Než se z hlodavců stali lidoopi aneb proměny přímotopů (repete)

18.12.2007 21:35 Milan Vojtek

Než se z hlodavců stali lidoopi aneb proměny přímotopů (repete)

Myslím, že bych se měl k něčemu přiznat. Když mě Zbyněk nedávno dokopal k nevídané aktivitě, zvané skok střemhlavý do krabice od monitoru (za účelem lovu snímků na papíře provedených, dnes již vlastně archivních), vytáhl jsem těch fénovacích přístrojů více, než jsem dal do mého retroohlédnutí. Čekal jsem na reakce, jak přijme divácká veřejnost obrázky z hloubi archivu, poznamenané časem a skenerem.

K mému příjemnému překvapení reakce byly vcelku pozitivní, navzdory tomu, že ne všechny snímky patřily mezi vzor dokonalosti. Inu, také většinou pocházely z dob, kdy jsem se fotograficky teprve sám hledal. A navíc tentokrát dám slib že přinejmenším nějakou dobu nechám archiv zahálet…. I když Zbyněk mě stejně přiměje jít něco hledat.

Tak tedy v čase předvánočním přicházím ještě s jednou kolekcí mašinek, které jsou dnes slovenské především z toho důvodu, že byly již z výroby nadirigovány do služeb Východnej dráhy a pokud se nemýlím, tak jsou jednou z mála lokomotivních řad, kterým se podařilo vyhnout tradiční hře “škatule škatule hejbejte se. A když už v Bratislavě byly, tak tam i zůstaly po zániku Československa. Praha si za to zase ponechala sesterské, ale z hlediska napájení střídavou dietou poznamenané banány. Oba druhy stojů mají společnou vlastnost, poetické fénování vlasů při rozjezdu. No a také přezdívku krysa, kterou stejnosměrné stroje podědily po dnešních lidoopech. Ale dost řečí, nakoukneme do archivu?

Elegantní 350.002 bez otočených sběračů vjíždí do Břeclavi 

A také elegantní kombinace polomáčenky s maďarskými vozy.  

Žlutomodrá kombinace na posledním mohykánu tohoto laku - 350.011 

Stejně jako v předchozím pohledu do historie opět nabízím pohled na otlučený předek 350.013 

Jediný záběr v mém archivu ukazuje 350.014 se zlutým pruhem.

 Setkání v Břeclavi, jen zpoždění umožnilo fotit prototyp a prakakadu

350.017 jede 26.2. 1996 s EC 171 do Bratislavy.  

 

16.2.1996 350.017 vjíždí na sedmou kolej v Břeclavi. Tehdy tam ještě bagry nebyly.  

Setkání 1014.011 a 350.019 v Břeclavi.

Tak, tolik předvánoční nahlédnutí do archivu. Snad potěší ty, kdo s nostalgií vzpomínají, kdy ještě blonskiáda byla neznámým pojmem. A jestliže dřívější akce přispěla k záchraně laku 350.001, co takhle další akci a jeden žlutomodrý fén na kolejích a druhý v polomáčené verzi? Pánové, co vy na to?  

Galéria

Súvisiace odkazy