S tátou a „Jízdenkou na léto“ do Osoblahy

29.8.2016 8:00 Radka Hořínková

S tátou a „Jízdenkou na léto“ do Osoblahy

Už nějakou dobu jsem měla od rodičů slíbený výlet do Osoblahy. Táta by jel, ale mámě se tam moc nechtělo. Vyšlo to až letos a tímto výletem jsem společně s tátou odstartovala výlety s „Jízdenkou na léto“ od Českých drah. Ve čtvrtek 18.8.2016 jsme vyrazili na hlavní nádraží v Olomouci, abychom se přes Krnov a Třemešnou ve Slezsku vydali do Osoblahy.

 

 

 

 

Na nástupiště jsme došli v okamžiku, kdy docházelo k výměně motoráku 843 na soupravě našeho vlaku. Chvíli jsme počkali, až přijede místo červeného modrý, usadili se, abychom se mohli vydat na cestu.


Olomouc hl.n.: 843.024, R 1123 © Radek Hořínek

Cesta do Krnova probíhala bez problémů. Projeli jsme k mé radosti celkem pět tunelů, abychom dorazili do prvního přestupního místa. Zde jsme si počkali na šukafon, který nás měl posunout do Třemešné. S nějakou minutkou navíc jsme se vydali dál. Nám to nevadilo, neboť v Třemešné ve Slezsku jsme měli spoustu času na přestup.


Krnov: 809.282, Os 3576 © Radek Hořínek

Táta schválně volil dřívější odjezd z Olomouce, abychom si mohli udělat nějakou fotečku kousek od nádraží v Třemešné, při příjezdu osobáčku od Osoblahy. Našli jsme celkem pěkné místečko mezi oběma tratěmi a čekali. Jako první dorazila 705.913 a chvíli po ní se objevila Regionova na spěšňáku od Jeseníku. Po vyfocení jsme se vrátili na nádraží a něco málo nafotili před odjezdem do Osoblahy.


Třemešná ve Slezsku: TU 38.001 © Radka Hořínková

Tentokrát jsme měli zpoždění. Čekalo se na opožděný spěšný vlak z Krnova do Jeseníku. Asi 15 minut jsme čekali, než se náš vlak mohl dát do pohybu. Byl celkem zaplněný. V konečné stanici jsem si společně s tátou udělala pár fotek a šlo se na procházku po obci. Došli jsme do centra, kde bylo informační centrum. Po nákupu suvenýrů a přidání razítka do deníčku, jsme se pomalu vydali na nádraží.


Osoblaha: Radka nastupuje do Os 20608 © Radek Hořínek

Z Osoblahy jsme vyjeli včas. Opět byl náš vlak celkem zaplněný. Cesta proběhla v poklidu. Škoda, že v Třemešné nebylo víc času. Zrovna tam stál náklad do Lipové Lázní. Náš vlak do Krnova přijel jen chvíli po vystoupení z toho od Osoblahy. Sedli jsme do něj a jeli do Krnova, kde nás čekal poslední přestup.


Krnov: 80-29.003, R 1124 a 814.095, Sp 1664 © Radek Hořínek

Táta si musel při posledním přestupu zaběhnout koupit kafe do automatu, neboť měl, jak říkal, kofeinový deficit. Já jsem čekala u vlaku, aby nám neujel. Stejně jako cestou tam, jsme i zpět jeli pěti tunely. Skoro všechna nádraží, jak na trati 310 tak i na trati 292, byla zaplněna vagony se dřevem a pro dřevo. Díky výluce mezi Krnovem a Opavou jsme do Olomouce dojeli asi s pěti minutami zpoždění. Počasí vyšlo a výlet se podařil.

Úvodní snímek: Autorka na úzké trati v Třemešné © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy