Než se z hlodavců stali lidoopi aneb proměny přímotopů

15.12.2007 0:25 Milan Vojtek

Než se z hlodavců stali lidoopi aneb proměny přímotopů

Jak se dívám na naši stránku, vidím, že se nám nějak vytratily reportáže o životě opic. No, nebudu řešit, jestli se umývají, nebo ne, nebudu řešit, jak sluší špína blonskiunifikdesignu, ale podívám se do historie. Skoro bych řekl až do praprapravěku, a poopravím Darwinovu teorii. Jestli známý učenec tvrdí, že člověk pochází z opice, pak já dodávám, že opice je přímým pokračovatelem hlodavců.

Vím, odborníci ze sféry přírodních věd a archeologie nebudou souhlasit, ale já tvrdím, že mám pravdu. Totiž to, co je dnes zváno gorilami, v dobách mého mládí bylo ještě krysou či potkanem. Dnes se o dvaatřicetiletých ocelovoměděných dámách za zenitem svého produktivního věku hovoří jako o gorilích lidoopech, ale třeba i jako o fénech či elektrických přímotopech. A pár obrázků z jejich historie jsem nachystal do tohoto příspěvku. Předkládám je v jejich nejtypičtějších nátěrech, jimiž v dobách svého historického vývoje prošly a nebude mezi nimi ani jeden módní (aspoň doufám, že se jedná jen o módní výstřelek s omezenou platností) blonski lak, či spíše podkladová vrstva pro špínu.

V nahlédnutí do historie nenajdete nářky nad technickým stavem, nebudu pitvat stohy zápisů strojvedoucích stylu při rychlosti 120 km dělá to a to, ani odpovědi jednotného duchu – v depe sa neprejavilo. Jen prosté obrázky. Obrázky z historie.

A ještě drobnost. Za tento příspěvek v podstatě může Zbyněk. Nevěřili byste, jak umí být ten chlap otravný! Najdi to, najdi ono, oskenuj a pošli, udělej…. No, a tak když už jsem se v těch fotkách hrabal a skenoval, udělal jsem jich pár navíc. Takže tak to asi nějak vzniklo. Připomenul bych, že kvalita snímků je v nemalé míře ovlivněna skenováním… Ale pokud se vám to aspoň trochu líbí, děkujte Zbyňkovi... :o)))))

No, a než se pustíte do obrázků, ještě pár slůvek. Tento příspěvek si neklade za cíl někoho naštvat, přijměte jej jako odlehčení v uhoněném čase předvánočním. Takže… Slunce v duši.

Zastavení první, prototyp druhý ve správném barevném naladění vjíždí do Břeclavi 

Také 350.005 v designu polomáčeném je zachycena v Břeclavi s dnes již neexistujícím spojem IC 77 Csardás.  

 

Jedno malé zastavení u kakadu v druhé verzi.  

2x8 je 16? Takže když je jedna mašinka s číslem 8, a jsou dvě, ta druhá má výsledek. Aneb početní kuriozitka v Břeclavi 

350.011 vydržela nejdéle se žlutým pruhem na modré skříni. Sice se mi vždy víc líbila polomáčená kombinace, ale proti blonski raději toto.  

Jen krátce po nasazení doprovozu jsem se dočkal vylakované 350.012... 

....zatímco ulovit 350.013 s opadanou barvou nebyl vůbec problém.

To 350.015 s pravzorem kakadu byla elegantní. Obzvláště čistá 

350.017 byla první, na které jsem jel do Prahy. Tady se vrací z Kútů. 

350.020 a jako poznávací znak červené logo ŽSR. I taková byla minulost. 

 

Galéria

Súvisiace odkazy