Pozor Obluda!

5.3.2007 10:30 Ing. Marián Šimo

Pozor Obluda!

Zmeny v preprave a tarifnom odbavovaní niektorých skupín cestujúcich (OHAVNÉ). V súvislosti s neustálym zvyšovaním úrovne železničnej osobnej dopravy uskutočnili ČSD prieskum a zistili, že hlavnou príčinou chýb v kultúre cestovania sú neporiadni cestujúci. Pripravujú sa legislatívne predpoklady, ktorých uplatnením železnica sleduje znevýhodnenie neprispôsobivých typov cestujúcich. Realizácia bude zvláštnou prirážkou k cestovnému pre prepravu ohav (osôb hnusných, vzbudzujúcich averziu), tzv. o h a v n ý m.

S účinnosťou od 1.4.1986 sa doplňuje vyhláška č. 132/1964 zb. o železničnom prepravnom poriadku (ŽPP) v znení vyhl. č. 98/1966 zb., č. 4/1976 zb. a č. 152/1983 zb., tarifné ustanovenia označené ako doplňujúce ustanovenia „DU“ a tarif pre prepravu cestujúcich (TR10) vrátane cenníku prepravného a sadzobníka dovozného (TR10b) t a k t o:

1) ŽPP, §11 doplňte o:

Odst.3 – osoby, ktoré svojim vzhľadom vzbudzujú odpor sa prepravia za podmienky, že zaplatia zvláštnu prirážku k prepravnému, ktoré nahradzuje železnici únik tržby od cestujúcich, ktorí v dôsledku prepravy takejto osoby od úmyslu cestovať odstúpi. DU 4 – Zvláštnu prirážku (ďalej iba ohavné) a taktiež i ďalšie podrobnosti a odchýlky určí tarif.

Odst.4 – Cestujúci je povinný sa sám starať, aby nebol ohavný. Za týmto účelom sa pred cestou umýva, strihá a používa primerane a stanoveným spôsobom povolených dezodoračných prostriedkov. Ak aj napriek tomu nemá istotu o svojom stave, je povinný mať zaplatenú prirážku pri nástupe do vlaku s výnimkou staníc podľa §13. odst.3 (neobsadené zastávky)
DU 1 – Preskúmanie ohavnosti uskutoční železnica na základe žiadosti cestujúceho za poplatok podľa tarifu.
DU 2 – Po pozitívnom prieskume je možné podať novú žiadosť najskôr po uplynutí 1 roka.

Odst.5 – Po prehlásení cestujúceho oprávneným pracovníkom železnice za ohavného, nedá sa s tým nič robiť.
DU 1 – Doplňujúce ustanovenie podľa predchádzajúceho odstavca týmto nie sú dotknuté.

2) TR10, diel I, oddiel 1 doplňte:

- do názvu oddielu a pred nový bod 651 „ohavné“,
- nové body 651, 652, 653:

651. Ohavné činí dvojnásobok prepravného za psa bez schránky. V prípade, že osoba vzbudzujúca odpor má ešte fúzy, zvyšuje sa ohavné o 50%.

Zľavy z ohavného

652. Osoby, ktoré pri platení prirážky predložia potvrdenie mestských kúpeľov príslušných k nástupnej železničnej stanici, ktoré nie je staršie ako 7 dní, majú nárok na zľavu z ohavného  (resp. zvýšeného ohavného) vo výške 1/7 za každý uplynulý deň, o ktorý je dátum potvrdenia bližšie dňu nástupu cesty ako stanovených 7 dní, najviac však 6/7 z ohavného. Obvody mestských kúpeľov vo vzťahu k železničným staniciam stanoví príloha 3. Osoby so stabilne odporným vzhľadom, ktoré cestujú pravidelne po tej istej trati (tratiach) tým istým vlakom (vlakmi) za účelom výkonu zamestnania, môžu na základe potvrdenia zamestnávateľa overeného železnicou požiadať o trvalé zníženie ohavného. Zníženie platí iba na určené vlaky a činí ročne 12 násobok prepravného za robotnícky mesačný lístok. Príklad výpočtu trvalo zníženého ohavného u osoby s fúzami je uvedený v prílohe 4.

Preprava ohavných skupín
653. Skupina viac než 8. osôb vzbudzujúcich odpor sa vybaví prepravným registrom. Cestujúci aj oddiely, v ktorých sa bude skupina prepravovať sa označia nálepkou K 4 180 „Obluda“. Za označenie osôb účtuje železnica poplatok podľa cenníku. Na každých 10 osôb je možné prepraviť jednu osobu bez prirážky ohavného ako doprovod.
Pri ceste osôb zvláštnym vlakom sa ohavné nevyberá a osoby sa neoznačujú za predpokladu, že v priebehu prepravy zostanú okna aj dvere trvalo zavreté. Okná vozňov takéhoto vlaku železnica spravidla vybaví záclonkami.

3) TR10 -  prehľad cien, poplatkov, prirážok a pokút doplňte o por. č.:

15a – Za označenie nálepkou „Obluda“  5.- Kčs
15b – Za preskúmanie ohavnosti  30.- Kčs

Prílohy TR10:
Príloha 3 – bude spracovaná dodatočne. Do doby vydania sa pripúšťa, aby bola zľava priznaná, pokiaľ potvrdenie od mestských kúpeľov je z rovnakého mesta ako železničná stanica.
Príloha 4 – príklad výpočtu ohavného:
Ohavný doplnený o fúzy dochádza za účelom výkonu zamestnania zo žst. Praha-Klánovice do žst. Kutná Hora hl.n. osobnými vlakmi 9303 a 5941, späť s os. Vlakmi 5948 a 9310. Prepravné os. vlakmi za 55 km u robotníckeho mesačného lístku je 48.- Kčs.
Obyčajné prepravné pre výpočet ohavného: 8.- Kčs (dvojnásobok dovozného za psa)
Zvýšenie o 50% za fúzy: 4.- Kčs ... tzn.: celkové ohavné je 12.- Kčs za jednu jazdu. Mesačné uskutoční 44 ciest × 12.- Kčs = 488.- Kčs, zľava mesiac = 48.- Kčs, znížené mesačné ohavné = 440.- Kčs
Príloha 5 – Záväzný vzor nálepky K 4 180 „Obluda“

 

(FMD 017 6954/86 – Ing. Pavelek)