Jak jsem oslavil 155. výročí založení Škodových závodů v Plzni

8.7.2014 8:00 Jiří Řechka

Jak jsem oslavil 155. výročí založení Škodových závodů v Plzni

Před měsícem, konkrétně 7. června, proběhl den otevřených dveří ve Škodě Transportation. Byl jsem upozorněn na tuto akci a další informace k ní jsem již hledal na webu Škody Transportation. Jak se blížil termín konání, nebyl jsem ještě stoprocentně rozhodnut, zda pojedu, na vině byl můj zdravotní stav. Nakonec jsem zvážil pro a proti a rozhodl jsem se Plzeň navštívit.

 

 

 

 

Podle firemních stránek bylo možno pro cestu do areálu závodu využít parní vlak, vedený šlechtičnou 475.111 IMC Plzeň. Po prostudování jízdního řádu jsem se ale rozhodl z časových důvodů pro pravidelné vlakové spojení do Plzně. Po příjezdu na plzeňské hlavní nádraží a zhotovení prvních několika snímků vozidel v jeho kolejišti jsem přešel na autobusovou zastávku, odkud měl jezdit autobus k areálu podniku. Ani zde mne jízdní řád neuspokojil, a tak jsem se vydal procházkou k branám závodu. Zde se již prostranství začalo zaplňovat prvními zájemci o prohlídku. V devět hodin se otevřela brána a den otevřených dveří začal.   

 

Nahlédnutí do areálu Škody Plzeň před zahájením oslav © Jiří Řechka
 
Byl jsem zvědav, jaké produkty spatřím. Byly vystaveny trolejbusy Škoda a další, do kterých podnik dodává elektrickou výzbroj. Ve výrobních halách bylo možnost spatřit výrobu tramvají pro tureckou Konyu a maďarský Miskolc. Zpřístupněny byly také nové haly Plzeňských dopravních podniků. Při prohlídce těchto prostor, i trolejbusů a hlavně autobusů v nich jsem se vrátil ve vzpomínkách o rok zpět, kdy jsem opustil volant autobusu a odešel do důchodu. Po prohlídce jsem se vrátil zpět do areálu vlastní Škodovky a následovala prohlídka vystavených železničních vozidel.
 

„RegioPanter“ 440.002 + 442.002 + 441.002 © Jiří Řechka
 
Nebyla zde žádná novinka, všechny vystavené exponáty jsou běžně v provozu. Na závěr mé návštěvy jsem počkal, tak jako řada dalších návštěvníků, na parní vlak. Při jeho opožděném příjezdu nešlo udělat si pořádnou fotografii. Dav čekajících stál doslova pár centimetrů od koleje. Zajímavé bylo, že spousta míst pro návštěvníky nepřístupných byla oddělena páskou a zde bylo možné stát téměř v kolejišti. Samozřejmě že upozorňování ostrahy nebylo nic platné. Až doma jsem zjistil, že tuto plzeňskou šlechtičnu jsem ještě nefotografoval.
 

„Šlechtična“ v těsném obležení © Jiří Řechka
 
Měl jsem štěstí, že po jejím odstoupení ze zvláštního vlaku si pro jeho soupravu přijela lokomotiva AWT 704.705, kterou jsem předtím v dálce viděl a kterou jsem si také přál vyfotit. Povedlo se. Následně jsem ještě zavítal na pár okamžiků do Techmanie, zejména za účelem doplnění proviantu. Pak mne již opět čekal pěší přesun na nádraží. Po cestě jsem ještě zachytil navracející se šlechtičnu do areálu podniku. Byla se otočit v depu. Návrat do Prahy jsem měl naplánován Pendolinem, a protože jsem měl vytvořenou dostatečnou časovou rezervu, mohl jsem se věnovat provozu na nádraží.
 

844.012 na plzeňském hlavním nádraží © Jiří Řechka
 
Během mého pobytu na nádraží jsem se opět setkal s vracejícím se parním vlakem. A měl jsem podruhé toho dne štěstí, povedlo se mi vyfotografovat plecháče 240.201, kterého jsem zde a v okolí naháněl dlouhou dobu, a hlavně posledního čtyřkového brejlovce, konkrétně 754.057, který mi chyběl. Tento brejlovec ve dvojici se 754.019 čekal na Orient Express, jak jsem se dozvěděl od strojvedoucího. Jediná vada na kráse tohoto našeho čekání bylo zpoždění Orient Expressu. Bohužel moje Pendolino přijelo podle jízdního řádu a tak jsem Orient Express spatřil pouze oknem při vjezdu do Plzně.
 

Dvojice 754.019 + 754.057 čeká na „Orient Epress“ © Jiří Řechka
 
Návrat do Prahy proběhl skoro bez problémů, náš vlak nakonec přijel také se zpožděním kvůli výluce. Nebyl to špatný den, bylo hezky a hlavně mám nafocené lokomotivy, které jsem přes veškerou snahu nedokázal před tím někde dostihnout. V žádném případě jsem nelitoval svého rozhodnutí cestovat do Plzně a na místě oslavit výročí tamního slavného podniku. Na sám své krátké reportáže závěr připojím ještě několik odkazů pro ty, jimž v ní chybí něco z historie i současnosti plzeňské Škodovky, popřípadě některé další informace o věcech v reportáži zmíněných.
 

475.111 odjíždí se zvláštním vlakem z Plzně do Prahy © Jiří Řechka
Odkazy:
  1. Škoda (podnik) – Wikipedie
  2. ŠKODA TRANSPORTATION a.s. – oficiální stránky
  3. Techmania – Wikipedie
  4. Techmania – oficiální stránky
  5. Doprava v Plzni – Wikipedie: Městská doprava
  6. PMDP - Plzeňské městské dopravní podniky a.s. – oficiální stránky

Úvodní snímek: Ruch se slavící Škodovce © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy