12. narodeniny VLAKY.NET: s M 262.004 po česko-slovenských hraniciach

5.4.2016 8:00Zdroj: Redakcia VLAKY.NET

12. narodeniny VLAKY.NET: s M 262.004 po česko-slovenských hraniciach

Opäť nadišiel čas, kedy naše/vaše VLAKY.NET oslavujú výročie svojho vzniku. Už to bude 12 rokov, kedy sa VLAKY.NET narodili v internetovom svete. Tak ako v minulosti, aj tento rok pokračujeme v tradícii narodeninových jázd. Tá tohtoročná sa uskutoční v sobotu 7.5.2016. Väčšina doterajších narodeninových jázd viedla po tratiach, na ktorých sme sa už nemohli zviezť pravidelnými osobnými vlakmi.

Ani tento rok nebude výnimkou.

 

 

 

Tohtoročná narodeninová jazda bude výnimočná aj tým, že prvýkrát zavítame za hranice Slovenskej republiky. VLAKY.NET sú miestom, kde sa v internetovom svete stretávajú ľudia z mnohých krajín, pričom najviac ich je zo Slovenska a Čiech. Preto aj narodeninová jazda povedie zo Slovenska na Moravu a späť. Prejdeme si železničné pohraničné prechody Skalica na Slovensku – Sudoměřice nad Moravou a Hodonín – Holíč nad Moravou.  


Sken z mapy v cestovnom poriadku ČSD 1988/89 © zbierka Miroslav Sekela


Po trati Kúty - Holíč nad Moravou bolo možné zazrieť aj odklonové EuroCity; 5.8.2009 © Bc. Jozef Gulík

Poďte sa s nami previezť  v motorovom vozni M 262.004 po takých tratiach a úsekoch, po ktorých sa väčšina z nás nemala možnosť zviezť, prípadne sme to kvôli zastaveniu osobnej dopravy už nestihli. Prežime spoločne opäť chvíle, ktorými boli narodeninové jazdy VLAKY.NET výnimočné: stretnutie s kamarátmi a známymi, veselou a družnou atmosférou vo vlaku, zvezenie sa vlakom po trati, po ktorej sa človek ešte neviezol alebo to už bolo tak dávno, že si to už pomaly ani nepamätá :-) A popri tom všetkom si ešte urobiť zaujímavé a veľakrát aj neopakovateľné zábery. Dnes je módou sadnúť do auta, prenasledovať v ňom vlak a potom si lajkovať fotky na Facebooku. Narodeninové jazdy ale vždy boli o niečom inom. Poďme spoločne znovuobjaviť čaro toho, čo sme v minulosti poznali a zažili a čo sa už v súčasnosti ani veľmi nenosí.


Spoločná fotografia z narodeninovej jazdy v Šahách © Milan Vojtek

 

Cestovný poriadok

Motorový vozeň M 262.004 vyrazí v sobotu 7.5.2016 z bratislavskej hlavnej stanice o 10:25 hod, po príchode vlakov z Prahy, Banskej Bystrice a Košíc. Po nevyhnutnom pobyte v Kútoch nás čaká jazda po trati ŽSR č. 114 Kúty – Skalica na Slovensku – Sudoměřice nad Moravou. Medzi Skalicou a Sudoměřiciami nás čaká prvý „hraničný“ fotohalt. V Sudoměřiciach sa vykrižujeme s pravidelným osobákom a cez Rohatec sa prevezieme do Hodonína. Z Hodonína sa po trati ŽSR č. 115 prevezieme do Holíča nad Moravou. Prejazd cez hranicu bude opäť spestrený druhým „hraničným“ fotohaltom. Počas tohto fotohaltu platí zákaz zdržiavať sa na hraničnom moste! Z Holíča nad Moravou sa rovnakou trasou ako ráno, vrátime späť na bratislavskú hlavnú stanicu. Počas jazdy bude vo vlaku podávané občerstvenie.

 

7.5.2016 Príchod Odchod Poznámka
Bratislava hl.st.   10:25  
Kúty 11:30 11:40  
Holíč nad Moravou 11:59 12:20 križovanie s Os 2477 Skalica na Slovensku - Kúty
Skalica na Slovensku 12:27 12:45 za Skalicou fotohalt na hranici
Sudoměřice nad Moravou 13:15 13:40 križovanie s Os 2710 Vrbovce - Hodonín
Rohatec kolonie 13:45 13:50  
Rohatec 13:55 14:00  
Hodonín 14:07 14:45  
Hodonín zastávka 14:48 14:55 za zast. Hodonín zastávka fotohalt na hranici
Holíč nad Moravou 15:39 15:45 križovanie s Os 2478 Kúty - Skalica na Slovensku
Kúty 16:05 16:20 možnosť prestupu na EC 274 do Prahy
Bratislava hl.st. 17:15    

 

Účastnícky poplatok 25 € / osoba zahŕňa:

  • jazdu historickým vlakom na trase
  • fotografovanie na fotozastávkach
  • občerstvenie podávané vo vlaku počas jazdy
     

REGISTRÁCIA NA NARODENINOVÚ JAZDU


Platba je možná online bezpečne platobnými a kreditnými kartami, bankovým prevodom na účty v SR a ČR.

Povinnosti a práva cestujúcich  na tejto jazde sa riadia v súlade s Prepravným poriadkom pre dopravu osôb nostalgickými vlakmi ŽSR.

Za podporu pri organizovaní tohto podujatia ďakujeme:

Ďalšie informácie o podujatí budú zverejňované na našej stránke, preto sledujte VLAKY.NET!
Zmena programu z organizačných dôvodov vyhradená. Akcia sa koná za každého počasia. Cestovné sa nevracia, na cestovné sa nevzťahujú režijné výhody a zľavy.

Každý účastník sa zaväzuje, že bude dodržiavať pokyny usporiadateľov, nebude ohrozovať svoje ani cudzie zdravie a majetok. Fotografovať sa bude vždy z vyhradeného miesta, tak aby si účastníci navzájom neliezli do záberu. Účastníci akcie musia brať ohľad na fotografov, tak aby svojim pohybom popri vlaku nezakrývali fotografom výhľad. Účastníkov, ktorí nebudú fotografovať prosíme, aby na fotozastávkach nevychádzali z vlaku. Organizátor nezodpovedá za žiadne ujmy na zdraví či škody na majetku, ani za prípadné meškanie vlaku a následne zmeškania prípojov. Účasť a vystupovanie/nastupovanie z/do vlaku mimo nástupištia výlučne na vlastnú zodpovednosť.

Zo všetkého najviac si prajeme, aby ste si aj z tejto jazdy mimoriadného historického vlaku odniesli čo najviac príjemných zážitkov a dojmov zo stretnutia s priateľmi, ktoré ostanú zaznamenané v mysliach nás všetkých.

Tešíme sa na stretnutie s vami na našej 12. narodeninovej jazde, dovidenia!

Foto v titulke: M 262.004 pri fotohalte počas jazdy na 10. narodeniny VLAKY.NET © Kamil Korecz

Súvisiace trate

  • ŽSR-114: Kúty - Skalica na Slovensku - Sudoměřice nad Moravou (CZ)
  • ŽSR-115: Holič nad Moravou - Hodonín (CZ)

Súvisiace odkazy