Výlet za „gorilami“ do Prahy a aktuálny stav hlavního nádraží

29.2.2008 8:00 Peter Hudec

Výlet za „gorilami“ do Prahy a aktuálny stav hlavního nádraží

Aby bola moja cesta z Košíc do Prahy zaujímavejšia, tam som sa vybral cez Bratislavu. Z Košíc do Bratislavy som išiel rýchlikom 612 Váh z odchodom o 16.24. Do Bratislavy sme dorazili včas a tak som mal nejakých 45 minút času na hlavnej stanci. Táto stanica je hroznom stave. Ešte sa tu o tom asi nepísalo, ale je špinavá a neútulná. Silne znečistená od holubov ale aj ľudí a vyzerá pri niektorých pohľadoch dosť schátralo.

Dostať sa v neskorších večerných hodinách na konečnú električiek chce odvahu hlavne, keď je človek sám. Ale rozoberať Bratislavskú hlavnú stanicu (ktorá by samozrejme mala byť vizitkou hlavného mesta) tu nebudem, nakoľko to bola len moja „medzistanica.“ Stihol som odfotiť „princeznú“ na čele osobného vlaku do Kútov.

 

Netrpezlivo som čakal, ktorá z goríl bude na čele môjho rýchlika 374 Pannonia. Nakoniec som sa dočkal a na čelo sa zaradila 350.019.

 

Medzitým ešte v stanici zastavil vlak EN Galileo Galilei na čele s „Aristokratkou“ 350.001, ktorý po pár minútach pokračoval ďalej po svojej trase. Moja cesta Pannoniou bola bez akýchkoľvek problémov a čo môže byť zaujímavé, v ležadlovom vozni som až do Prahy bol úplne sám :-). Rýchlik 374 je jediným výkonom lokomotív radu 350 na trati cez Tišňov a Žďár nad Sázavou.

Môj prvý výlet za gorilami bol na stanicu Praha – Holešovice, kde sa vyskytujú asi najčastejšie. Našiel som tam 350.011 čakajúcu na EC Hungaria

 

 

EC Hungaria prichádza na čele s „bastardom“ a vedľa už čaká „gorila“, ktorá vlak dovezie až do Budapešti

Neskôr prišiel vlak EC Jan Jesenius na čele s 350.003, ktorá tu bola vymenená za „bastarda“ a čakala na svoj obratový vlak späť smerom na Slovensko

 

 

Nasledovala krátka návšteva na Masarykovom nádraží, kde síce gorily nechodia, ale aspoň som tu zastihol súpravu 471 CITY ELEFANT. Tieto súpravy jazdia spravidla na osobných vlakoch smerom na Pardubice.

 

Večer som sa vybral na hlavní nádraží. Akurát dorazil vlak EC Jaroslav Hašek s 350.017, ktorá bola potom zaradená na nočný R 375.

 

Z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie je väčšina vlakov vedená cez nádraží Vršovice. Nástupištia 3 a 4 už prakticky neexistujú, z troch podchodov je plne funkčný iba jeden (ľavý). Druhý (stredný) je úplne uzavretý a tretí (pravý) je možné použiť iba na príchod k nástupištiam 1 a 2. Plne funkčné sú iba nástupišťa 5-7. Jedine z nich je možné dostať sa obidvoma smermi. Z nástupišťa 2 sa dá dostať už iba smerom na Vršovice a to z obidvoch koľají. Z dôvodu nedostatku koľají sú vlaky niekedy pristavované iba pár minút pred odchodom, čomu nasvedčovala aj moja cesta späť vlakom EC Košičan. Odchod má o 11.06 a bol pristavený iba cca 10 minút pred odchodom. Na čele mal krásavca s reklamov na IC. Bol to „banán“ 151.001, ktorý opäť raz zavítal na Slovensko. V galérii sú aj iné fotky aby sa nepovedalo, že som sa venoval iba „gorilám“ :-)

Galéria

Súvisiace odkazy