S tátou a „Jízdenkou na léto“ na Slovácko a Těšínsko

21.9.2016 8:00 Radka Hořínková

S tátou a „Jízdenkou na léto“ na Slovácko a Těšínsko

Po společném výletu na Osoblahu jsem se s tátou vydala ještě na dva další výlety. Kromě poznání dalších míst jsem hlavně chtěla posbírat co nejvíce razítek ve vlacích do „Velké Elfikovy letní soutěže“. Což se mi povedlo a celkem tři soutěžní kupóny byly odeslány. První výlet naplánoval táta. Abych nasbírala co nejvíce razítek, tak jsme se v neděli 28. 8. 2016 vydali z Hané na Slovácko.

Tedy konkrétně z Olomouce přes Moravský Písek, Bzenec, Uherské Hradiště a Staré Město u Uherského Hradiště zpět do Olomouce.

 

 

Táta vybral vlaky tak, abychom se mohli projít po Uherském Hradišti a hlavně počkali na R 884 Galán, který táhl brejlovec 754.013. Cesta rychlíkovým panterem probíhala v poklidu, až dle táty na značně nervózního pana průvodčího. V Moravském Písku jsme přeskočili do motoráku, který nás posunul do Bzence. Tam táta potkal kamaráda, který s námi jel stejným vlakem. Prohodili spolu pár slov. My potom čekali na spěšný vlak od Brna, kterým jsme chtěli cestovat do Uherského Hradiště. Zde jsme se rozhodli pro krátkou procházku k Moravě a měli jsme štěstí na proplutí dvou lodí plavební komorou.


Plavidlo opouští plavební komoru © Radek Hořínek

Podél Moravy jsme se dostali zpět k trati. Táta našel místečko, kde by šlo dokumentovat 754.013 při cestě z Luhačovic do Starého Městě u Uherského Hradiště. Po jejím projetí jsme se pomalu vrátili na nádraží, abychom se nechali odvézt osobním vlakem do Starého Města u Uherského Hradiště, kde nás čekal přestup do rychlíkového pantera se stejně nervózním průvodčím jako při cestě tam. S malým zpožděním jsme dorazili do Olomouce. Celkem čtyři razítka jsem získala do letní soutěže.


Radka v Rx 811 © Radek Hořínek

O den později jsem cíl výletu volila já. Chtěla jsem navštívit Polsko. Ráno jsme nasedli do vlaku EC 113 Porta Moravica a s přestupem do Ex1 45 Odra v Ostravě jsme mířili do Českého Těšína. Od nádraží je to coby kamenem dohodil a zbytek došel do Polska. Cesta tam proběhla bez nějakých problémů a my se mohli projít kouskem Těšína. Po překročení řeky Olše, jsme se ocitli za hranicemi. Já si ve dvou informačních centrech dala razítka do deníčků. Cestou do Těšína se mi povedlo získat poslední dvě razítka do kupónu. Byl to již třetí plný.


Radka na hranici mezi ČR a Polskem © Radek Hořínek

Při procházce Těšínem se nám povedlo narazit na železniční trať po které se prohnala nějaká drezína. Táta se podíval, zda nebudeme mít štěstí na vlak od Českého Těšína. A měli jsme je. Sice jsme si chvíli počkali, abychom si vyfotili Regionovu. Po jejím průjezdu jsme se začali pomalu vracet k řece Olši, abychom se po jiném mostě vrátili zpět do Českého Těšína. Zde po naplnění prázdných bříšek a doplnění tekutin jsme nasedli do Ex 148 Hukvaldy a vydali se k domovu.


Ex 148 „Hukvaldy“ zastavuje v Českém Těšíně © Radek Hořínek

Cesta do Olomouce proběhla v klidu. Oba jsme se kochali krajinou. V Olomouci nás čekal ještě jeden přestup. Z hlavního nádraží jsme se rozhodli cestovat na zastávku Nové Sady osobním vlakem. Ten měl díky čekaní na jiný osobák asi 15 minut zpoždění. Tak skončilo moje putováni s tátou a Jízdenkou na léto. Mezi výletem na Osoblahu a dvojicí výletů dalších však byla ještě dovolená rodinná. Já bych ráda poděkovala Kubovi Vyskočilovi, že mi opatřil dva deníčky, do kterých jsem si mohla nechávat dávat razítka při svých cestách.


Kupon dětské soutěže ČD

Odkazy:

  1. Elfíkův web - České dráhy (k Velké Elfíkově letní soutěži)
  2. Uherské Hradiště – Wikipedie
  3. Baťův kanál – Wikipedie (k lodím u Uherského Hradiště)
  4. Těšín – Wikipedie

Úvodní snímek: 750.705 na R 889 „Jan Ámos Komenský“ v Uherském Hradišti © Radek Hořínek

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy