Motorový vozeň M 262.004 podstúpil skúšobnú jazdu

25.10.2010 8:00 -mm-

Motorový vozeň M 262.004 podstúpil skúšobnú jazdu

Historický motorový vozeň VLAKY.NET Klubu M 262.004 podstúpil dňa 1.10.2010 skúšobnú jazdu na trati Vrútky - Diviaky a späť. Stalo sa tak po oprave motora, potrebných skúškach, vážení a meraní v dieľňach bývalého RD Vrútky. Naša "Fontána" sa tak dostala vlastnou silou na trať po prvý krát od jej vyradenia z prevádzky, ku ktorému došlo 1.10.2003, symbolicky na deň presne po 7 rokoch :)

Pri mojom príchode do areálu RD Vrútky ma Fontána už vítala svojím vrčaním pred halou, čakajúca na svoj prvý výkon po oprave motora. Majstri z OKV Vrútky finišovali s prípravou na odjazd. Okolo 9.30 hod. sa Fontána zvrtla na točni a pomaly sa vydala cestou smerom na železničnú stanicu Vrútky. Všetko prebiehalo bez najmenších komplikácií, ani sa mi tomu nechcelo veriť že vidím náš motorový vozeň hýbať sa bez toho aby ho niečo ťahalo či tlačilo :)

Pomalou jazdou sme sa dostali až k nástupišťu vrútockej stanice, kde sme ešte skontrolovali či všetky svetlá svietia tak ako by svietiť mali a čakali na odjazd. Zelené svetlo na odchodovom návestidle sa rozsvietlo o 9.50 hod, Fontána mala pred sebou riadny kus voľnej trate, na ktorej mala ukázať čo vo svojom úctihodnom veku ešte dokáže.

 
M 262.004 pripravená na odchod žst. Vrútky, 1.10.2010, © Ing. Ladislav Jambor

Prvý stupeň, druhý stupeň, rozbiehame sa ... Avšak už krátko po odchode od nástupišťa prichádza prekvapenie, ktoré si pre nás Fontána pripravila. Otáčky motora padajú a motor zhasína, zotrvačnosťou prechádzame už prvým priecestím a naša rýchlosť sa pomaly blíži k nule. Štartujeme motor, ktorý hladko nabehne, na chvíľu pocítime zvyšujúcu sa rýchlosť, no z tohto pocitu sa dlho netešíme keďže po krátkej chvíli motor zhasína opäť. Rýchlomer neukazoval viac ako 30 km/h a pred nami stúpanie do Martina s niekoľkými priecestiami so spustenými závorami. Nemáme príliš na výber, musíme sa dostať do Martina a uvoľniť trať, a tak pokračujeme v opätovnom štartovaní motora, ktorý nam vždy po chvíli zhasína. Do žst. Martin vchádzame s odretými ušami a posledným vzduchom. Trať za nami je voľná, pred nami máme postavené ďalej, ale ostávame stáť, závadu na prívode paliva musíme ostrániť.

Prívodu paliva do motora bránili bezpečnostné ventily, ktoré v prípade požiaru majú prítok paliva do motora uzavrieť. Tieto ventily nefungovali správne, pri nízkych otáčkach motora prepúšťali dostatok paliva, avšak na vyšších stupňoch bol prítok paliva do motora nízky, čo spôsobovalo zhasínanie motora. Chlapi týmto ventilom "dohovorili" asi behom pol hodinky.

Fontána naštartovala, dokotúľali sme sa pred dopravnú kanceláriu a u sympatickej pani výpravkyne sme sa pýtali ďalej. Na odchodovom návestidle svieti zelená. Tentokrát pri radení vyšších stupňov už motor nezhasína, práve naopak. Ostrým a ráznym zvukom sa Fontána hlási o slovo a do ďalšieho stúpania sa zarezávame so stúpajúcou rýchlosťou na rýchlomeri. Tu už išli žarty bokom, medzi Martinom a Príbovcami prebiehala výluka jednej traťovej koľaji, tam sme už nemohli ostať stáť.

 
Rýchlomer ukazuje 90 km/h, 1.10.2010, © Ing. Ladislav Jambor

Ručička na rýchlomeri sa vyšplhala na 90 km/h, prichádzame do Príboviec a stanicou prechádzame bez zastavenia. Cesta do cieľa našej cesty - žst. Diviaky - už prebieha bez koplikácií, Fontána si bez problémov drží maximálnu rýchlosť a to máme v rezerve ešte jedeň stupeň :) Do žst. Diviaky prichádzame s meškaním oproti cestovnému poriadku, ktoré bolo zapríčinené komplikáciami na začiatku cesty. Pôvodný hodinový pobyt v stanici sa skracuje na 15 minút, počas ktorých majstri prezerajú vozeň a pripravujú ho na spiatočnú cestu.

 
M 262.004 dorazila do žst. Diviaky, 1.10.2010, © MAYO

 
M 262.004 dorazila do žst. Diviaky, 1.10.2010, © Ing. Ladislav Jambor

Fontána sa na svoju spiatočnú cestu vydáva už bez zaváhania a rezkým tempom. Medzi Malým Čepčínom a Jazernicou absolvuje Fontána svoj prvý symbolický  fotohalt. V pohotovosti sú všetky funkčné záznamové média, teda v počte kusov 1 a to Lacov fotoaparát. Fontána pózuje. Síce ešte v starom šate, ale už len to že sa vlastnou silou dostavila na svoj prvý fotohalt na šírej trati je úspech :) Po fotení už nasleduje jazda bez zastavenia priamo do Vrútok, Fontána s rezervou drží maximálnu rýchlosť, a veru nemala by problém pobehnúť aj rýchlejšie.

 
M 262.004 na svojom prvom fotohalte, 1.10.2010, © Ing. Ladislav Jambor

Do Vrútok už Fontána vchádza načas a hrdo, zastavujeme pri nástupišti a čakáme na postavenie vlakovej cesty do depa.

Skúšobná jazda sa skončila. Napriek počiatočným problémom môžme konštatovať, že Fontána preukázala, že napriek svojmu veku ešte nepatrí do starého železa (ani do starého dreva). Fontána sa dnes na trati predýchala z plných pľúc a to jej aj svedčalo.

M 262.004 prečká zimu v areáli RD Vrútky, kde sa ešte doladia niektoré drobnosti. Na jar by smesa chceli pustiť do nového laku, kde sa nám šikovné ruky prípadných záujemcov určite zídu :) A to že Fontána je Fontána nám Fontána stále dokazuje! Hadice na prívodoch k chladiacim článkom prepúšťajú vodu, sú príliš tvrdé a dobre netesnia, budeme ich musieť vymeniť ... ale keď už len takéto veci budeme riešiť tak to už bude fajn.

Na záver ešte veľké poďakovanie pánom majstrom z OKV Vrútky, ktorí sa na spojazdnení historického motorového vozňa M 262.004 významne zaslúžili.

Súvisiace odkazy