Z historie moravských tratí: Otrokovice – Zlín – Vizovice (4)

28.1.2010 8:00 Stanislav Plachý

Z historie moravských tratí: Otrokovice – Zlín – Vizovice (4)

Poslední část prvního dílu zajímavého seriálu o dějinách moravských tratí nás přenáší z let dávno minulých už do nedávné současnosti. I když ani tento článek není bez vztahu k historii - jde o reportáž z loňských oslav kulatého výročí provozu na kolejích mezi Otrokovicemi a Vizovicemi, které se však, jak se dovíme, zasáhly i tratě další. (-zz-)

 
 
 
Oslavy 110 let OZVD
Letošní výročí trati proběhlo od 19. – 20. 09.2009 v rámci Dne železnice. Jistě každému bystrému čtenáři VLAKY.NET neuteklo, že hlavní část oslav Dne Železnice proběhly po mnoha stanicích po celé České republice o týden později. Já jsem se na tuto akci velice těšil, protože je jednalo o největší událost letošního roku ve Zlínském kraji. Oficiální datum ke 110. výročí připadlo až na 08. 10. 2009. Do Zlína se sjeli historické vozidla z celého okolí.
 
Praní vlak projíždí Želechovice nad Dřevnicí © Karel Válek
 
Nejen pro fotografy, ale i pro děti byla na nádraží Zlín – střed přichystána výstava vozidel. Mezi obdivovanými exponáty se objevila: Regionova 814 063-4 + 914 63-3, Bobina E 499 004 a Kocour 742 218-1. Většina čtenářů tohoto článku by mi asi namítla, že je to celkem dost málo pro železničního fandu. Sám jsem čekal trochu více. Osobně jsem byl před deseti lety ve Vizovicích, kde se konala hlavní část oslav. Tato akce 100. výročí tratě, byla tenkrát spojena s Vizovickým Trnkobraním a stála za to. Letos to ale nebylo z oslav vše.
 
Výstava kolejových vozidel v žst. Zlín střed © Stanislav Plachý
 
Po celý den bylo možno na trati shlédnout nejrůznější vozidla. Hlavní atrakcí pro návštěvníky byla parní lokomotiva 433 002 „Matěj“, která byla nasazena v průběhu dne s vozy „rybák“ na dva páry vlaků mezi Zlínem a Vizovicemi spolu s muzejní T 478 1001. V normálním provozu se na jeden den také objevily motorové vozy 831 183-9 a 851 019-0 i s přípojnými vozy. Oba dva páry vlaků dávali dojem jakéhosi pendolína, když vozili návštěvníky do Vizovic na prohlídku skláren, zámku a na exkurzi do výrobny slivovice k Rudolfu Jelínkovi.
 
Zvláštní vlak z Vizovic v žst. Zlín střed © Stanislav Plachý
 
Na zlínském nádraží v přilehlém skladišti byla připravena nejen pro malé návštěvníky výstava modelového kolejiště spolu s fotografiemi z minulého a součastného provozu. Tato výstava byla dále doplněna o publikaci k výročí tratě, pamětní razítko a spoustu dalších drobností. Jako poslední bonus přichystaly ČD vláček hraček a kinematovlak s pohádkami pro nejmenší. Toto vše bylo nachystáno v sobotu 19. září. O den později byly nasazeny na trati mezi Zlínem a Vizovicemi pro veřejnost muzejní motoráčky M 131 101 a M 120 417, o které se dnes stará nadace Okřídlené kolo.
 
Brána do říše železnice v žst. Zlín střed © Stanislav Plachý
 
Závěrem této reportáže a bych se rád zmínil několika větami o propagačních předmětech k výročí tratě. Je zvykem při větších akcích tohoto typu, že se vydávají pamětní razítka, brožury, pohlednice a jiné drobnosti. Vždy, se musí totiž najít nějaký větší nadšenec, který tuto drobnost zajistí a nikdy tím nezíská nějakou velkou slávu. Já si osobně těchto lidí velice vážím, protože v mnoha sbírkách pohlednic, mincí, turistických známek,… zůstane nějaká vzpomínka na tuto velkolepou akci. Dokonce i časem historicky cenná.
 
Pohlednice vydaná ke 110 výročí OZVD. © Stanislav Plachý
 
Sám také vlastním celkem slušnou sbírku pohlednic, která čítá k dnešnímu dni více jak 2500 pohlednic ze součastné i dřívější doby a turistické známky. Ne jinak tomu bylo i letos. Ten, kdo sbírá drobnosti a vytváří tak archív třeba i s drobnými dokumenty musel být letos nadmíru spokojen. Letošní dvojici výročních pohlednic doplnilo i pamětní razítko s aktualizovanou brožurou ze 100. výročí tratě. Jako novinka se objevila na pokladně ČD i velice populární turistická známka.
 
Výroční turistické známky, obě se stále dají koupit na pokladně v žst. Zlín střed © Stanislav Plachý
Poděkování
Můj velký dík patří Karlu Válkovi, který mi poskytl velké množství informací, snímků a dat, které obohatili nejen druhou reportáž o nedokončené trati z Vizovic – Valašská Polanka, ale i celý můj pohled na OZVD. Jako zkušený průvodce mě ochotně provedl po trati z Vizovic přes Lutoninu, Jasennou, Ublo až do Pozděchova, kde každoročně pořádá nejen „Klub českých turistů“, ale i on sám výšlapy pro dobrovolníky, kteří mají zájem nahlédnout na velký projekt Baťovi dráhy. Uvidíme, třeba se tam s VLAKY.NET vydáme na pochod v roce 2010!
 
Titulní snímek: Oslavy v žst. Zlín střed © Stanislav Plachý

Galéria

Súvisiace odkazy