V Solvayových lomech slavili dvacetiny

15.10.2013 8:00 Mixmouses

V Solvayových lomech slavili dvacetiny

Společnost Barbora, o.s. slavila dne 14. září 2013 celých dvacet let svého bytí. To je číslo úctyhodné a za tu dobu udělali kluci z Barbory obrovský kus práce. Z opuštěného a zarostlého lomu vytvořili velmi zajímavý lomařský skanzen s podílem hornické techniky se spoustou strojů a zařízení, dále rozsáhlou expozici historického vývoje těžby a dopravy vápence v Českém krasu s artefakty, které dnes už jinde neuvidíte.

Stejně jako lomovou železnici s rozchodem 600 mm a délkou kolejí přes 1,5 km pojížděnou slušnou řádkou průmyslových lokomotiv a vagonů ze všech koutů bývalého Československa.

 

Akce pořádané „Solvayáky“ se pomalu stávají legendárními, namátkou uvedu Rotující setrvačníky, „Lokoparade“ na ukončení sezon aneb spanilé jízdy všeho, co má kola, a také Muzejní noc ve skanzenu. Za poslední dobu přibylo v lomu díky finanční podpoře Středočeského kraje několik stovek metrů kolejí s novými výhybkami, dokončena byla kolejová smyčka v jižním lomu. V brzké době bude upravena svážnice, na jejíž likvidaci se spolupodílela jistá partička sabotérů a vedle budovy s expozicí a dílnami jsou prováděny přípravné práce pro stavbu topírny.


Pohled z třídiče na execírplac © Mixmouses

Oslavy kulatin probíhaly pro veřejnost podle vyvěšeného „fahrplanu“, kde byly krom jiného rozepsané ukázky všelikých těžařských technik, bagrování lanovým bagrem, drcení kamene v řemenem poháněném drtiči, ukázky činnosti vzduchového navijáku na svážnici a samozřejmě také jízdy vláčkem. Večer potom proběhly oslavy v „klasickém“ duchu s pečenými zvířátky, tekoucím chlebem i něčím ostřejším na jazýčky a hlavně v družných hovorech o všem možném. „Někteří jedinci“ ovšem věnovali holocaustu svých mozkových buněk takovou péči, že měli druhého dne dvě hlavy, a tu větší v té menší …


„Někteří jedinci“ v poopicovém stavu kradou pražce © Ruda Tuček

Nakonec ani to jim však nezabránilo v ničení místního majetku a odvozu kolejového materiálu pro jakousi svou pochybnou činnost. (Místo autorova smajlíka sem vkládá editor upozornění pro nedovtipy, že šlo o sabotáž jen zdánlivou.) Zkrátka celá akce se Společnosti Barbora opravdu vydařila, počasí už jen podtrhlo velmi pěkný zážitek, a když tomu budou elementálové příznivě nakloněni, navštívíme Solvayovy lomy ještě na uzavírání sezony 26. - 28. října. Tímto příspěvkem bych rád kolegům vyjádřil poděkování za pozvání a přeji jim hodně úspěchů v dalším budování skanzenu.

 
Vláček vyráží na další jízdu - fakticky i symbolicky © Mixmouses

Zdroj informací: Společnost Barbora - skanzen Solvayovy lomy
Odborná spolupráce: Zdeněk Hrdina

Úvodní snímek: Obligátní pohled na budovu třídiče © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy