Výlet za ruskými „parohami“

7.6.2015 8:00 Dušan Dojčiar, Marek L. Guspan

Výlet za ruskými „parohami“

Výstražníky vzor ZSSR sú v dnešnej dobe veľkou raritou. Na slovenských priecestiach by ste ich zrátali na prstoch jednej ruky - a o nič lepšia situácia nie je ani v susednom Česku. Aj napriek tomu (alebo práve preto?) majú tieto kriticky ohrozené technické unikáty veľa priaznivcov nielen na Slovensku, ale i za riekou Moravou.

 

 

 

Mnohých, hlavne tých skôr narodených, pri pohľade na priecestie vybavené „parohami"  obleje určitá dávka nostalgie. Priamo od hovorkyne ŽSR sme dostali tip na dve takéto priecestia - v Pustom Čemernom a vo Vranove nad Topľou. Prvý májový deň sme sa preto vybrali na východ republiky za účelom zdokumentovania týchto priecestí.

Po príchode do Vranova sme mali šťastie - skutočne sme tam našli možno „zabudnutý", ale funkčný ruský výstražník na priecestí v žkm 14,245 na trati Strážske – Prešov na zhlaví tamojšej železničnej stanice. Výstražník je zriadený z bočnej cesty v zajatí štyroch výstražníkov AŽD so závorami a zvončekom na hlavnej ceste. Výstražník bol čerstvo natretý, okolie upravené - akoby čakal na náš príchod.

Po ubytovaní v Strážskom sme sa pešo a trochu sklamaní vybrali do neďalekej dedinky Pusté Čemerné. To sme sa už medzičasom dozvedeli, že na poľnom priecestí v žkm 51,730 medzi Michalovcami a Strážskym neďaleko miestnej zastávky už výstražníky typu ZSSR s húkačkou nie sú - stihli ich vymeniť dva týždne pred našou návštevou za výstražníky typu AŽD... Zabezpečováci sa tentokrát poponáhľali, pretože podľa e-mailu z GR ŽSR sa mala rekonštrukcia tohto priecestia robiť až v lete... Smola!

V posledných rokoch prišlo k výmene množstva „rusákov", či už neďaleko Margecian, v Bratislave na Janoškovej ulici, v Pustom Čemernom na hlavnej ceste do obce... Podľa slov návestných majstrov „robiť na tom údržbu nebola žiadna radosť". Treba však poznamenať, že na priecestiach sa vymieňajú iba výstražníky, samotné priecestne zabezpečovacie zariadenie typu ZSSR ostáva. Napriek tomu, že tá poznámka o údržbe platí aj naň.

Na záver ostáva veriť, že aspoň jedno funkčné priecestie s „rusákmi" nám ŽSR ponechajú aj do ďalších rokov, aby sme ich nemuseli chodiť obdivovať len do múzea. Zatiaľ ich môžete ísť obdivovať do Bratislavy na Filiálku, do Jablonice alebo do Lastoviec na spojku, českí fanúšikovia majú najznámejšie „parohy“ v Otradoviciach na dvojkoľajnej elektrifikovanej trati medzi Lysou nad Labem a Všetatmi.
 

Galéria

Súvisiace odkazy