Dopravné správy

Izraelská VRT narazila na hranice

Izraelští míroví aktivisté ostře kritizují plány na dobudování vysokorychlostní tratě mezi Tel Avivem a Jeruzalémem. Státní Německé dráhy z toho mají bolení hlavy, napsal týdeník Der Spiegel. (...) Háček spočívá v tom, že šest kilometrů trati - oddělené od okolí vysokými zdmi kvůli bezpečnosti rychlého vlaku, a procházející tedy širokým koridorem - se plánuje postavit na okupovaných arabských územích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozkol mezi železničními odboráři

Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD) a jeho předseda Jaromír Dušek se stali terčem kritiky ostatních osmi odborových centrál na železnici. SOSaD podle nich ohrožuje uzavření kolektivní smlouvy, neboť jeho zástupci několikrát jednání opustili. Organizace to uvádějí ve společném prohlášení, Dušek tuto interpretaci odmítá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lokálka Netolice - Dívčice bude od března bez dopravy

Osud lokálky, která jezdí mezi Dívčicemi a Netolicemi, je zřejmě zpečetěn. Jihočeský kraj se totiž rozhodl, že si na ni kvůli nízkému počtu cestujících už od března u Českých drah neobjedná dopravu. Nepomůže zřejmě ani 900 podpisů lidí, kteří by chtěli provoz na trati zachovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eurovia CS bude pracovat pro PKP PLK

Eurovia CS (dříve Stavby silnic a železnic) bude rekonstruovat železnici v Polsku. Zvítězila spolu s firmou Eurovia Polska ve výběrovém řízení na optimalizaci trati Kraków Biežanow–Wieliczka Rynek v hodnotě zhruba 400 milionů korun. Součástí zakázky je i oprava železniční stanice Kraków Lagiewniki.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR nakúpia uhlie a koks za 4 milióny

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú nakúpiť koks a čierne uhlie so zabezpečením logistiky v rokoch 2011 a 2012 za takmer 4 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EU vytvoří společný drážní prostor

Belgie si dala za cíl, že během svého současného předsednictví Evropské unii završí jednání o liberalizaci železniční dopravy. Výsledky hodlá zavést do novelizované verze takzvaného prvního balíčku drážních směrnic. Již na konci září přijala Evropská komise návrh na poskytování lepších drážních služeb pro cestující a uživatele nákladní dopravy zejména zvýšením konkurence na drážním trhu, posílením pravomoci národních regulátorů a zlepšením rámce pro investování na dráze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Demokracie na jihozápadě Německa a stuttgartské nádraží

Před patnácti lety bylo rozhodnuto, že hlavní nádraží bude zbouráno a nahrazeno modením, podzemním nádražím a že celá trať napříč Stuttgartem bude rovněž zakopána pod zem a tak se ve městě uvolní 100 ha stavební plochy. Plány se po patnáct let válely v komunálních prostorách a mohl je posoudit každý, kdo o nich věděl, kdo věděl, jak si k nim sjednat přístup a uměl je interpretovat – tedy kromě několika znalců téměř nikdo. Krom několika zarputilců nikdo neprotestoval. Letos nastal rok, kdy se plány měly uskutečnit a bylo dáno veřejně ve známost, že na podzim se začne bourat nádraží. Došlo k prvním protestům a obyvatelstvo si teprve teď uvědomilo, o jaké veledílo se jedná. Zemská vláda, dosud nezvyklá čelit protestům, se ohradila, že věc je jaksi už dávno rozhodnutá a že se nedá od několika křiklounů zviklat.

Celou úvahu najdete na této stránce.

Linka z Moskvy na Riviéru pro novou smetánku

Přepychový vlak vozí ruskou smetánku do Nice přes Přerov. Rusové obnovili linku po dvaceti letech. Tohle není obyčejný vlak s ušmudlanými chodbičkami a malými kupé. Souprava, která od letošního podzimu projíždí dvakrát týdně Přerovem, patří mezi nejluxusnější vlaky v Evropě. Míří z Moskvy do francouzského Nice a jízdenka stojí i desítky tisíc korun

Celou zprávu najdete na této stránce.

PKP Polskie Linie Kolejowe investují

Stále více českých firem má šanci uplatnit se na polském trhu. Ve hře jsou zajímavé soutěže o veřejné zakázky, jež jsou ohlášeny na příští rok. Mezi ty nejvýznamnější se řadí projekty modernizace zastaralé železniční infrastruktury. Letos počítá společnost PKP Polskie Linie Kolejowe, odpovědná za rozvoj a modernizaci kolejí, se stovkou železničních tendrů.
Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový tarif Českých drah ze všech stran

Jako každý rok nás v předadventním čase naše České dráhy seznámily s tím, jak nás budou příští rok přepravovat. Letos se neuplatňuje změna sazebníku tarifů u běžných jízdenek, a tak se hlavní změny odehrávají v naprosté změně tarifních slev a jejich podmínek. Čtěte také: České dráhy: Zdražení a komplikované slevy

Celý článek najdete na této stránce.

Nové motorové jednotky pro Domažlicko

Na frekventovanou, ale neelektrizovanou trať z Plzně do Domažlic nasadí České dráhy během roku 2012 nové motorové jednotky. Na nákup dvoučlánkových vlaků už vypsaly veřejnou soutěž. Po trati by mělo jezdit deset motoráků, na šest z nich by dráhy měly dostat peníze od Plzeňského kraje z Regionálního operačního programu Jihozápad, jehož výzva byla vyhlášena v červnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať z Jindřichovic p.S. do Nového Města p.S. potřebuje opravu

Mimo provoz zůstává železniční trať z Jindřichovic pod Smrkem do Nového Města pod Smrkem, která byla v úterý poškozena při nehodě vlaku. Pavel Halla, mluvčí Správy železniční dopravní cesty v pátek agentuře Mediafax řekl, že trať by mohlo být opravena v sobotu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

IDS JMK v novém železničním roce

Neděle 12. prosince je celostátním termínem změn jízdních řádů. Změny nastanou v městské dopravě většiny jihomoravských měst, ale i v regionální vlakové a autobusové dopravě. Integrovaný dopravní systém navíc bude rozšířen i o některé obce Olomouckého kraje. K částečným změnám dochází i u jízdních řádů městské hromadné dopravy. Cenové tarify se se změnou jízdních řádů nemění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy zmodernizují dalších 11 regionálních motorových jednotek

České dráhy vyhlásily veřejné zadávací řízení (soutěž) na dodavatele modernizace 11 motorových jednotek pro regionální dopravu. Nové soupravy nabídnou vyšší komfort cestování na regionálních tratích Středočeského, Pardubického a Moravskoslezského kraje. Výrobce je má dodat do 16 měsíců od podpisu kontraktu, tedy nejpozději v průběhu roku 2012.

Další informace o této soutěži naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Čínský rychlovlak: 486 km/hod.

Čínský osobní vlak při dnešní testovací jízdě na trase mezi Pekingem a Šanghají, která ještě nebyla otevřena, jel rychlostí 302 mil za hodinu, tedy 486 kilometrů za hodinu. Uvedla to dnes státní tisková agentura Nová Čína. Vlak podle agentury překonal dosavadní rekord, který zaznamenal neupravený konvenční komerční vlak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Milión z rozpočtu MD na historické vlaky. Možná...

Hospodářský výbor doporučil změnu v rozpočtu ministerstva dopravy. Chce dát milion korun na nový program podpory obnovy historických vlaků a peníze chce získat z ostatních výdajů spojených s dopravní politikou.

Tato krátká zmínka se vyskytuje v článku o jednání sněmovních výborů na této stránce.

Pražské hlavní nádraží v novém

Místo, které je pro mnoho lidí branou do Prahy – hlavní nádraží – už není ostudou města ani staveništěm. Čtyřletá rekonstrukce odbavovací haly skončila, cestující nebo lidé, kteří přišli za nákupy, už nebude trápit prach a hluk. Navíc mají k dispozici skoro dvakrát více prostoru než po celou dobu, kdy se postupně rekonstruovaly obě poloviny haly, přístupný je opět také jižní podchod k nástupištím. Hala samotná při rekonstrukci dostala podobu malého nákupního centra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční doprava v Ústeckém kraji roku 2011 se stejným objemem

Od 13. prosince přestanou jezdit osobní vlaky na severní části trati z Plzně do Žatce, oznámily dnes novinářům České dráhy (ČD). Kraj se je rozhodl neobjednat a zachovat jen rychlíky, které navíc z ušetřených peněz posílí. Kraj za to společně s ministerstvem dopravy zaplatí necelých 700 milionů korun, tedy stejně jako letos, přesnou výši ale bude znát až v lednu. Vlaky ČD odjezdí asi příští rok o 1,5 procenta kilometrů méně, zčásti i proto, že spoje z Liberce do Varnsdorfu od něj převezme koncern Arriva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Petrohradem a Helsinkami pojedou naklápěcí soupravy

Hodinu a půl uspoří lidé, kteří se v příštím roce vydají na cestu z Helsinek do Petrohradu. Se změnou jízdního řádu 12. prosince začnou mezi oběma severskými metropolemi jezdit rychlovlaky s naklápěcím systémem Pendolino, které se šesti zastávkami ujedou celou trasu za 4 hodiny a 36 minut. Od prosince budou v provozu dva páry spojů, od léta přibudou další dva páry vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pardubické nádraží se promění k lepšímu

Dnes už historické fotografie míst bývalého Československa, které zdobí halu pardubického nádraží, zmizí v nejbližších dnech. Nahradit by je měly snímky nové, které však už budou představovat návštěvníkům pouze Pardubice a Pardubický kraj. Následovat budou i další úpravy stárnoucího nádraží, v příštích letech by měl vzniknout i autobusový terminál hned před staniční budovou.

Celou zprávu najdete na této stránce.