Jak jsem letos slavil Den železnice v Trutnově

18.9.2015 8:00 Jiří Řechka

Jak jsem letos slavil Den železnice v Trutnově

Po dvou letech, kdy jsem se z časových důvodů nemohl zúčastnit oslav Dne železnice v PJ Trutnov, jsem ty letošní navštívil. A protože mne dlouho lákala možnost nafotit si provoz na trati Trutnov – Jaroměř, využil jsem příležitosti a do Trutnova jsem se vydal již v sobotu 12.8. a po velmi brzkém vstávání a trochu kombinované přepravě, kdy jsem jel oklikou přes Pardubice do Hradce Králové a dál na Trutnov, jsem cestu přerušil v Červeném Kostelci.

 

 

 


Tam jsem se vydal na místo u tratě, které jsem si vyhlédl při svém předchozím cestování. První nečekané setkání s čímsi slavnostním na mne čekalo již v železniční stanici Pardubice hl.n., kde jsem spatřil příjezd vlaku, na jehož konci byla lokomotiva řady 380 s polepy připomínající Ing. Jana Pernera. Až během psaní tohoto článku jsem zjistil, že polepy se týkají výročí 170 let dráhy Olomouc – Praha a že se jedná o lokomotivu 380.011. Bohužel čas na její řádné vyfotografování již nebyl, protože osobní vlak s mojí maličkostí se vydal na cestu výše naznačeným směrem. Takže aspoň ilustrační snímek z cizího zdroje, kde se o její nové podobě dovíte víc:


380.011 v žst. Opava východ dne 15. 9. 2015 © Jakub Hasák (kliknutí do náhledu otevře zdroj)

Po výstupu v Červeném Kostelci a asi desetiminutovém pochodu jsem přišel na vyhlédnuté místo u tratě, očekávaje průjezdy vlaků. Počasí dopoledne nebylo moc přívětivé, bylo sice zataženo, předpověď počasí ale vyšla, neukápla ani kapička. Osobní a spěšné vlaky na této trati jsou vedeny motorovými vozy řady 854 a rychlíky motorovými lokomotivami řady 750.7. Dá se říci, že když má člověk štěstí, objeví se i čtyřkový brejlovec, ty jsou v současné době v PJ Trutnov dva. A měl jsem štěstí, že na jednom z rychlíků do Prahy a zpět do Trutnova byla 754.050.


754.050 na R 927 poblíž Lhoty u Červeného Kostelce © Jiří Řechka

Druhý brejlovec je 754.030, ten byl v neděli exponátem výstavy vozidel, čeká ho jízda na soustruh, protože má nová dvojkolí. A podruhé jsem měl štěstí na náklad se dvojicí nulkových brejlovců, 750.287 a 750.338. Na nákladní vlaky na této trati štěstí nemám, až nyní byla smůla protržena. Po skončení fotografování jsem odjel do Trutnova. V neděli 13.8 byla v trutnovském depu v devět hodin zahájena celodenní oslava Dne železnice. Přišel jsem pár minut před devátou a mohl jsem si tak v klidu nafotit vystavované lokomotivy. I tento den se neobešel bez překvapení pro mne.


T 499.0002 na výstavě vozidel © Jiří Řechka

Mezi vystavenými lokomotivami se nacházel čmelák, první prototyp šestikoláka a hlavně se zde prezentoval VUZ Velim s dvojicí lokomotiv a tak jsem měl možnost si konečně vyfotografovat kyklopa neboli motorovou lokomotivu T 499.0002 po provedené náročné rekonstrukci. Druhá „okruhová“ lokomotiva byla zamračená T 478.1010. Dalším velkým lákadlem pro malé i velké návštěvníky byl parní vlak s Hradce Králové v čele s hradeckým bulíkem neboli lokomotivou 464.008. Souprava parního vlaku, která přijela z Hradce Králové a zase se tam pak vrátila, měla během dne naplánovány dvě jízdy na trase Trutnov – Vrchlabí a zpět.


Příjezd parního vlaku do Vrchlabí © Jiří Řechka

Tak jsem se rozhodl, i protože trať Kunčice nad Labem – Vrchlabí jsem neměl projetou, odjet napřed a na příjezdu do Vrchlabí a při odjezdu zpět do Trutnova tento vlak vyfotografovat. A tak jsem i učinil. Vyfotografoval jsem i druhý odjezd vlaku z Trutnova do Vrchlabí. Program v PJ Trutnov byl pestrý a zajímavý, na tom se podílely vystupující hudební skupiny, ale také Klub vojenské historie Feldgendarmenie či majitelé motocyklových a automobilových veteránů, modeláři s funkčními modelovými kolejišti a společnost Merkur Toys Police nad Metují. Byly také vystaveny tratové mechanismy SŽDC.


Motorový pracovní vůz MPV 22.2 © Jiří Řechka

Mezi Trutnovem a Trutnovem-Babí jezdil Stachelberg bus, což mne také překvapilo. Pro neznalé - Stachelberg je nedostavěná pohraniční pevnost. V rozsáhlém pevnostním areálu z roku 1938 lze mimo jiné shlédnout velice zajímavé podzemí, a to tak, jak bylo opuštěno před záborem pohraničí, což všem zájemcům doporučuji. Já jsem však z důvodu časové náročnosti tuto možnost nevyužil. Po celý den bylo krásné počasí, občerstvení pro účastníky akce bylo zajištěno; dal jsem si dobrou gulášovou polévku. Myslím, že návštěvníci byli spokojeni a bylo jich dost a dost. Moje prožití tohoto vydařeného svátku skončilo odjezdem rychlíkem do Prahy.

Úvodní snímek: Znovuzrozený „kyklop“ na trutnovské výstavě vozidel © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy