„Kino Lumière“ pozýva (nielen) fanúšikov železnice

29.1.2015 8:00Zdroj: Slovenský filmový ústav

„Kino Lumière“ pozýva (nielen) fanúšikov železnice

Dôležitou súčasťou dramaturgie Kina Lumière je pripomínanie si významných výročí. 120 rokov od prvej verejnej platenej projekcie kinematografu bratov Lumièrovcov, ktoré uplynú v decembri tohto roka, dramaturgovia kina oslávia s divákmi celoročnou prehliadkou Vlak zvaný film. Počas roka prinesie približne 60 dlhometrážnych filmov, poukazujúcich na spojenie dvoch významných vynálezov 19. storočia, akými boli železnice a kinematograf.

 

 

 


Dovoľujeme si upriamiť vašu pozornosť na filmovú prehliadku Vlak zvaný film. 120 rokov na filmovej trati, ktorá začala 21. januára 2015, no potrvá až do konca kalendárneho roka.  

Prehliadka je prierezom dejinami kinematografie so zameraním na filmy, ktoré nejakým spôsobom zobrazujú (či už veľmi priamo, explicitne alebo metaforicky) vlaky a železničnú dopravu. Do prehliadky sú zaradene slovenské, české a mnohé zahraničné tituly.

V týchto dňoch (od štvrtka 29. januára do nedele 1. februára) sa v Kine Lumière na Špitálskej 4 v Bratislave bude premietať 2x denne, ide o taký menší „festival vlakových filmov“, následne sa prejde do režimu jedna projekcia týždenne.  

Na podujatie je možné zakúpiť si permanentku v hodnote 20 €, ktorá umožňuje vstup na ľubovoľných 10 projekcií v rámci podujatia. Zároveň získa držiteľ permanentky ako bonus zdarma 160-stranovy katalóg. 

Podrobnejšie informácie o prehliadke nájdete v tlačovej správe k začiatku podujatia a tiež v programovom bulletine a na webe Slovenského filmového ústavu, hlavného organizátora prehliadky.

Permanentky sú v predaji v pokladni Kina Lumière, v kaviarni CafeHaus Lumière a prostredníctvom siete Ticketportal. Projekcie prehliadky sa do znovuotvorenia Kina Lumière konajú v archívnej sále SFÚ na Grösslingovej 32. Projekcie prehliadky je možné navštevovať aj jednotlivo.