Skanzen Solvayovy lomy na druhý raz

6.7.2008 8:00 Peter Bado

Skanzen Solvayovy lomy na druhý raz

Ťažba vápenca v Českom krase a okolí má bohatú históriu. Jej neodmysliteľnou súčasťou je i doprava vyťaženej suroviny systémom úzkokoľajných železníc. Jedným z múzei, kde je možné sa s prevádzkou týchto dráh oboznámiť, je Skanzen Solvayovy lomy, ktorý sa nachádza v zrušenom vápencovom lome neďaleko obce Svatý Jan pod Skalou. Okrem expozície Histórie ťažby a dopravy vápenca v Českom krase sa tu nachádza i rekonštruovaná lomová dráha o rozchode 600 mm.

 


Takto sa začínal môj príspevok zverejnený na týchto stránkach 6.9.2005. Po takmer troch rokoch sme si výlet do skanzenu zopakovali. A boli sme milo prekvapení a potešení. Nielen tým, že areál skanzenu pôsobil upravenejším dojmom, ale najmä predĺžením trate od trafostanice. Jazda vláčikom trvá cca 15 min. a pre dospelého stojí jedna jazda 40 Kč, za 60 Kč (pre rodiny je určená rodinná vstupenka) je potom možné absolvovať i prehliadku skanzenu s výkladom, vrátane štôlne.

Koľajové rozvetvenie v stanici, 28.6.2008, © Peter Bado

Do tejto vláčik nezachádza a okrem toho, že slúži ako časť expozície, sa používa ako depo pre vozne i rušne. Týchto sa tu nachádza niekoľko desiatok, rôzneho veku a rôznych výrobcov. Najstarší dochovaný vozík je z roku 1905. Najnovšie rušne pochádzajú zo 70tych rokov minulého storočia. Zaujímavý je vozeň na prepravu zranených baníkov z Ostravska.

Vláčik na trati (vpravo koľaj do štôlne), 28.6.2008, © Peter Bado

Napriek tomu, že do skanzenu sa dá dostať iba pešo, na bicykli alebo na koňoch, jeho návštevu môžem vrelo odporúčať a pokiaľ sa budete v týchto končinách pohybovať, s kľudným svedomím môžete skrátiť návštevu Karlštejna a prísť sa previesť...

Odkaz:

Společnost Barbora - skanzen Solvayovy lomy

Titulná snímka: V štôlni, 28.6.2008, © Peter Bado 

Galéria

Súvisiace odkazy