ZSSK predstavila 2. zmenu cestovného poriadku

6.6.2018 8:00 Juraj Földes

ZSSK predstavila 2. zmenu cestovného poriadku

V nedeľu 10. júna 2018 vstúpi do platnosti 2. zmena Cestovného poriadku 2017/2018 (GVD). Vďaka vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) budú ľudia z okolia hlavného mesta cestovať rýchlejšie, ekologickejšie a bez stresov, Žilinský kraj bude mať zabezpečený hodinový takt prímestských vlakov a návštevníkov Vysokých Tatier potešia letné posilové vlaky.

 

 

 

Takto sa začína tlačová správa, ktorá bola vydaná pri príležitosti včerajšej prezentačnej akcie ZSSK na tému uvedenú v titulku. Účasť na nej ponúkol šéf redakcie VLAKY.NET v jednej diskusii, ja som tej príležitosti využil a na základe nasledovne zaslanej pozvánky som sa na stretnutie novinárov s vedením nášho národného dopravcu akreditoval. A už v predstihu som si urobil v predchádzajúci deň zopár obrázkov k tejto problematike, ktoré nájdete na začiatku pripojenej galérie. Ale poďme k veci samotnej. Prehľad zmien, ktoré od nadchádzajúcej nedele čakajú cestujúcich ZSSK, je uvedený v prílohe tlačovej správy, a to samostatne pre diaľkovú a medzištátnu dopravu a dopravu regionálnu a prímestskú. Novinky by mali, okrem iného, nalákať občanov do vlakov, ktorých výhodu ukazuje ďalšia príloha, obrazová:


Do značnej miery nevšedné porovnanie nárokov troch druhov dopravy © ZSSK

Trochu som si v utorok ráno privstal a pohodlne stihol osobný vlak z bratislavskej hlavnej stanice, ktorý odchádzal presne načas, o 07:06 hod. Po príchode do Senca som sa pozrel aj na uličnú stranu stanice, kde za chvíľu už postával aj minister dopravy s niekoľkými ľuďmi, čo som považoval za znamenie o vážnosti udalosti. Na listine prihlásených nebolo veľa mien. Milo nás vítal Tomáš Kováč aj s kolegyňou z odboru komunikácie ZSSK a postupne sa objavili okrem novinárov aj televízne štáby. Prišiel generálny riaditeľ ZSSK Hlubocký, primátor Bratislavy Nesrovnal a župan bratislavského samosprávneho kraja Droba. Pár minút pred plánovaným odchodom mimoriadneho vlaku v podaní elektrickej jednotky 671.012-3/971.012-0 sme doň nastúpili a pohodlne sa pomestili do prvého horného oddielu.


Mimoriadny vlak Senec – Bratislava-Petržalka je pristavený © Juraj Földes

Zo Senca sme odišli na minútu presne, o 07:55 hod. Po oficiálnom privítaní nás Tomáš Kováč informoval, že brífing bude až v cieľovej stanici Bratislava-Petržalka. Mohli sme vychutnať cestu v akurátne klimatizovanej a čistej súprave, prípadne viesť aj rozhovor s účastníkmi stretnutia. Ku mne po chvíľke prisadol reportér Hospodárskych novín a spovedal predsedu BSK Juraja Drobu v spoločnosti riaditeľa odboru dopravy BSK Michala Halabicu. Integrácia dopravy v kraji je v prvom rade v zodpovednosti kraja. Týka sa to aj zosúladenia regionálnej autobusovej dopravy so železničnou, kde prvé vylepšenia máme očakávať ešte v letnom období - v júli a ďalšie v septembri. Po vstupe RegioJetu do BIDu možno v budúcnosti očakávať aj vstup ďalších súkromných dopravcov.


Minister Árpád Érsek a šéf ZSSK Filip Hlubocký vo vlaku © ZSSK

Stihol som sa popýtať na parkoviská pri staniciach, ktoré sa v súlade s volebným programom pripravujú nielen v smere na Senec (Ivanka pri Dunaji, Bernolákovo) a Pezinok (sv. Jur), ale aj na Záhorí a Žitnom ostrove. Niekde v spolupráci so ŽSR, ministerstvom, ale aj s obcami a v prípade dostupnosti s využitím eurofondov. Zámerom krajskej samosprávy je, rovnako ako hlavného mesta, riešiť kolabujúcu dopravu aj presunom ľudí z osobných áut do vlakov. Trať 130 ŽSR vedie zo Štúrova cez Senec, Veľký Biel, Bernolákovo, Ivanku pri Dunaji a Bratislavu-Vajnory, ale náš mimoriadny vlak zatiaľ nikde nezastavvoval a pokračoval až po odbočku Močiar. Odtiaľ traťou č. 132 ŽSR cez Bratislavu-Predmestie a Bratislavu-Nové Mesto, kde bol jediný krátky „fotohalt“ ohlásený na dve minúty.


Bratislava-Nové Mesto, tu bol fotohalt na dve minúty © Juraj Földes

Potom sme išli cez Bratislavu ústrednú nákladnú stanicu do Bratislavy-Petržalky, kde náš mimoriadny vlak po 35 minútach končil. Kratšou by bola bývala iba trasa zo Senca cez letisko, ale takáto trať existuje zatiaľ iba v predstavách vizionárov, preto sme sa viezli cez (zatiaľ) relatívne málo využitú, nedávno rekonštruovanú stanicu Bratislava-Nové Mesto a okolo sídliskového komplexu Ružinova a cez, pre osobnú dopravu od 1.12.2009 nevyužívanú, ústrednú nákladnú stanicu na kombinovaný diaľnično–železničný Prístavný most na pravý breh Dunaja. Prechádzali sme v Ružinove popri blízkej konečnej stanici električiek. V súčasnosti sa tu z nich prestupuje na viaceré mestské autobusové linky...


Bratislava, ľavobrežné predmostie Prístavného mosta, pohľad na zápchu © Juraj Földes

Zo strany ŽSR sa podľa zverejnených informácii teraz pripravuje súťaž na dodávku projektu pre stavebné povolenie TIOPu (terminálu integrovanej osobnej dopravy), teda aj železničnej zastávky, a to na základe predbežných výstupov ešte nedokončenej komplexnej štúdie realizovateľnosti bratislavského železničného uzla. Pre možnosť spolufinancovania z aktuálneho kohézneho fondu EÚ je aj tu krajným termínom dokončenia stavby rok 2023. Neplatí to rovnako asi pre uvažovanú zastávku (TIOP) Trnávka zhruba na polceste medzi stanicou Bratislava-Nové Mesto a Ružinovom, ktoré sú navzájom vzdialené menej ako 3 km. Zástavba je tu redšia a prestup by bol možný z vlaku iba na dve linky mestských autobusov, z ktorých jedna končí v Ružinove (TIOP)..


Bratislava-Ružinov, miesto pre možnú zastávku (TIOP) Trnávka © Juraj Földes

Budova ústrednej nákladnej stanice je v málo atraktívnom prostredí, medzi diaľnicou D1 a rozsiahlym koľajiskom. Na znamenie pred ňou zastavuje jedna mestská linka, krátky autobus, s intervalom 20 minút. Ako sme sa neskôr dozvedeli, nové vlaky tu zastavovať nebudú. Z vlaku vidíme, že na diaľnici – obchvate mesta, ale aj na okolitých cestách stále ešte vrcholí ranná dopravná špička, autá a autobusy buď stoja, alebo napredujú slimačou rýchlosťou. Ani v Petržalke zatiaľ žiadna nová železničná zastávka nevyrástla, hovorilo sa a písalo sa o viacerých alternatívach, ale zrejme sa ešte čaká na závery spomínanej komplexnej štúdie realizovateľnosti bratislavského železničného uzla. Zaujímavá by mohla byť napríklad zastávka pri Digital Parku, naproti obľúbenému nákupnému a zábavnému stredisku pri moste SNP.


