Grand Prix Slovensko – Zvolenská para

14.9.2004 10:39 Martin Filo

Grand Prix Slovensko – Zvolenská para

Zvolen - Krásne sobotňajšie jesenné počasie privítalo minulý víkend vo Zvolenskej nákladnej stanici zhruba 600 nadšencov (možno aj viac nemám to zrátané, odhadom) parných lokomotív, histórie železničnej techniky a železničných modelov. Osobne som sa zúčastnil tohto podujatia a musím hneď na začiatku pochváliť organizátorov taktiež aj sponzorov, ktorí pomohli tento už v poradí VI. ročník GRAND PRIX Slovensko - Zvolen zorganizovať.

Autobusom som sa dopravil do Zvolena o 10:45, ak som chcel stihnúť program, ktorý mal začiatok o 11 hodine. Žiaľ zo Žiliny som lepšie spojenie nenašiel :o) a na Zr vlak z odchodom o 5:52 sa mi nechcelo vstávať, bolo to na mňa a k tomu ešte v sobotu príliš odvážne. Potešilo ma, že zo žel. st. Zvolen osobná stanica ma hneď vyzdvihol mimoriadny osobný vlak M131.1053, ktorým som sa dostal priamo na Zvolenskú nákladnú stanicu. Keďže to bol mimoriadny os. vlak aj cena za dopravu bola mimoriadna, zadarmo. V areály nákladnej stanice a RD Zvolen sa už pohybovali od samého rána priaznivci železníc. Moja prvá cesta smerovala k predvádzacej jazde na HV 199.413 o ktorú prejavilo najväčší záujem množstvo najmenších návštevníkov. V areály RD Zvolen sa už pripravovalo na svoje predstavenie päť parných lokomotív, ktoré odchádzali z RD v tomto poradí v spoločnom príprahu na čele s 331.037 z Bratislavského depa, 422.0108 zo Zvolena, 22.034 z Maďarska, 313.432 z DKV Ostrava a s posledným žihadlom 310.433 z Vrútockej výhrevne. V tomto poradí sa predstavili divákom, ktorí už netrpezlivo čakali na ich príchod pred budovou Zvolenskej nákladnej stanice. Počas prehliadky sa medzi davom nadšencov pohybovali organizátori podujatia u ktorých ste si mohli zakúpiť vstupenku na mimoriadny vlak  „Zvolenský Triangel“, ktorý mal opustiť areál nákladnej stanice o 15:00 a vyraziť na cestu zo st. Zvolen nákladná stanica – Zvolen mesto – Zvolen osobná stanica – Zvolen nákladná stanica (radený na čele s 422.0108 a s postrkom, ktorý tvorila 331.037).

 

Všetky spomenuté parné lokomotívy sa predstavili, najprv každá jednotlivo spolu s posádkou (súťažiacou obsluhou) a potom spoločne ukázali zručnosť v jednotlivých súťažných disciplínach v tomto poradí:

  1. Šprint na 100 m – zahrievacie kolo.
  2. Opakovaný šprint na 100 m – naostro.
  3. Prepraviť plechovku piva do cieľa, čo najrýchlejšie na podložke, ktorá bola umiestnená na bočnom ráme lokomotívy. Samozrejme bez pádu plechovky.
  4. Šprint s presným zastavením – lokomotíva zastavila na vyznačenom mieste a po zaradení spätného chodu sa musela vrátiť čo najrýchlejšie späť na štart.
  5. Anglická pošta –  pomocník rušňovodiča mal kutáčom za jazdy vyzdvihnúť balíček  a doručiť za jazdy na určené miesto.
  6. Indiánska pomsta – súťažná disciplína otestovala zručnosť a fyzickú kondíciu obsluhujúceho personálu. Najprv musel pomocník z koľaje odstrániť prekážku, ktorú tvoril drevený hranol a v ďalšej časti trate bol založený oheň priamo v koľajisku, ktorý mala posádka uhasiť vodou z vlastných zdrojov t.z. priamo z nádrže lokomotívy. Samozrejme ešte predtým musel pomocník zabezpečiť vedro na vodu, ktoré našiel na vyznačenej pozícii a po odstránení a uhasení ohňa doraziť do cieľa v čo najrýchlejšom čase.
  7. Dámy na kolejích – tu bola preverená spoľahlivosť bŕzd lokomotív a tak tiež aj zámočnícka zručnosť pomocníkov rušňovodičov, ktorí mali za úlohu oslobodiť dievčatá z reťazí, ktoré boli prevlečené cez koľajnice a uzamknuté v ich rukách. A oslobodené ich mali dopraviť v lokomotívach do cieľa v čo najrýchlejšom čase. 
  8. Smäd je najlepší učiteľ – posádky mali dopraviť bedničky s pivom do lokomotívy na zariadení, (ktoré slúži na prepravu koľajníc) čo najrýchlejšie.

K jednotlivým súťažným disciplínam je priložená fotodokumentácia. V RD Zvolen boli taktiež vystavené exponáty ako „Šesťkolák“ E669.2168 z DKV Ostrava, „Pomaranč“ T678.0012 z RD Zvolen, a M131.1053 zo ŽOS Šumperk. K dispozícii, nahliadnutiu a samozrejme pre fotenie tu boli aj HV nasadené v prevádzke ako 840.005, 754.055, 736.005, 750.300, 812.034, 240.034.

 

Myslím si, že podujatia takého to typu by sa možno mohli konať v každom väčšom RD, kde sú na to vytvorené podmienky. Viem, že v dnešnej dobe je to o čom si inom a ak nie sú prostriedky, tak je to ťažké, ale jednému určite ostávam verný. Nádeji, že ďalší ročník v poradí už VII. GRAND PRIX SLOVENSKO vo Zvolene sa uskutoční čo chvíľa za rok. Držím palce a ďakujem za krásny deň pary.

Martin Filo

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy