Z historie moravských tratí: Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm (6)

8.2.2013 8:00 Stanislav Plachý

Z historie moravských tratí: Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm (6)

V závěrečném článku seriálu o trati z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm jsem se rozhodl připomenout čtenářům oslavy 120. výročí zahájení provozu, které na ní proběhly na konci září roku 2012 v rámci regionálního Dne železnice Zlínského kraje.

 
 
 
 
Oslavy 120. výročí trati Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm

V sobotu 29. září 2012 proběhl Národní den železnice v Brně, ten byl již třetí takto koncipovanou velkou akcí, pořádanou naším národním železničním dopravcem. Na úrovni regionálních dnů železnice se přidal také Zlínský kraj. Na stejný den od 8 do 17 hodin přichystalo krajské centrum osobní dopravy ČD Zlín ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty, Valašskou společností historických kolejových vozidel, Kroměřížskou dráhou a za pomoci dobrovolníků ve Valašském Meziříčí výstavu k výročí příjezdu prvního parního vlaku z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm.


Příjezd parního vlaku do Valašského Meziříčí © Stanislav Plachý

Pro návštěvníky oslav „Rožnovky“ pořadatelé připravili nejen jízdu dvou párů parního vlaku na již zmiňované lokálce, ale také spoustu dalších doprovodných akcí, mezi kterými nechyběla přehlídka železniční techniky, zastoupená současným vozovým parkem ČD, ale také údržbovou technikou ŠZDC. Dále byly organizovány jízdy po žst. Valašské Meziříčí parní lokomotivou Kocúr. Neméně zajímavá byla také projížďka motorovým vozem řady 810 po celém obvodu stanice s odbornou instruktáží. Ta trvala zhruba 30 minut a laická veřejnost se tak mohla seznámit nejen s celým provozem stanice, ale také zázemím depa kolejových vozidel.


Projížďka motorovým vozem po stanici a depu © Stanislav Plachý

V bývalé dopravní kanceláři, dnes školící místnosti, která se nachází na prvním nástupišti, byla přichystána výstava železničních relikvií. V osobní čekárně byla ke zhlédnutí modelová železnice. Návštěvníci se mohli také svést historickým autobusem ŠKODA RTO na prohlídku hvězdárny ve Valašském Meziříčí za symbolických 10,- Kč. V areálu DPOV byla ke zhlédnutí ukázka vozidel Rajnochovické železnice, Sičovi zahradní železnice či pojízdný model T 334.0029 Bernarda Mišuna. Pro nejmenší děti pořadatelé přichystali skákací hrad. Po celý den zpříjemňovala atmosféru oslav cimbálovka Bača a skupina Mother´s Support.


Na oslavách velká „rosnička“ jen postávala, malá se činila © Marcel Záděra

Závěrem tohoto posledního článku bych chtěl poděkovat všem, kteří mi pomohli dát dohromady informace k sepsání historie této lokální trati na Valašsku. Velký díky si zaslouží Vojtěch Gášek, Ing. Ivan Vránský, Jiří Valenta, Martin Šůstal, Karel Válek a další.  


Dopisnice k oslavám 120 let tratě; sbírka Jaroslav Rubišar

Odkazy:
  1. Železniční trať Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm - Wikipedie
  2. České dráhy, a.s. - Krajské centrum osobní dopravy ČD Zlín
  3. České dráhy, a. s. - Oslavy 120 let trati z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm

Úvodní snímek: 433.002 se zvláštním vlakem v úseku Střítež nad Bečvou - Zubří © Jiří Dobiáš

Galéria

Súvisiace odkazy