Bratislava ústredná nákladná stanica © Juraj Földes

Asi sa musí ešte zvažovať krátka vzdialenosť od stanice Bratislava-Petržalka. Aby vlak v konkurencii s mestskou hromadnou dopravou obstál, musí prekonať úsek medzi petržalskou a novomestskou stanicou podstatne rýchlejšie, ako kombinácia električka + autobus, ktoré to zvládajú asi za 25 – až 28 minút. V prípade využitia výlučne električky je to na dočasnú konečnú stanicu Jungmannova tiež 28 minút, ale na pokračovanie jej trate si ešte zhruba 5 rokov počkáme (a na prípadnú odbočku k petržalskej stanici ešte dlhšie). Po príchode mimoriadneho vlaku sa brífing začal priamo na 2., do pondelka pre verejnosť neprístupnom nástupišti pred vzorne čistou elektrickou jednotkou. Prvé slová patrili riaditeľovi odboru komunikácie ZSSK Tomášovi Kováčovi, ktorý po uvítacom úvode odovzdal slovo ministrovi Érsekovi.


Stanica Bratislava-Petržalka, konečná © Juraj Földes

Ten poukázal na rozšírenie kapacít vlakovej dopravy nielen z Trnavy a Senca do Bratislavy, ale aj v okolí Žiliny a v Tatrách vďaka objednávke štátu. Mali sme všetci možnosť vidieť zápchy na cestách a práve pri tom môžu byť železnice alternatívou. Podrobnosti o nových vlakoch už porozprával generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Filip Hlubocký. Na juhozápade sa posilní od 10.6.2018 železničná doprava o 56 nových vlakov, o 27 medzi Trnavou a Bratislavou-Petržalkou a o 29 medzi Sencom a Bratislavou. Budú premávať cez deň v polhodinovom takte a Bratislavčanom umožnia rýchle spojenie medzi stanicami Petržalka a Nové Mesto.Ponúkaná denná kapacita nových vlakov je 17 tisíc miest. Na tomto mieste ponúkam prehľad zmenou dotknutých cestových poriadkov:
 

Trať
Cestovný
poriadok
- číslo
- trasa
110
112
113
Bratislava - Kúty - Břeclav
Zohor - Plavecký Mikuláš
Zohor - Záhorská Ves
120
Bratislava - Žilina - (Košice)
122
123
Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice
Vlárský průsmyk - Trenčianska Teplá
127
Žilina - Čadca - Mosty u Jablunkova
130
Bratislava - Štúrovo - Szob;
Palárikovo - Šurany
131
Bratislava - Komárno
132
Bratislava-Nové Mesto - Rajka HU
133
Galanta - Leopoldov; Sereď - Trnava
135
137
Nové Zámky - Komárno - Komárom
Bratislava-Petržalka - Kittsee
150
Nové Zámky - Zvolen os.st
160
Zvolen - Košice; Moldava n.B. mesto - Moldava nad Bodvou
170
Vrútky - Zvolen
172
Banská Bystrica - Červená Skala
180
(Bratislava) - Žilina - Košice
182
187
Štrba - Štrbské Pleso
Spišské Vlachy - Spišské Podhradie a späť
183
Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
184
Starý Smokovec - Tatranská Lomnica
188
Košice - Plaveč - Muszyna
190
Košice - Čierna nad Tisou - Čop; Kalša - Trebišov;
Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto
191
Lupków - Medzilaborce - Michaľany
193
Prešov - Humenné
194
Prešov - Bardejov
S 55
S 65
Trnava – Bratislava-Nové Mesto
Senec – Bratislava-Petržalka
S55_S65.pdf
-
Prehľad SC, EC, EN, IC, RJ, Ex, R, RR vlakov
 

Medzi Bratislavou a Žilinou sa zavedie hodinový takt po celý deň a pribudnú vlaky aj zo Žiliny smerom do Čadce a v Tatrách na zubačke aj na ostatnom metrovom rozchode. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa poďakoval ZSSK aj prítomnému ministrovi, pripomenul plnenie volebných sľubov a v súvislosti s aktuálnym rozšírením vlakovej dopravy sľúbil posilnenie nadväznej mestskej dopravy od staníc Bratislava-Nové Mesto a Bratislava-Petržalka. Dané kroky sú posilnením mobility vo verejnej hromadnej doprave. Posledný z rečníkov, predseda samosprávneho kraja Juraj Droba okrem poďakovania hovoril o plnení svojho volebného programu a rozviedol otázku integrovanej dopravy v kraji. V ďalšom mali prítomní hostia možnosť paralelne diskutovať s rečníkmi.


Karol Martinček a Patrik Horný z predstavenstva ZSSK odpovedajú médiám © ZSSK

Aj ja som tejto možnosti využil. Primátora Bratislavy som sa pýtal na terminály, ktoré vyžadujú predovšetkým aktivitu ŽSR. Mesto by predĺžilo v prípade TIOPu Ružinov električkovú trať o kúsok, aby bol prestup na vlaky komfortnejší, podobne aj z Dúbravky k Borom na prepojenie s TIOPom Lamačská brána (trať 100/110 ŽSR). Pri otázke na TIOPy mi generálny riaditeľ ZSSK potvrdil, že otázka by mala byť skôr smerovaná na ŽSR, oni by samozrejme nové zastávky uvítali. Pri otázke na polhodinový takt ma uistil, že ten platí samostatne pre obidva smery. Je len otázkou, keď bude 2. zmena uverejnená, či odchody a príchody z/do Petržalky budú v preklade a cez mesto pôjdu vlaky každú štvrťhodinu, alebo pôjdu tesne za sebou.


Hovorí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal © Juraj Földes

Aj vďaka ohláseným zmenám sa najnovšia a asi aj najkrajšia stanica v Bratislave, tá petržalská, preberie zo zimného spánku a umožní prestupy cestujúcim po 10.6. zo štyroch smerov a začne plniť svoj pôvodný účel. Nech mreža na 2. nástupište ostane trvalo zdvihnutá a rozsvietia sa aj svetlá v „mestskej“ časti podchodu na Panónsku cestu. Ale zmeny sa samozrejme netýkajú len hlavného mesta a jeho okolia, takže podobné želanie pozitívneho vývoja je možné smerovať aj inam. A najmä v spojení s trendom, ktorý sa ZSSK usiluje napĺňať – posilnenie vlakových spojov predovšetkým v okolí veľkých miest slovenský národný železničný dopravca realizuje bez zvyšovania počtu zamestnancov a len efektívnejším využitím techniky.


Po 10.6. ožije aj petržalská tabuľa s odchodmi vlakov © Juraj Földes

Zdroje a odkazy:

  1. Železničná spoločnosť Slovensko – Wikipédia

  2. SK ZSSK Slovakrail – oficiálny web ZSSK

  3. Železnice Slovenskej republiky – Wikipédia

  4. Železnice Slovenskej republiky – oficiálny web

  5. 75 vlakov poteší Bratislavu, Trnavu, Tatry i Žilinu – tlačová správa ZSSK (formát PDF)

  6. Prehľad zmien cestovného poriadku vlakov osobnej dopravy od 10.6.2018 v kocke - príloha tlačovej správy ZSSK (formát PDF)

  7. Parkoviská P+R, B+R, K+R - Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji

  8. zdroje uvedené pod odkazmi v texte

    Úvodná snímka: Tlačová konferencia po príchode zvláštneho vlaku do Petržalky © ZSSK

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy