Druhá návšteva RD Nové Zámky - pokračovanie

23.3.2006 12:25 Jozef Kollár

Druhá návšteva RD Nové Zámky - pokračovanie

Vodárenská veža je momentálne raj holubov. Každú chvíľu ktorýsi z nich vzlieta alebo pristáva. Skoro ako na parížskom letisku Orly. Z veže by boli nádherné fotky. Žiaľ, nepustili nás dnu. Vraj je to nebezpečné. Všade sa povaľuje trus z holubov aj samotné holuby, vyradené z prevádzky. Predpokladám, že nás nepustili z dôvodov hygienických. Ešte pre zaujímavosť, vodu do nádrže vodárenskej veže s objemom 550 metrov kubických čerpali voľakedy z rieky Nitra.

Predtým, ako sme vošli do veľkej rotundy, nás zaujal snehový pluh. Zdalo sa, že je pripevnený na rušeň 742.002, ale nebolo to tak. Vedľa je odstavená menšia lahôdka v podobe krytého nákladného vozňa, používaného v repnej kampani roku 1971. Začalo nám byť zima, tak sme radšej vliezli za ostatnými do veľkej rotundy, kde bolo teplejšie. Z haly obnovy laku na nás zvedavo hľadela „Laminátka“ 240.118. Akoby čakala, že jej nesieme nový lak. Ďalej to bola pastva pre oči a srdce milovníkov železníc. Samozrejme, aj pre objektívy fotovačov. Tak isto ako v malej rotunde, aj tu sa blýskalo vo všetkých kútoch. Všade, kam oko dovidelo, sa pohyboval nejaký vlakyneťák. Prehliadacie jamy lákali pozrieť sa „mašinám“ pod sukňu (výrok kocur-a) a revízne lávky zas zistiť, čože to má „Laminátka“ 240.083 na streche. Skrátka, všetci sme si prišli na svoje.

Najviac obliehaným bol „Pegas“ 751.027 (mal odomknuté dvere). V zaplnenej kabíne sa blýskalo jedna radosť a blýskanie som zaregistroval aj v strojovni. Na každej koľaji čosi bolo. Tu 810.626, tam 810.661 a vedľa 810.065, kúsok ďalej nápravy z nich, prevodovky, motory, generátory... Zaujímavý bol pohľad nielen na „Laminátku“ 240.103, ktorá bola bez podvozkov na zdvihákoch, ale aj na jej spodok. Keby mala na spodku oči, určite by bola slepá do ďalšieho dňa od toľkých bleskov. Málo z nás si nechalo ujsť príležitosť pozrieť sa na strechu „Laminátky“ 240.083. Bola to paráda byť tak blízko k pantografom, izolátorom, vodičom a ďalším vecičkám, ktorých názvy sú pre mňa španielska dedina.

Pomaličky sme sa presunuli do vyväzovacej haly. Na plošinovom vozni sa tu blýskali novotou dva zrekonštruované podvozky, určené plechovej „Laminátke“ 240.120. Jeden z podvozkov zavesili na portálový žeriav (nosnosť 20 ton, pomocný zdvih 5 ton) a zdvihli nad vozeň. Samozrejme, za neustáleho cvakania našich fotoaparátov. Podvozok ostal visieť a hojdal sa, akoby v hale fúkal vietor. Čakali sme, čo sa bude diať. Podvozok sa knísal, nedialo sa nič, a tak sme sa odknísali pomedzi laminátkové podvozky a rôzne súčasti a súčiastky do zadnej časti haly. Tu sa „povaľovali“ dva laminátkové transformátory. Sprievodca nám ochotne odpovedal na naše zvedavé otázky (a nielen tu). Jedno trafo váži okolo desať ton. Teda, to je riadne hebedo. Osmina váhy „Laminátky“. Vedľa transformátorov je oplotený priestor. Nad tento priestor ukladajú strešné dielce z „Laminátok“. Všetko to bolo nesmierne zaujímavé. Ešte sme hodili očkom, či sa so zdvihnutým podvozkom niečo nedeje. Nedialo sa. Visel.

Z vyväzovacej haly sme vyšli von a ocitli sme sa priamo pri vodnom a suchom odpore. Tu sa nastavuje výkon „dízlom“. Práve sa tak dialo „Okuliarniku“ 754.084. Trvalo to chvíľu a motor stíchol. Žeby už bol nastavený? Chvíľu sme tu sprievodcu spovedali a pobrali sme sa ďalej na koľaje, ktoré prakticky nebolo vidno. Boli totiž zarastené trávou. Tu sme si mohli vychutnať jeseň prírody i jeseň techniky. Bolo tu také malé dočasné múzeum koľajových vozidiel. Na jednej koľaji odpočívali tri vozne. Osobný vozeň typu „Rybák“ bez okien a s odlupujúcim sa náterom, ošarpaný cisternový vozeň a štvornápravový krytý vozeň s označením ČSD 92506. Nedopátral som sa k akému účelu bol postavený (Pracovný, osobný, reštauračný?). Na vedľajšej koľaji bol tiež jeden zanedbaný cisternový vozeň a dve vozidlá, ktoré budili najväčšiu pozornosť a tešili sa najvyššej návštevnosti - dva „Pilštyky“ 735.092 a 735.094. Boli v žalostnom stave, ale o to boli zaujímavejšie. V RD Nové Zámky je dislokovaná len „deväťdesiatdvojka“ a „deväťdesiatštvorka“ patrí kamsi inam. Tu sa od nás odpojil laci, ktorý už mal iný program.

Po umazaní oblečenia a rúk sme sa presunuli k hale opráv osobných vozňov. Pri hale stál „mierne“ obhorený služobný vozeň Daa-k. Vedľa sa v tichosti vyhrieval na slnku vysávač RAILVAC FATRA 15000. Také čosi som videl prvýkrát. Len by som rád vedel, čo vysáva. Žeby ohorky z cigariet okolo nástupíšť?

Od vysávača je len na skok do haly opráv osobných vozňov. Č sa nepodarilo v prvej „várke“ (vtedy bola hala zamknutá), to nám vyšlo teraz. Dostali sme sa dnu, pretože sa tu veselo pracovalo. Do haly vedú tri koľaje z opačnej strany, ako je depo. Na jednej krajnej stáli tri vozne s pôvodnými nátermi. Na strednej stáli tiež tri vozne. Vozeň Bdt s červenou skriňou bol prakticky hotový. Ďalšie dva vozne mali zelený náter a boli úplne bez popisov (netrúfnem si napísať aký rad, veľmi sa v tom nevyznám). Na druhej krajnej koľaji boli „zaparkované“ dva pomocné podvozky, na ktoré dočasne umiestňujú skrine vozňov. Pred zarážadlom tejto koľaje sa nachádza pomocný žeriav. Pred halou boli podvozky, dvojkolesá, pružiny a ďalšie veci, ktoré neodmysliteľne patria do opravovne osobných vozňov. V tejto opravovni vykonávajú kompletné opravy aj rekonštrukcie. Nedávno tu opravovali aj nákladné vozne v tom istom rozsahu ako osobné, ale po organizačných zmenách opravu nákladných vozňov presunuli do Štúrova.

Naša návšteva sa chýlila ku koncu. Kráčali sme pomaly k miestu, odkiaľ sme do depa prišli. Cestou sme ešte „vliezli“ do haly prevádzkového ošetrenia. Práve ošetrovali „Laminátku“ 240.028. Kvôli nám prerušili práce a my sme mohli nerušene zaplniť kabínu aj strojovňu. Blýskaniu nebolo konca. V čase okupácie „Laminátky“ mohli akurát tak dopĺňať elektrolyt do batérií. Aspoň niečo. Všetko má svoj koniec (aj debrecínska klobása), tak nám nestalo nič iné, len sa s naším sprievodcom rozlúčiť a pobrať sa každý svojou cestou. Pred východom sme ešte počkali na tých, ktorí si nestihli zvečniť niektoré partie depa alebo mašiny a spolu sme opustili areál depa.

V staničnej hale ma napadlo pozrieť sa trochu po stanici. Hneď som nebol sám. Pridali sa Jano (ex Jano63), mico, laminatka, milos88, kocur, 350.009 (ex hradlár) a, samozrejme, Tomáš. Ostatní šli buď domov, alebo poflákať sa do centra Nových Zámkov. Prešli sme teda do priestoru nakládky a vykládky tovarov, kde sú dve koľaje. Ako chlapec som sem často chodieval. Nebolo dňa, žeby tu neboli vozne. Koľaje boli vždy plné. Teraz tu bolo prázdno. Ani jeden vozeň. Časy sa menia. Diskutujúc sme pochodovali stanicou. Tu sme zastali, tu sme čosi pofotili. Najprv sa okolo nás prehnal osobák z Bratislavy v čele s 240.072. Chvíľu po ňom 240.020 s vozňami Eas a Eanos. Nedlho za ním sa pozornosť všetkých upriamila na EC Hungaria. Dnes expres ťahala „Gorila“ 350.016. Ani sme sa nenazdali a za Hungariou sa vydala „Laminátka“ 240.022 s osobným vlakom do Bratislavy. Ešte chvíľka a už frčí okolo nakladný vlak, zložený z vozňov ČD Falls a ťahaný rušňom 240.061. Za týmto vlakom prešiel „dvojrušeň“ v zložení 240.001 a 240.105 k palárikovskému zhlaviu, potom zas späť na opačný koniec stanice. Mysleli sme si, že kvôli nám. O chvíľu opäť k palárikovskému zhlaviu, aby napokon „Dvojrušeň“ pripojili k nákladnému vlaku. Pripadalo mi to, akoby nevedeli, ku ktorému koncu vlaku treba rušne pripojiť. Medzitým posun na palárikovskom zhlaví vykonával rušeň 742.223.

Laminatka a milos88 sa rozhodli, že pôjdu po trati do Palárikova. Občas som za nimi pozrel a zakaždým boli menší a menší. Mysleli to vážne. Rozlúčili sme sa aj s ďalšími vlakyneťákmi a ostali sme traja (toto mi pripomína album hudobnej skupiny Genesis ...a ostali sme traja...), Kocur, Tomáš a ja. Trochu sme nahliadli do dvora „drotárov“. Z debaty nás vyrušil osobák do Levíc, ťahaný „Laminátkou“ 240.092. Kocur sa tiež pobral domov a my sme tiež toho mali dosť, vďaka nepríjemnému studenému vetru. Aj žalúdky sa začali ozývať a s vidinou dobrého jedla sme si to namierili domov. Cestou nás prítomnosťou obšťastnil montážny vozeň MVTV-01, ktorý sa mi nepodarilo odfotiť. Možno nabudúce.

Laminatka a milos88 nakoniec do Palárikova nedošli. Z Ľudovítova sa vrátili do Nových Zámkov osobným vlakom (240.054) a laminatka predtým stihol odfotiť nám už známy „dvojrušeň“ 240.001 a 105, ktorý sa mordoval s veľkou záťažou v podobe štyroch vozňov.

Na záver v mene zúčastnených vlakyneťákov ďakujem všetkým, ktorí nám umožnili návštevu depa, sprievodcovi, pánovi Štefánikovi, za trpezlivosť s nami, počasiu, že na nás nezoslalo dážď (ten studený vietor počasiu prepáčime). Mojim drahým vlakyneťákom za ich disciplínu, za to, že sme akciu ukončili živí a zdraví, za ich spokojné tváre a za trpezlivosť pri čakaní na túto reportáž. Dúfam, že som ich veľmi nesklamal, a že sa stretneme na ďalších akciách. Len neviem, či nejakú reportáž ešte napíšem pri tejto mojej „rýchlosti“.

A ešte čosi dodám. Najviac času mi zabrala schéma depa. K dispozícii som mal len fotky. Veľmi mi pomohli letecké zábery depa, ktoré mi poskytol kocur a s jeho súhlasom som tie zaradil do galérie tejto reportáže. Iste tam sú nepresnosti a chyby a nájdu sa aj v texte. Ospravedlňujem sa za ne. Som len človek, tvor omylný. Čo som mal k dispozícii, o to som s vami podelil. Nižšie pripájam zoznamy dislokovaných hnacích a prípojných vozidiel v RD Nové Zámky. Tie sú z prvej ruky. Aj za toto ďakujem pracovníkom depa.

Ešte niečo? Už ma nič nenapadá. Snáď len jedno. Teším sa na ďalšie akcie.

HDV a PV Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s., v RD Nové Zámky:
(stav k 15.2.2006)
Hnacie vozidlá:
Rad 240 - 005, 022, 027, 028, 036, 043, 046, 051, 054, 072, 073, 078, 080, 081, 092, 096, 098, 103, 113, 114
Rad 750 - 031, 056, 058, 092, 096, 129, 131, 150, 164, 166, 183, 198, 201, 271, 365
Rad 810 - 066, 357, 365, 366 (812.063), 379 (812.054), 450, 481, 485, 489, 490 (812.064), 491, 492, 504, 505, 518, 525, 536, 554, 555, 562 (812.052), 579, 638, 661, 662 (čísla v zátvorkách 812.xxx predstavujú plánovanú rekonštrukciu konkrétneho motorového vozňa radu 810 na rad 812 v ŽOS Zvolen)
Rad 812 - 036, 037, 040, 041, 047, 049, 050
Prípojné vozidlá:
Rad 011 - 011, 025, 034, 210, 271, 331, 348, 402, 578, 624, 625, 630, 631, 634, 635, 637, 638, 643, 645, 652, 858, 860, 863, 867, 869, 874, 879, 895, 896, 897

HDV Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., v RD Nové Zámky:
(stav k 15.2.2006)
Rad 199 - 406, 407
Rad 240 - 004, 017, 018, 019, 020, 032, 034, 038, 040, 041, 067, 070, 074, 083, 090, 104, 105, 112, 118, 120
Rad 710 - 016, 070, 076
Rad 721 - 027, 042, 047, 052, 053, 075, 076, 077, 078, 079, 081, 083, 085-N, 113, 116, 119, 124, 126, 130, 220
Rad 735 - 053, 080, 091, 092, 093, 109-L, 110, 112-P, 113 (L - čaká na fyzickú likvidáciu, P - prestavba na rad 736 v ŽOS Zvolen)
Rad 742 - 002, 020, 023, 038, 040, 054, 055, 122, 182, 223, 234, 235, 245, 255
Rad 750 - 037, 107, 199, 219, 377
Rad 751 - 025, 027, 033, 043, 044, 046, 055, 060, 062, 073, 075, 082, 083, 084, 117, 124, 127, 128, 132, 174, 175, 188, 192, 195, 197, 199, 200, 201, 203, 205, 206, 208, 238
Rad 770 - 002, 072

Galéria

Súvisiace odkazy