Unikátní „Cyklohráček“ se představil v nové podobě

23.4.2016 8:00 Jiří Řechka

Unikátní „Cyklohráček“ se představil v nové podobě

Ve čtvrtek 21.4.2016 jsem se zúčastnil představení inovovaného rodinného výletního vlaku ČD, Cyklohráčku. Na našich stránkách již reportáž o jeho soupravě ode mne byla, tato prezentace byla ale zajímavá ze dvou důvodů. Děti mají k dispozici nový dětský vůz s větším prostorem pro hraní, než nabízela původní sestava Cyklohráčku. A druhý důvod byla prezentace prototypu přípojného vozu pro cyklisty.

 

 

 

 

Tento vůz nabízí v odděleném prostoru dvacet míst pro jízdní kola, ale to nejpodstatnější je, že může být a také bude řazen mezi dvěma Regionovami pro posílení přepravy cestujících s koly. Aby mohl být takto řazen, je vybaven zásuvkou UIC. Prezentaci zahájil tiskový mluvčí společnosti Ropid Ing. Ondřej Kubala. Po úvodu přivítal ředitele Odboru obchodu osobní dopravy ČD Jiřího Ješetu a Martina Šubrta, zástupce ředitele Ropid. Jiří Ješeta v první řadě představil prototyp cyklovozu. Tento vůz bude nasazen o víkendech a státních svátcích na trati do Dobříše. Do Dobříše bude vyjíždět dopoledne a v podvečer se bude vracet zpět do Prahy.


Prototypový“ cyklovůz 24-29 229-8 Btax780 © Jiří Řechka

Vůz může být řazen díky kabelu UIC mezi Regionovy a nebo za ně. Vůz je také vybaven zvukovým informačním systémem, takže cestující uslyší vlakové hlášení. Jak bylo řečeno, bude se tento vůz v letošní sezoně zkoušet a pokud se osvědčí a také cyklisté budou o jeho služby mít zájem, budou rekonstrukce tohoto typu pokračovat i pro další regiony. Kapacita tohoto vozu je dvacet kol a byl postaven v libeňském depu. Další nový vůz, který Jiří Ješeta představil, je pojízdná herna pro děti, která je nově řazena v soupravě Cyklohráčku.


Nový dětský vůz v soupravě „Cyklohráčku“ © Jiří Řechka

Jak řekl, zájem cestujících o tento speciální vlak stoupá a tak bylo domluveno se společností Ropid, že souprava bude rozšířena o vůz, kde budou mít děti větší možnosti hraní během jízdy. Souprava má nyní čtyři vozy: vůz plný hraček, vůz plný kol, vůz plný her a nyní tedy vůz plný balónků. Použití Cyklohráčku nepřináší cestujícím žádné zvláštní náklady, platí v něm běžné jízdenky ČD a Pražské integrované dopravy, předplatní kupony i jízdenky pro jednotlivou jízdu. Dalším řečníkem byl Martin Šubrt, zástupce ředitele společnosti Ropid.


Jiří Ješeta, Martin Šubrt a Ondřej Kubala © Jiří Řechka

Poděkoval Českým drahám za spolupráci, která podle něj dobře pomáhá prezentovat systém Pražské integrované dopravy. Tato spolupráce přivádí do jeho systému i dětské cestující, což je cenné pro budoucnost. Dále řekl, že do Slaného jezdil v minulosti jen cyklovlak, za sezonu odvezl kolem sedmi tisíc cestujících. První sezonu Cyklohráčku využilo 10 809 cestujících, loni jich bylo už 14 568. A protože vlak jezdí jen o víkendech, tak je to dost značný počet a vlak byl často naplněn na hranici kapacity. Proto bylo dohodnuto přidat ještě jeden vůz, kde bude větší prostor pro hraní dětí.


Interiér nového dětského vozu © Jiří Řechka

Letos poprvé pojede Cyklohráček sedmkrát až do Zlonic, kde se nachází železniční muzeum. Jízda tímto vlakem tak nabízí i další aktivity, zejména s různými organizacemi ve Slaném. Jak doplnil Ondřej Kubala, letošní novinkou je sleva pro tatínky v pivovaru ve Slaném. Jako další zajímavost uvedl Ondřej Kubala, že cestujícím v zásadě nevadí deštivé počasí, ale jakmile jsou vysoké teploty přes třicet stupňů, klesá obsazenost vlaku. Tím skončila oficiální prezentace a byla dána možnost k prohlídce vlaku a otázkám novinářů.


Ondřej Kubala v zajetí médií © Jiří Řechka

Jeden z dotazů byl na barevné schéma nového dětského vozu, které se od ostatních nápadně liší. Jak bylo odpovězeno, zatím zůstane takto červený, a to také proto, že bude snazší orientace při jeho hledání, cestující snadno pozná, který vůz byl přidán. Dá se ale předpokládat, že v budoucnu dostane také nový lak. Tím tato prezentace skončila a mne již jen čekala cesta domů a zhotovení této reportáže. Pokud se někomu zdá, že jsem svou práci po informační stránce poněkud odbyl, není tomu tak. Další podrobnější informace naleznete v připojených tiskových zprávách a dalších odkázaných zdrojích.


Čtyřvozová souprava „Cyklohráčku“ © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  2. ROPID – Wikipedie
  3. ROPID – oficiální stránky
  4. Pozvánka na akci s informacemi o světově unikátním Cyklohráčku (formát PDF)
  5. Cyklohráček dostal novou hernu, v sobotu poprvé vyrazí až do muzea ve Zlonicích – tisková zpráva (formát PDF)
  6. Cyklohráček je plný nových hraček – Novinky.cz
  7. Oficiální web Královského města Slaný
  8. Železniční muzeum Zlonice – oficiální stránky
  9. Na dobříšskou větev Posázavského Pacifiku vyrazí Regionovy s novým cyklovozem – tisková zpráva (formát PDF)
  10. Železniční trať Praha – Vrané nad Vltavou – Čerčany-Dobříš – Wikipedie

Úvodní snímek: „Cyklohráček“ se představuje © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy