval, ale jelikož projekt Cyklohráčku, fungující už šestým rokem, dokumentačně a pokud možno i reportážně sleduji od jeho spuštění, účast na tiskové konferenci jsem po jistém váhání nakonec přece jen potvrdil a včera také vtělil v život. A uviděl tak soupravu Cyklohráčku v nové sestavě, v níž nově upravený vložený vůz nahrazuje (a zvyšuje) „zážitkovou“ kapacitu původního hnacího vozidla. Ojedinělý motorový vůz 812.613-8 Esmeralda totiž výkonově a adhezně nezvládal časem na čtyři vozidla rozrostlou soupravu, navíc nově vysílanou na sklonově náročnější tratě, takže byl nahrazen lokomotivou řady 714.


Souprava „Cyklohráčku“ s výkonnějším hnacím vozidlem © Jiří Řechka

Tato informace je známá již z loňské sezony. Nový vůz byl do soupravy Cyklohráčku přidán na jaře letošního roku. Vláček v poslední době jezdí z pražského hlavního nádraží přes Pražský Semmering a Hostivice do své cílové stanice Slaný. Tiskovou konferenci zahájil tiskový mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal a zároveň představil hosty, ředitele ROPIDu Petra Tomčíka a zástupce ředitele IDSK pro dopravní obslužnost Tomáše Duroně. České dráhy zastupoval ředitel jejich regionálního obchodního centra pro Prahu a Středočeský kraj Jakub Goliáš. Po úvodním slově následovala prezentace Cyklohráčku, jehož souprava stála u prvního nástupiště, přesněji řečeno jejího čtvrtého vozu. Při této příležitosti bylo možno představitelům dotyčných organizací položit dotazy


Zástupci médií a další hosté si prohlížejí novinku © Jiří Řechka

Tak jsem se dozvěděl, že Esmeralda je momentálně odstavena v libeňském depu a měla by podstoupit opravu, nicméně o jejím dalším osudu není zatím rozhodnuto. Po prohlídce zaznělo v salonku ještě několik informací k tomu, co se kolem Cyklohráčku chystá na závěr sezony letošní a na tu příští. V roce 2020 by mělo dojít k opravě (bývalého?) řídicího vozu 912.001-5. Dne 7. září 2019 bude na Smíchově Pražský železniční den, budou jezdit historické vlaky, autobusy i tramvaj. Středočeský železniční den bude 12. října, tentokrát Stránčicích a měl by tam jezdit historický pantograf. Bude se také jezdit na vlečce Velkopopovického pivovaru. Na konci října bude ukončena sezona Cyklohráčku. Podrobnější informace najdete v níže odkazované tiskové zprávě a v dalších zdrojích.


Interiér čtvrtého vozu „Cyklohráčku“ © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Dětský výletní vlak Cyklohráček má nový vůz plný her – tisková zpráva ČD ve formátu PDF
  2. České dráhy v hlavním městě Praze a Středočeském kraji - České dráhy
  3. ROPID – Wikipedie
  4. Integrovaná doprava Středočeského kraje – Wikipedie
  5. Cyklohráček - České dráhy
  6. Cyklohráček - Pražská integrovaná doprava

Úvodní snímek: Nový vůz „Cyklohráčku“ © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy