M 262.004 sa predstavila na Rendezi 2012 v novom laku

9.7.2012 8:00 Mayo

M 262.004 sa predstavila na Rendezi 2012 v novom laku

V predošlej časti nášho nepravidelného seriálu o rekonštrukcii historického motorového vozňa M 262.004 sme sa pozreli na skúšobnú jazdu po generálnej oprave spaľovacieho motora, ktorá sa konala dňa 1.10.2010 na úseku trate Vrútky - Diviaky. Skúšobná jazda dopadla s viac ako uspokojivým výsledkom a tak sme mohli intenzívnejšie začať premýšlať nad ďalším míľnikom v rekonštukcii motorového vozňa - novým lakom.

 

Zimu prečkala M 262.004 ešte v priestoroch bývalého RD Vrútky, kde nám majstri zo spoločnosti OKV realizovali generálnu opravu spaľovacieho motora. Na jar roku 2011 sme začali plánovať prevoz motorového vozňa z Vrútok do Topoľčian, kde sme sa so spoločnosťou Stroj-mat Topoľčany dohodli na realizácií nového náteru a prác s tým spojenými. Priestory bývalého RD Topoľčany sa tak od 14.5.2011 stali domovom pre M 262.004 na viac ako rok.

 
M 262.004 po príchode do žst. Topoľčany, 14.5.2011, © Ľudovít Vanek

Práce na novom laku, resp. najskôr na odstraňovaní starého laku, sa začali v letných mesiacoch roku 2011. Skriňa bola v relatívne dobrom stave, hrdza sa do plechov zažrala len na niekoľkých malých miestach. Príležitosť prípravy skrine na nový náter sme využili na odstránenie dorábaných červených koncových svetiel, na obnovenie otvorov pre klaksóny v dolných rohových častiach čiel, ale aj na rôzne iné menšie kozmetické úpravy, akými bolo napr. zvesenie rýchlomerov z prechodových dvierok na čelách vozňa a zaslepenie dier po skrutkách.

 
M 262.004 počas odstraňovania starého náteru - krycie meno "Dalmatínec", 29.6.2011, © Ľudovít Vanek

Väčším umením však bolo tmelenie a brúsenie skrine tak, aby bola čo najmenej zvlnená. Veľká plocha sa nezaprie, a to čo sa pri pohľade na malú plochu môže zdať dokonale rovné, na veľkej ploche rovné byť nemusí, a už vôbec nie po nastriekaní polyuretánovaným náterom. A tak majstri z depa vsadili na istotu a pred lakovaním bola celá skriňa motorového vozňa pretmelená a prebrúsená o jeden krát viac, ako sa pôvodne plánovalo. Vďaka ich zodpovednému prístupu snáď môžme dnes s kľudným svedomím povedať, že sa im podarilo dosiahnúť rozumný kompromis medzi čo najtenšou vrstvou tmelenia a čo najrovnejším povrchom skrine motorového vozňa.

 
M 262.004 vytmelená a vybrúsená pripravená na lakovanie, 2.8.2011, © Ľudovít Vanek

Prvé kvapôčky farby zo striekacej pištole dopadajú na prebrúsené plechy skrine motorového vozňa v polovici augusta 2011 a dňa 22.8.2011 sa nanáša pre tento vozeň príznačná tmavočervená farba na dolnú časť skrine, kým slonovinová farba v hornej časti skrine, ako aj šedý a biely pás už boli nanesené predtým. Po ukončení lakovania zimuje motorový vozeň v Topoľčanoch. Ešte pre zimou stihneme pár malých brigád, počas ktorých okrem rôznych drobností odvodňujeme motorový vozeň a pripravujeme ho na prvú zimu v novom laku.

 
Momentka z lakovania M 262.004 v priestoroch bývalého RD Topoľčany, 22.8.2011, © Ľudovít Vanek

Tejto zime sa akosi nechcelo prísť k nám, veď ešte v decembri nebolo po poriadnom snehu ani stopy. To čo najskôr zima zameškala však potom dobehla na jar, kedy sme už netrpezlivo čakali na povolenie ľadov, aby sme mohli zahájiť sezónu víkendových brigád. O to viac nás po zime prekvapila M 262.004, keď po skutočne tuhých mrazoch pri našej prvej jarnej brigáde naštartovala na prvý krát bez dobíjania batérií. Bol by som vtedy schopný staviť sa očokoľvek, že mašinku bez dobíjania batérií nenatočíme :-)

 
Nalakovaná M 262.004 počas posunu v areáli RD Topoľčany, 14.10.2011, © Ľudovít Vanek

Počas víkendov sme pracovali na rôznych menších či väčších veciach, pri každej brigáde sme štartovali motor a motor sa vždy spoľahlivo navrčal. Hneď sa lepšie brigáduje keď nám to už aj vrčí! Samotnou kapitolou je však interiér vozňa, s ktorým sme zatiaľ ešte príliš nepohli. Podarilo sa nám opraviť len mechanizmi na spúšťanie okien, ktoré vo väčšine prípadov boli nahradené klátikmi fixne držiacimi okná v zavretej polohe. Na pomoc nám v priebehu mája prichádzajú opäť majstri z depa a obnova interiéru naberá na obrátkach. Začíname zhora, demontujeme plechové podhľady a prieduchy, ktoré následne zbavujeme niekoľkých vrstiev starých náterov a striekame bielou farbou.

 
M 262.004 pripravená na odchod z depa do žst. Topoľčany, 22.6.2012, © Miroslav Sekela

Tonko sa zodpovedne ujal svojej úlohy v interiéri, šikovne demontuje a brúsi rôzne lišty z interiéru vozňa, ktoré následne opatruje novým lakom. Nový náter dostávajú aj rámy okien a zárubne dverí v interiéri vozňa, nový náter dostáva po prebrúsení aj umakartový strop. Demontované sú aj nosiče batožín, ktoré však úplne obnoviť do výstavy na Rendezi nestíhame, a tak ich montujeme naspäť aspoň v tom stave do akého sa ich podarilo obnoviť. Júnové víkendy patria príprave vozňa na prevoz a na ukončenie všetkých rozrobených vecí. Umývame skriňu vozňa a okná, na poslednú chvíľu lepíme šablóny na popisy, ktoré sa striekajú len pár dní pred prevozom. Posledné dní pred výstavou sú ešte venované osadeniu rôznych tabuliek a dolaďovaniu detailov.

 
M 262.004 čaká v žst. Ludanice na križovanie s pravidelným osobným vlakom, 22.6.2012, © Miroslav Sekela

Vo štvrtok nasadám na večerný vlak z Bratislavy do Topolčian, v Zbehoch ku mne prisadá Mirec. Smerujeme do depa, odkiaľ už na druhý deň ráno nás povezie M 262.004 vlastnou silou do Bratislavy na výstavu Rendez 2012. Ešte večer vŕtame diery do úplne nových odliatkov tabuliek čísel, ktoré len hodinu pred mojim odchodom z Bratislavy dorazili vlakom z Kolína. V noci prichádza prenocovať do priestorov Klubu modrý horizont aj Jožo a náš rušňovodič Pipo. Ráno si dávame budík na 6:00 hod a hneď po prebudení sa púšťame do príprav na odchod. Z areálu depa odchádzame krátko po 8:30 hod., a ešte pred deviatou hodinou nás pán výpravca vypravuje na našu prvú jazdu v novom laku - z Topoľčian do Leopoldova. Počas našej jazdy absolvujeme pár križovaní s pravidelnými osobnými vlakmi a bez komplikácií prichádzame krátko po desiatej hodine do Leopoldova. Tu vyčkáme na príchod návozu historických vozidiel z Vrútok, s ktorým už ďalej na závese pokračujeme do Bratislavy.


M 262.004 prechádza okolo mechanických návestidiel v žst. Jelšovce, 22.6.2012, © Miroslav Sekela

Počas soboty 23.6.2012 máme tú česť a potešenie spolu s M 262.007 a prívesným vozňom 020 voziť návštevníkov medzi hlavnou stanicou v Bratislave a areálom výstavy historických vozidiel v priestoroch historického depa Bratislava východ. M 262.004 sa statočne drží počas celého dňa, spoľahlivo si plní svoje poslanie a všetko to čo bolo v tento deň od nej očakávané s prehľadom zvláda.

 
M 262.007 + 020 + M 262.004 počas "pendlov" Rendez 2012, 23.6.2012, © Ludwig Karasu

V nedeľu sme odviezli jeden ranný spoj medzi Rendezom a hlavnou stanicou v Bratislave s návratom späť na Rendez cez Raču. Následne až do večera máme voľno, a tak sa s Pipom a Mircom púšťame do stykača šuntovania, kedže mašinka nám počas predošlých jázd nešuntovala. Problém nachádzame rýchlo v uvoľnených a zanesených styčných plochách stykača, ktoré prečistíme a upevníme práve včas aby sme ešte o 17:00 mohli spolu s M 262.007 a prívesným vozňom vyraziť odviesť posledný vlak Rendezu do Leopoldova a súpravovo sa vrátiť späť do Bratislavy. Aj dnešný deň zvláda M 262.004 bez problémov a s hrdosťou, na večernom vlaku už aj so šuntovaním :-)

 
Pipo počas opravy stykaču šuntovania počas Rendezu 2012, 24.6.2012, © Pavol Jurček

Naším zámerom bolo čo najviac sa priblížiť k stavu vozňa tak, ako v roku 1949 vyšiel z výroby. Netvrdíme, že sme v tomto boli na 100% úspešní a vieme o veciach, ktoré stavu z roku 1949 nezodpovedajú. Nakoľko sme boli v našich snahách úspešní ponechávame na posúdenie Vám. Napriek tomu veríme, že naše úsilie malo význam a že za výsledok našej snahy sa hanbiť nemusíme. S rekonštrukciou vozňa však ešte nie sme ani zďaleka v cieli, námetov na brigády máme ešte stále veľa, hlavne ak pomyslíme na interiér vozňa :-)


Stretnutie 464.001 a M 262.004 na Rendezi, 24.6.2012, © Mayo

Pri našich snahách o znovuoživenie motorového vozňa M 262.004 sa okrem profesionálov na opravách zúčastňovalo aj množstvo dobrovoľníkov počas víkendových brigád organizovaných na bratislavskom Rendezi a v Topoľčanoch. Je asi nemožné spomenúť meno každého jedného z nich, poďakovanie patrí všetkým, ktorí obetovali aspoň kúsok zo svojho času pre náš spoločný záujem - prinavrátiť historickú mašinku späť na koľaje. Každý z Vás, kto M 262.004 venoval čo i len kúsok svojho času má podiel na tom, že mašinka dnes môže takmer ako nová opäť jazdiť po koľajách.

 
Popisky a tabuľky M 262.004, 24.6.2012, © Pavol Jurček

Okrem dobrovoľných brigádnikov patrí poďakovanie Lacovi Jamborovi a spoločnosti OKV, bez ktorých by spaľovací motor nebol v takej skvelej kondícií ako je dnes a bez ktorého by ďalšie úsilie o rekonštrukciu mašinky ani nemalo zmysel. Poďakovanie patrí Jozefovi Majtáňovi a spoločnosti Stroj-mat, ktorí sa dnes môžu hrdiť výsledkom svojej práce v podobe nového laku motorového vozňa. Poďakovanie taktiež patrí Múzejno-dokumentačnému centru, najmä Jiřímu Kubáčkovi, Petrovi Kallovi a Michalovi Tunegovi za ich odborné rady a ústretový prístup, ďakujeme tiež členom Klubu priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava východ za ich pomoc a trpezlivosť pri zdieľaní dvora na Rendezi :-) Ďakujeme spoločnosti LTE Logistik a Transport Slovakia za ich láskavu pomoc pri preprave motorového vozňa do Vrútok a do Topoľčian. Svoj podiel na tom že dnes je M 262.004 ešte medzi nami máte aj všetci vy - prispievatelia a návštevníci našich stránok, ktorí svojou priazňou prejavujete záujem o železnicu, jej históriu, súčasnosť a budúcnosť.


M 262.004 + 020 + M 262.007 v žst. Trnava, 24.6.2012, © Ludwig Karasu

Zvlášť sa však chcem poďakovať tým, ktorí pri M 262.004 stáli od úplne prvých brigád až po tie aktuálne, sú to ľudia bez ktorých by M 262.004 dnes nebola tým čím M 262.004 dnes je. Sú to ľudia, s ktorými nás okrem spomienok z lozenia po podvaloch hľadajúc miesta odkiaľ zas a opäť uniká voda z chladiaceho okruhu spájajú aj rôzne ďalšie dnes už úsmevné spomienky na všetko to, čo sa dá zažiť len keď je človek priamo pri tom - Peter Pipo Ondris a Jozef Joe Ábel, Vám patrí moja najväčšia vďaka za neustávajúcu podporu a chuť ísť stále ďalej aj napriek všetkým problémom, ktoré nás pri dosahovaní nášho spoločného cieľa postretli.

 
Mechanici od Fontány - Mirec a Pipo - počas prestávky v Leopoldove, 24.6.2012, © Ludwig Karasu

A tak ako sme si už spoločne povedali, milá naša Fontánka, dúfajme že aj napriek stále sa strácajúcej hladine vody v skle, do starého železa ešte nepatríš a tak Ti do budúcna prajeme čo najviac spokojných cestujúcich, ktorým budeš pripomínať aké malo cestovanie na železnici kedysi čaro, keď sme si pri stiahnutých oknách mohli plnými dúškami vychutnávať čaro malebných železničných tratí, aj tam kde je dnes pravidelná osobná železničná doprava len minulosťou.

Čo najviac šťatných kilometrov bez nehôd Ti prajú Tvoji mechanici od Fontány! ;-)

 
Jadro partie mechanikov od Fontány - Mayo, Mirec, Joe, a Pipo, 23.6.2012, © Petr Fajgl

P.S.: Rekonštrukcia M 262.004 nám k dnešnému dňu trvá už 6 rokov. Málokto z nás by si na začiatku pomyslel, že prejdeme aj takými náročnými vecami ako generálna oprava spaľovacieho motora. A tak sa počas našich dlhotrvajúcich snáh o oživenie M 262.004 stalo aj to, že pán Dušan Hanko z Turian, pre ktorého boli naše vstrekovacie čerpadlá len malou kvapkou v mori vstrekovacích čerpadiel opravených počas jeho života, sa premiéry "štvorky" po jej rekonštrukcii nedožil. Je nám cťou, že spomienka na jeho skutočne majstrovsky odvedenú prácu bude spojená s M 262.004, najstarším zachovaným vozňom série M 262.0 na území celého bývalého Česko - Slovenska, v ktorom dnes spoľahlivo ako hodinky pracuje pár jeho posledných opravených vstrekovacích čerpadiel. Ďakujeme!


Doboví cestujúci v spoločnosti M 262.004 na hlavnej stanici v Bratislave, 24.6.2012, © Peter Štúhl

Galéria

Súvisiace odkazy