Techmania Science Center a jiné zajímavosti plzeňské

26.3.2012 8:00 Jiří Řechka

Techmania Science Center a jiné zajímavosti plzeňské

Kam v sobotu 17. března, kdy podle předpovědí mělo být krásně, tak zněla otázka, kterou jsem si položil. Samozřejmě někam ke kolejím. Nakonec jsem se rozhodl podívat se do Plzně a tam hlavně, jak název reportu napovídá, do Techmanie. Jedná se o interaktivní muzeum, které bylo založeno Škodou Investment a.s. a Západočeskou univerzitou v Plzni. Funguje od roku 2008.

 
 
 
 
 
 
Rozdíl mezi tímto a běžným muzeem je v tom, že zde si můžete na vystavené exponáty sáhnout, vyzkoušet jejich funkčnost. Je pravda, že jsou hlavně určeny pro děti a mládež. A to muzeum byl hlavní cíl mé cesty do Plzně, ne proto, že bych si chtěl ověřovat fyzikální zákony, ale proto,že jsou zde vystaveny dvě škodovácké lokomotivy. První je nejstarší dochovaná škodovácká elektrická lokomotiva E 424.001 a druhá je laminátka S 699.001, která jako první lokomotiva na světě má karoserii z laminátu.
 

Lokomotiva S 699.001 jako exponát Techmanie © Jiří Řechka
 
Pro mne bylo velké překvapení, když jsem zjistil, že E 424.001 je vystavována v hale, kde byla vyrobena. Informace o obou vozidlech i s fotografiemi se dají vyhledat na stránce o jejich renovaci.. Obě lokomotivy mají, lidsky řečeno, za sebou pohnutou provozní historii a obě byly zachráněny s velkým štěstím. Sice jsem je mohl vidět,  vzhledem k mému věku obě v provozu, ale neviděl, nebo si to nepamatuji, a tak jediná možnost, jak je spatřit na vlastní oči, byla návštěva v tomto muzeu.
 

Škodovácké unikáty E 424.001 a S 699.001 v někdejší výrobní hale © Jiří Řechka 
 
V pátek večer využívám internetu a na e-shopu ČD si kupuji zpáteční lístek do Plzně a v sobotu ráno nastupuji do R 752, není problém si vybrat prázdné kupé a usadit se u funkčního okna. V plánu je udělat nějaké, pokud bude příležitost, snímky během jízdy. Když jsem naposledy jel do Plzně, probíhaly na trati mezi Zdicemi a Rokycany koridorové práce. Před odjezdem nastupuje do vlaku větší skupina rozveselených Plzeňáků a mám „štěstí“, že se usazují v tomtéž vagonu a také v mém kupé. Naštěstí po odjezdu hlučná společnost se mění ve spící a až do Plzně není žádný problém.
 

242.231 na plzeňském hlavním nádraží © Jiří Řechka
 
V Plzni po příjezdu dělám na nádraží první snímky, muzeum otevírá v devět hodin, mám tedy hodinu na focení. Před devátou se vydávám pěšky do muzea. Rád jdu ulicemi, kde jsem jako děcko chodil, okolo školy, kde jsem začal jako prvňáček brát vědomosti. Okolo mne projíždějí trolejbusy a kupodivu jako palivo je použitá nafta. Příčina tohoto provozu, jak později zjišťuji, je v opravě nebo výměně trakčního vedení. Při zpáteční cestě si dělám dokumentační foto.
 

Práce na trakčním vedení DP na křižovatce Americká - Šumavská © Jiří Řechka
 
Po zhruba půl hodinové procházce se ocitám před branou č.5 areálu Škoda. Ve vrátnici, kde oznámím účel mé návštěvy, jsem důrazně upozorněn, že v areálu podniku se nesmí fotit. Ostatně na dveřích vrátnice se nedá přehlédnout upozornění na zákaz focení. Škoda, při odchodu spatřím lokomotivu řady 380, ale nedá se poznat její inventární číslo. V muzeu není problém fotit a, jak již bylo předesláno, také pohrát si s exponáty, samozřejmě s těmi, které jsou pro to určeny. Rozhodně ne s vystavenými lokomotivami či jejich modely.
 
Produkce Škodovky v miniaturách © Jiří Řechka
 
U nich naopak je cedulka s upozorněním zákazu vstupu na lokomotivu. Po zhotovení fotodokumentace využívám možnost uspokojit chuťové pohárky a poté se vydávám na zpáteční cestu. Ještě jedno malé zastavení mám v plánu, na zastávce Plzeň-Jižní Předměstí, kde si fotím průjezd Pendolina. Pak již opět pěšky oklikou přes náměstí Republiky k plzeňskému DKV. Provoz téměř žádný, a tak si jdu vyfotit kolonu kocourů, kteří tiše odpočívají a čekají, až jim bude přidělena nějaká práce.
 
742.231 a další stroje na pražském zhlaví plzeňského hlavního nádraží © Jiří Řechka
 
Vracím se zpět na plzeňské hlavní nádraží, po cestě si kupuji tekuté občerstvení, je velice příjemně a tělo si žádá přísun tekutin. Na nádraží zůstávám a fotím až do svého odjezdu do Prahy. Podle jízdního řádu přijíždí můj Ex 353 Karel Čapek, bez problému nacházím volné klimatizované kupé a čekám na odjezd. A poslední focení dělám přes okno vagonu. Ale není nad to, když si můžu stáhnout okno.
 

Fotit přes neotvíratelné okno se dá, ale není to ono... © Jiří Řechka  
 
Jen jako určitou zajímavost a možná pro potvrzení toho, že klimatizace každému nevyhovuje, je paní, která v Plzni přistoupila a pak během cesty do Prahy telefonicky zjišťovala, jestli nejede z Berouna do Prahy autobus, jelikož ji klimatizace dráždí a také docela nepříjemně pokašlávala. A nakonec skutečně v Berouně vystoupila. Příjezd do Prahy byl již bez problémů, a tak pro mne skončila slunečná a zajímavá sobota.
 
Stroj 223.068 přivezl na plzeňské hlavní nádraží Ex 355 © Jiří Řechka
Odkazy:
  1. Techmania - Wikipedie
  2. Techmania - oficiální stránka
  3. Škoda (podnik) - Wikipedie

Titulní snímek: Lokomotiva E 424.001 jako exponát Techmanie © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy