Otevření nových pokladen na Masarykově nádraží

14.8.2019 8:00 Jiří Řechka

Otevření nových pokladen na Masarykově nádraží

Minulý týden přistála v mé elektronické poště šéfem redakce internetového magazínu VLAKY.NET přeposlaná pozvánka Českých drah k účasti na slavnostním otevření nových pokladen ČD na pražském Masarykově nádraží. Čas jsem měl, „nešťastného“ data 13. srpna jsem se nezalekl, takže jsem svou účast na akci potvrdil. A hned jsem se na místo vydal, abych pořídil nějaký ten snímek pokladen ještě ve stavu jejich zrodu, což se mi povedlo přiměřeně okolnostem.

Zákazníci nemusí procházet celým nádražím, nyní mají pokladny u nástupišť. K dispozici mají šestici přepážek a k nim samostatnou noční vnitrostátní pokladnu. Výstavba nových pokladen přišla na 14,5 milionu korun. Přestavba Masarykova nádraží probíhá ve spolupráci Českých drah a Penta Real Estate v konsorciu Masaryk Station Development. Slavnostní akci, která probíhala přímo v prostoru pokladen, zahájila tisková mluvčí ČD Vanda Rajnochová, která přivítala místopředsedu představenstva ČD a.s. a náměstka generálního ředitele pro obchod Radka Dvořáka, jenž je momentálně nejvyšším šéfem našeho národního dopravce, a za Penta Real Estate výkonného ředitele Petra Paličku. Po krátkém úvodu předala slovo Radkovi Dvořákovi.


Úřadující šéf ČD Radek Dvořák © Jiří Řechka

Ten zdůraznil, že dnešek je důležitým krokem pro České dráhy jakožto dopravce. Zmínil se, že Masarykovo nádraží se postupně dostává do podoby, jakou si díky svému významu zaslouží. Nové pokladny představují jakýsi mezikrok v celém procesu přestavby historické výpravní budovy, v němž se bude dál pokračovat. Dojde k opravě fasády i rekonstrukci dalších prostor pro cestující a zaměstnance dráhy. Když si přečtete tiskovou zprávu, tak se dozvíte, že se krom jiného plánuje návrat velké restaurace. Šéf ČD také poděkoval všem, kteří se podílejí na přestavbě nádraží. Otevření pokladen se uspíšilo o zhruba tři týdny. Za Penta Real Estate promluvil výkonný ředitel Petr Palička.


Představitel Penta Real Estate Petr Palička © Jiří Řechka

Vyjádřil radost, že na té malé slavnosti také může být, že se povedlo přestavbu dokončit v určitém předstihu. Zdůraznil, že do tohoto projektu vstoupili v roce 2013 a díky dobré spolupráci s ČD se povedlo každý rok dokončit nějakou část, která je pro cestující významná. Zmínil nové prodejny, nové záchodky a dnes tedy i nové pokladny. Celková rekonstrukce nádraží a dalších přilehlých prostor má přivést do prostorů nádraží zpět obyvatele a návštěvníky hlavního města. Postupně má dojít k modernizaci celé oblasti kolem vlastního nádraží, která byla v minulosti poměrně zanedbávána. Jak řekl, je rád, že spolupráce s ČD funguje. Náklady na rekonstrukci do roku 2021 přesáhnou čtvrt miliardy korun.


Atmosféra setkání s novináři © Jiří Řechka

Po proslovech došlo k slavnostnímu přestřižení pásky a uvedení nových pokladen do provozu – nikoliv však bezprostředně, jak slibovala pozvánka, ale až úderem 13. hodiny, Původně jsem hned po skončení akce chtěl odjet domů, nakonec mne však napadlo, že by nebylo od věci vyfotografovat první prodej jízdního dokladu. Protože jsem měl ve městě další vyřizování, tak mně ty zhruba dvě hodiny rychle utekly a v danou hodinu jsem byl zase zpátky na nádraží. A že nikoliv zbytečně, to dokládá poslední fotografie v galerii, zachycují zřejmě první zákaznici při nákupu jízdenky v nové pokladně. Více informací k tématu je ukryto pod odkazy níže, zejména v tiskové zprávě, která byla k popisované akci vydána.


Šestice nových pokladen © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. – oficiální web
  2. Masaryk Station Development – Wikipedie
  3. Penta Real Estate - Creating better spaces – oficiální web
  4. Praha Masarykovo nádraží – Wikipedie
  5. Otevření nových pokladen na Masarykově nádraží - 13.8. 2019 – pozvánka ČD ze dne 8.8.2019 (formát PDF)
  6. ČD otevřely nové pokladny na Masarykově nádraží – tisková zpráva ČD ze dne 13.8.2019 (formát PDF)

Úvodní snímek: Uvítání na informačním panelu pokladny číslo 1 © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy