Vrútocké šílenství 2012 - díl 1 - den první

13.6.2012 8:00 Milan Vojtek

Vrútocké šílenství 2012 - díl 1 - den první

Přelom května a června a Vrútky. Pro fanouška železnice není třeba dodat víc. Jasně, svátek na kolejích, věnovaný dětem, ze kterého ale ještě více šílí dospělí. Zejména pak ti, mající krky ověšené fotoaparáty či kamerami. A protože jsem jedním z těch postižených, nenechala mě akce v klidu.

Loňská jednodenní návštěva, „zpestřená“ zničenou pneumatikou u staveniště tunelu u Trenčianských Bohuslavic už byla z tohoto méně příjemného pohledu zapomenuta a já plánoval na tento víkend volno.



Důvod zájmu? Hned několik. Mazutka v akci, pro mě poprvé, protože na předchozích toulkách pro cestovku jsem ji nefotil. Popradský papoušek mi s pořádným vlakem na pěkné trati taky ještě v archivu chyběl. Partu z Prievidze či Vrútčany taky rád vidím a vůbec, setkat se s lidmi od páry je fajn. Takže…. Ano jedem.
Jenže…. Byl tady jeden faktor. Počasí. A to nebylo vůbec příznivé. Proto jsem nakonec nechal vše tak trochu na náhodě. Nejel jsem již v noci na pátek, ale čekal na vývoj situace a protože v Břeclavi bylo hezky, vyrazil jsem s cílem připojit se k vlaku až v Kremnici. Pár snímků z prvního dne tak patří až k poslední etapě cesty, ve které se počasí dostalo od občasného nakouknutí sluníčka až k dešti, propukajícímu zejména v posledních minutách před příjezdem jakéhokoliv vlaku. Vzhledem k až dodatečnému připojení je příspěvek z prvního dne tak trochu "dietní", o to bohatější ale bude mapování dalších dvou dnů.

 První "ohmatání" vlaků v Kremnici

Kremnické Bane - notoricky známé místo.... copak je to pod stromem? Ne, není to podpapírňák, ale první z dvojice strojů.

A tady už obě parní krasavice

V dešti už jsem zůstal na stejném místě a počkal i na požární vlak, včetně postrku na následujícím snímku

A to už jsme u Malého Čepčína, pár kilomterů od mého druhého domova jsem ještě jednou lovil alespoň požární vlak.

Tak, to bylo pár obrázků z prvního dne parní monstrakce. Co nás čeká z dalšího dne? Zcela jistě těch parních lokomotiv i míst focení bude víc. Co jsem si nachystal, uvidíte v pátek. Ale aby toho pak nebyla smršť snímků, přidám sem ještě pár snímku z prostředí vrútockého depa, uloveny ovšem byly až v sobotu, tak je vemte jako malé lákadlo. 

Tatranský orol v zajetí sloupů.... když jej člověk vidí, tak si jen povzdechne .... sakra, je to takový problém dát mu stejná střeva třeba jako řadě 757 a vyhnat jej do provozu?

Dieselové "tváře" letošní akce 

Chybět nemůže standardní přehlídka parní vozby ...

... letos i s mazutkou

 

A ve slunečním svitu se vyhřívá zástupce Prievidze

 

Súvisiace odkazy