Národní den železnice s úzkorozchodným bonusem

29.9.2016 8:00 Jiří Řechka

Národní den železnice s úzkorozchodným bonusem

Při úvahách, kam letos jet slavit Den železnice, jsem měl na mysli několik míst. Nakonec jsem si vybral Cheb s jeho národními oslavami. Mimo jiné také proto, že jsem se domluvil s naším kamarádem a členem klubu VLAKY.NET Tomášem Polívkou, který mimo svůj pracovní závazek působí na nedaleké Muzejní úzkorozchodné dráze Kateřina, že jej tam navštívím.

 

 

 

 

Tato dráha zabezpečuje dopravu návštěvníků v Národní přírodní rezervaci Soos. Moje návštěva započala v předstihu zakoupením zpáteční jízdenky na protokolární vlak ČD, který byl tvořen jednotkou ČD railjet. Sobotní odjezd protokolárního vlaku do Chebu během cesty nabral menší zpoždění, naštěstí nebylo nijak dramatické. Ve vlaku jsem se sešel s dalším vlakyneťákem, Pavlem Šmídkem. Cesta nám uběhla rychle, na programu rozhovoru jsme měli spousty železničních témat. Po příjezdu do Chebu jsme se rozloučili, každý z nás měl svůj plán.


Cheb: 80-91 004-2 na protokolárním vlaku © Jiří Řechka

Při našem příjezdu byla poměrně značná mlha, která se ale během pár desítek minut vytratila a po zbytek dne již bylo velmi příjemné slunečné počasí. Protože můj čas byl poněkud limitován poledním odjezdem na Soos, odebral jsem se k pendlu do depa, který byl tvořen zdvojenou jednotkou RegioSharku. Tím, že náš vlak měl na příjezdu čtvrt hodinové zpoždění, měl jsem možnost zaznamenat souběžný příjezd německého a českého parního nostalgického vlaku. Potom následoval odjezd pendlu do depa. Musím říci, že jak jsem během dne sledoval provoz na nádraží a v depu, tak návštěvníci se dostali jen tam, kam měli.


PJ Cheb: M 260.001 a návštěvníci © Jiří Řechka

Po příjezdu do depa, kde nás přivítala dechová hudba a mažoretky, jsem se věnoval zaznamenání na paměťovou kartu všech vystavovaných železničních exponátů. Mohu říci, že pro mne zde nebylo nic, co bych pohledem objektivu již neměl zaznamenáno. Přesto, pár detailů, které nejsou až tak podstatné, se našlo. Třeba první prototyp laminátky a plecháč, se kterým byla zařazená na pravidelný osobní vlak do Karlových Varů a zpět, myslím až do Mariánských Lázní, měly kryšpínovské označení. Protože moje přítomnost nebyla posvěcena oficiálním pozváním, mohl jsem začátek oslav sledovat jen tak z dálky.


PJ Cheb: slavnostní zahájení Národního dne železnice 2016 © Jiří Řechka

Než jsem se pořádně „rozkoukal“, pohled na mojí časomíru mě upozornil, že je čas k návratu na nádraží. Počkal jsem tedy opět na pendl, abych se včas dostal k odjezdu zvláštního vlaku do Lubů u Chebu, na jehož trase se nachází stanice Nový Drahov. Po příjezdu na nádraží jsem měl štěstí na motorovou lokomotivu řady 132 DB zvané ludmilla (u nás ragulin). U druhého nástupiště byl již připraven pravidelný osobní vlak do Karlových Varů s prototypem laminátky a plecháčem, na svůj vlak najížděl papoušek.


Cheb: 556.0506 + T 679.1600 v čele nákladního vlaku © Jiří Řechka

Největší radost jsem ale měl, že se mě povedlo spatřit a také zvěčnit průjezd expresního nákladního vlaku, kde v čele byl českobudějovický štokr, byl to krásný zvuk a pohled, za ním byl řazen sergej a na postrku byla dvojice laminátek řady 240. Po průjezdu nákladního vlaku jsem se odebral k přistavené vlakové soupravě, která čekala na svého velkého bejčka. Vlak se postupně zaplnil cestujícími a v poledne se vydal na svoji cestu do Lubů u Chebu. Spolu s námi vyjel, tedy s několikavteřinovým náskokem, parní vlak do Aše. Jak jsem předeslal, moje cesta tímto vlakem byla ukončena ve stanici Nový Drahov.


Muzejní dráha Kateřina: příjezd výletního vláčku © Jiří Řechka

Provedl jsem si dokumentaci odjezdu parního vlaku i stanice a vydal jsem se na nádražíčko Muzejní úzkorozchodné železnice Kateřina. Zde jsem se přivítal s kamarádem Tomášem Polívkou, který zde v rámci svých volnočasových aktivit pracuje. I zde mi vymezený čas rychle uběhl a po rozloučení s Tomášem jsem ještě udělal pár symbolických kroků v Národní přírodní rezervaci Soos a pak jsem již vyčkal příjezdu pravidelného osobního vlaku do Chebu. Vlak tvořila jednotka RegioShark. Po návratu do Chebu jsem ještě jednou zavítal do depa, abych po asi hodině definitivně ukončil návštěvu těchto míst.


PJ Cheb: motorové legendy © Jiří Řechka

Po návratu na nádraží, jsem věnoval pár okamžiků a pohledů vystavené technice, která se nacházela před výpravní budovou. A protože nejenom fotografováním je fotograf živ, vydal jsem se do nedalekého nákupního střediska a tam zakoupil něco málo poživatin pro zpáteční cestu. Den vymezený příjezdem a odjezdem protokolárního vlaku se nachýlil ke svému konci a já jsem se vrátil na nástupiště a po zpřístupnění vlaku jsem do něj nastoupil. Tím skončila moje přítomnost na dalším Národním dni železnice.


Cheb: hasiči SŽDC © Jiří Řechka

Co dodat. Počasí se vydařilo, návštěvníků bylo více než dost, po celý den, tedy co jsem měl možnost spatřit, žraloci v obou směrech jezdili nafouknutí. Malý zádrhel, co jsem zaregistroval, byl v oznamování průjezdu protokolárního vlaku. To, že tento vlak byl povinně místenkový, vyvolalo zejména při zpáteční jízdě pár nedorozumění. Nakonec díky nekompromisně přísné paní průvodčí, ale přesto vstřícné, se všechno povedlo vyřešit. Vlak odjel z Chebu opožděn asi o patnáct minut a po průjezdu Berounem naše zpoždění nabralo dalších patnáct minut. Nicméně dva rychlíky v Praze na náš vlak čekaly. Tím skončila moje návštěva na Chebsku.


Cheb: 498.104 a 52.8079-7 při souběžné jízdě © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Cheb – Wikipedie
  2. Cheb se zahalil do páry. Slavil se Den železnice - iDNES.cz
  3. Železniční trať Cheb – Tršnice – Luby u Chebu – Wikipedie
  4. Soos – Wikipedie
  5. Muzejní úzkorozchodná dráha Kateřina

Úvodní snímek: Nový Drahov: 426.041 v čele Os 11312 © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy