Národní den železnice 2018 v pěti odstavcích a stu obrazech

24.9.2018 16:00 Jiří Řechka

Národní den železnice 2018 v pěti odstavcích a stu obrazech

Tak mám za sebou návštěvu Národního dne železnice, který se konal v roce stého výročí založení Československa v Českých Budějovicích. Několikrát jsem si říkal, že těchto velkých hromadných akcí se nebudu účastnit. A jako vždy jsem měl čas, a tak jsem jel. Nakonec je to jediná možnost, jak se podívat do míst normální veřejnosti nepřístupných.

 

 


 

Oproti mé poslední návštěvě v prostorách tamního SOKV byla tato akce podle mého názoru lépe prostorově přizpůsobená všem návštěvníkům, ubylo míst, kam se člověk nemohl dostat. Do Českých Budějovic jsem nepoužil ani jeden protokolární vlak a na místo konání jsem se dopravil pravidelným rychlíkem. Při příjezdu na nádraží jsem spatřil odstavenou žehličku s poněkud pochroumanou jednou stranou. Netušil jsem, že byla předešlého večera aktérkou nehody na nádraží. Po vystoupení z vlaku jsem nemohl přehlednout probíhající práce na odstraňování následků srážky. Návštěvníci oslav tak měli neplánovanou možnost vidět hasiče SŽDC ve skutečné akci – jako odškodnění za ranní výluku.


Likvidace následků večerní nehody finišuje © Jiří Řechka

Před několika dny jsem spatřil na lokomotivách 380.004 a 380.001 nové reklamní polepy, ale pouze na fotografiích. Měl jsem v úmyslu požádat kamaráda o informace, kde jsou nebo budou nasazeny, na které výkony. Už nemusím, byl jsem ve správný den a čas na správném místě, a tak ve svém archivu už tyto stroje mám. Jinak v tento den nádraží a depo tak trochu připomínalo doby parního provozu. V čele zvláštních osobních vlaků byly nasazeny parní krasavice. Z Rakouska na slavnost zavítal hrboun 310.23 s vypůjčeným označením 375.007. Z nádraží do depa a zpět byl v roli pendlu nasazen žralok 844.012. Poštěstilo se mi využít hned první spoj této „linky“, a tak moje počáteční fotografování probíhalo bez rušivého vlivu přemíry obecenstva.


Lokomotivy vykukující z rotundy © Jiří Řechka

Kromě vystavovaných a příslušnými popisnými panely opatřeních strojů nebyl problém zvěčnit si i odstavené nebo momentálně nesloužící lokomotivy. Jak jsem se již na začátku zmínil, prostory depa nebyly tak uzavřené, měl jsem spíš tak trochu potíž objevit cesty do různých přístupných míst. Ale i to se povedlo. Na točnách byla prezentace parních i motorových lokomotiv a motorových vozů. Zajímavá byla expozice nových moderních pracovních vozidel z majetku SŽDC. Na moje překvapení zde byla také vystavena první prototypová gorila, tedy 350.001. Neopomenul jsem také podniknout jízdu do místní teplárny, ovšem za vlastním účelem zachycení tamní vlečkové lokomotivy, což proběhlo k mé naprosté spokojenosti.


709.535 na vlečce teplárny © Jiří Řechka

Jako bonus, o kterém jsem předem nevěděl, jsem ulovil ještě snad provozovanou rosničku T 334.0739. Co jsem chtěl během dopoledne v depu zachytit, to se mi podařilo naplnit, a tak jsem zamířil zase na nádraží. Tam jsem si zvěčnil jednotku CityJet Rakouských spolkových drah a také opět kompletní Pendolino 003, opravené a posléze modernizované po nehodě ve Studénce. Můj čas se naplnil a následovala zpáteční cesta domů. Během ní jsem si pořídil pár záběrů ve Veselí na Lužnicí a v Táboře a pak jsem již v klidu vstřebával dojmy z této akce. Navzdory opačným předpovědím počasí se sobota povedla. Tolik stručným slovem k letošnímu Národnímu dnu železnice. Více ukazuje stovka připojených snímků.


Elektrická jednotka 4744.548/4744.048 ÖBB © Jiří Řechka04

Prameny a odkazy:

  1. České Budějovice 22.9. ● Národní den železnice - pozvánka na VLAKY.NET
  2. České Budějovice (vlakové nádraží) – Wikipedie
  3. Depo kolejových vozidel České Budějovice – Wikipedie
  4. SOKV České Budějovice na webu ČD Cargo
  5. Teplárna České Budějovice a.s. – oficiální web
  6. Na Národní den železnice byl obrovský nával. Vlaky nabíraly zpoždění - Jižní Čechy Teď!
  7. Na Den železnice přišel snad každý - Českobudějovický deník
  8. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Jednou z parních krasavic na letošním NDŽ byla 475.179 © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy