Výlet za ruskými „parohami“ (2)

24.11.2015 8:00 Dušan Dojčiar, Marek L. Guspan

Výlet za ruskými „parohami“ (2)

Naše výlety za ruskými výstražníkmi nás tento raz zaviedli do východoslovenskej obce Lastovce neďaleko Michalian. Práve tu sa nachádzajú posledné slovenské „parohy" s húkačkou. Cez tamojšiu lastovskú spojku vlaky už dlhšiu dobu nejazdia. Vidieť preto tieto výstražníky v činnosti je takmer nemožné. Nám sa to však podarilo. Bohužiaľ počasie nám pri filmovaní neprialo.

 

 

 

 

Hustý a intenzívny dážď urobil svoje ako na fotografiách tak aj na videu Dušana Dojčiara. Pokiaľ tam ruské výstražníky ešte vydržia, je možné, že sa tam ešte vrátime a pokúsime sa ich zaznamenať v lepšom počasí.


Zmoknuté priecestie so sklopenými závorami, Lastovce, 29.7.2015 © Marek L.Guspan

Priecestie bolo spustené v roku 1971, jeho výstražníky sú originály a neboli odvtedy menené. Majú dlhé šilty a sú bez pozitívnej signalizácie. Pôvodné húkačky na napätie 220V boli vymenené za terajšie na 24V. Priecestie je vybavené závorami. Vďaka svojej dĺžke, má dosť dlhú predzváňaciu dobu - 50 sekúnd. Lastovská spojka zatiaľ nie je zrušená a priecestie v km 0,083 je preto udržiavané a funkčné. Avšak vzhľadom na to, že sa spojka neprevádzkuje, tak sa na priecestí nič nemodernizuje.


Detail svetiel výstražníka, Lastovce, 29.7.2015 © Marek L.Guspan

V ostatných rokoch došlo na ŽSR k výmene takmer všetkých výstražníkov vzor ZSSR za novšie typy AŽD. Ruské výstražníky môžete v súčasnosti ešte nájsť na priecestiach situovaných poväčšine na nevyužívaných tratiach - v Bratislave na Jarošovej ulici (6 výstražníkov), v Jablonici na trati do Brezovej pod Bradlom (2 výstražníky) a jeden ruský výstražník je na priecestí vo Vranove - tomu sme sa venovali v predchádzajúcom článku.


Priecestie vo výstrahe, Louky nad Olší, 8.5.2013 © Jiří Císař

V susednej Českej republike evidujú „parohy" už iba na dvoch priecestiach - v Otradoviciach a Loukách nad Olší. Takže českí priaznivci sa za „parohami“ môžu vybrať tam. Ako to urobil Martin Šmejkal dňa 20.2.2015 v lokalite prvej a dňa 27.7.2015 v tej druhej.

Úvodná snímka: Závory idú dole, Lastovce, 29.7.2015 © Marek L.Guspan

Galéria

Súvisiace odkazy