Lokoparade na Solvayových lomech 2009

8.11.2009 8:00 Mixmouses

Lokoparade na Solvayových lomech 2009

Solvayovy lomy - Společnost Barbora jistě netřeba nějak zvlášť představovat. V opuštěném vápencovém lomu poblíž Bubovic (a Berouna) vybudovala skupina nadšenců muzeum v přírodě - skanzen, který dokumentuje historii těžby vápence v Českém krasu. K tomu je postavena drážka o rozchodu 600 mm, na níž je další muzeum - průmyslové a důlní lokomotivy a vagonky.

 

 

 

Každoročně se na Solvayi pořádají různé zajímavé akce, např. Rotující setrvačníky, Muzejní noc a na závěr sezony přehlídka všech pojízdných mašinek a vagonků, kterou jsem pracovně nazval "lokoparade".

Vláčky se připravují - ještě tu zbývají tyhle © Mixmouses

Loňské přehlídky jsem se bohužel nemohl zúčastnit, takže o to raději jsem byl, že letos se vše podařilo. Byli jsme kolegy z Barbory pozváni na tuto zajímavou akci s možností drobné výpomoci při exhibičních jízdách nákladních vláčků.

Kolego, natoč to! © Mixmouses

Letos se konaly tři jízdy, z nichž jsme s kolegou Michalem absolvovali na mašinkách dvě, při třetí jsme se se Stáňou (BN 30 R) už minuli. Myslím, že více slov netřeba psát, snímky budou výmluvnější.

Byly tu  i jiné skvosty... © Mixmouses

Pokud se Vám galerie zalíbila, rozhodně navštivte Solvayovy lomy a nasávejte atmosféru třeba na některé ze zmiňovaných akcí, nebudete litovat. Podrobné informace o tomto skanzenu naleznete na jeho webu.

Galéria

Súvisiace odkazy