První motorový „Najbrt“

13.10.2009 12:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

První motorový „Najbrt“

V provozní jednotce ČD Olomouc se o minulém víkendu objevila věc nevídaná, motorový vůz nikoliv v červeno-krémové kombinaci, jak jsme byli po dlouhá léta zvyklí, nýbrž v barvách do modra laděných. Je to první motorová vlaštovka tahu Českých drah ve směru uplatňování jednotného korporátního nátěru, která přilétla z PSO Veselí nad Moravou.

 

 

 

Oním nově zbarveným stěhovavým ptákem je apollo 843.029-0, které jezdilo až doposud v původním nátěru z výroby. Tedy z června 1997, kdy bylo dokončeno v Moravskoslezské vagonce Studénka pod výrobním číslem 95417. Když už jsme u té historie, tak si můžeme připomenout, že na rozdíl od některých jiných vozů své řady příliš po depech necestovalo, takže ono přirovnání k přelétavé vlaštovce tak docela nesedí. Vůz byl z výroby dodán do Krnova, odkud se po zrušení tamního pracoviště v roce 2005 přestěhoval do hanácké metropole, kde sídlí doposud.

843.029-0 v žst Jeseník dne 1.8.2004 © PhDr. Zbyněk Zlinský - ZOBRAZ!

V letošním roce se podrobil vyvazovací opravě v provozním středisku oprav (PSO) Veselí nad Moravou dceřiné akciové společnosti Českých drah DPOV Přerov. A vzhledem k tomu, že České dráhy hodlají novými barvami v jednotném stylu, o němž jsme vás na tomto místě před časem podrobně informovali, opatřovat vozidla nejen nově dodávaná, ale také procházející vyššími stupni oprav, spojených s obnovou nátěru v rozsahu LAK I a LAK II, stal se prvním zástupcem motorové trakce, který měl nárok na modro-šedé barvy.
 
843.029-0 v žst Jeseník dne 1.8.2004 © PhDr. Zbyněk Zlinský - ZOBRAZ!
 
Ty dostal koncem září v lakovně provozního pracoviště oprav (PPO) DPOV, a.s. ve Valašském Meziříčí. I když je prvním do korporátního šatu ČD převlečeným motorovým vozem a takto zbarveným zástupcem nezávislé trakce našeho národního osobního železničního dopravce vůbec, neměl by být zanedlouho žádnou raritou. České dráhy hodlají mít časem v designu podle studia Najbrt celý svůj park vozidel kromě Pendolin. Tedy spíš původně hodlaly, neboť později bylo rozhodnuto o výjimce pro elektrické jednotky řady 471 a motorové jednotky řady 814, které si podrží svůj původní osobitý a svým způsobem sofistikovaný vzhled i v budoucnu.
 
843.029-0 v PJ Olomouc dne 11..10.2009 © Radek Hořínek - ZOBRAZ!
 
Jisté ovšem je, že tento proces bude velice dlouhodobý a na barevně sladěné soupravy si ještě hodně dlouho počkáme – pokud se jich dočkáme vůbec. Historické poučení z opakovaně prosazovaných unifikační snah někdejších ČSD nepřinášejí příliš mnoho naděje, že by u jejich nástupců byl podobný proces někdy dotažen do své předpokládané finální podoby. V současné době se tedy můžeme připravit jen na zajímavé barevné kombinace hnacích i nemotorových železničních vozidel, které budeme moci vídat a fotografovat na našich kolejích.
 
843.029-0 v PJ Olomouc dne 11..10.2009 © Radek Hořínek - ZOBRAZ!
 
Vraťme se však k oné první vlaštovce, tedy motorovému vozu 843.029-0. Jeho oprava byla ve veselských dílnách dokončena na sklonku minulého týdne a v neděli ráno se vydal po vlastní ose na cestu do svého domovského depa. Tam dorazil kolem půl třetí odpoledne a byl tam čirou náhodou právě v tu dobu zastižen naším olomouckým dopisovatelem Radkem Hořínkem, který vůz pochopitelně, přes protivně deštivé počasí, neopomněl pro nás zaznamenat a tím také tuto aktualitu inspirovat. Popřejme tedy prvnímu modro-šedému apollu, aby mu jeho lak vydržel bez poškození až do jeho plánované obnovy.
 
Dislokace a tabulka laků vozu 843.029-0 v PJ Olomouc dne 11..10.2009 © Radek Hořínek - ZOBRAZ!
Odkazy:
  1. Firemní barvy ČD i na vozidlech
  2. ČD sjednotí barvy vlaků, odliší se tak od konkurence
  3. Studio Najbrt/Práce/Firemní styl
  4. Aleš Najbrt - Wikipedie, otevřená encyklopedie
  5. DPOV - PSO Veselí nad Moravou
  6. DPOV - PPO Valašské Meziříčí
  7. Novinky, SPŽ

Titulní snímek: První motorový „Najbrt“ na kolejích PJ Olomouc dne 11.10.2009 © Radek Hořínek 

Súvisiace odkazy