Priemyselné železnice a železničné vlečky
Súčasťou železničnej infraštruktúry Slovenska sú aj železničné vlečky, i keď nepatria do infraštruktúry ŽSR. Myslím si, že táto téma je tiež zaujímavá a je o čom diskutovať.
Podradené diskusné témy
Ad S@fino: S myšlienkou založenia tejto témy som sa pohrával už dlhší čas. Vedel som, že je to "parketa" pre Teba. Tie tri fotky v úvode témy sú z tých, ktoré mám pre Teba pripravené. Sú z priemyselnej zóny Bardejova.
1. Dve vetvy vlečky do bývalého JAS-u
2. Vlečka do bývalého Poľnonákup-u
3. Vlečka do podniku, v ktorom pravdepodobne vyrábali cisterny alebo podobné veci (o tom si mi písal).
Na začiatok: Vie niekto zistiť niečo k týmto vlečkám (kde sa nachádzali - ulica, oblasť...; kedy boli zrušené resp. premenované a na čo; čo na nich jazdilo;...hlavne tu lokalizáciu)?:
- Bratislava: Opravovňa strojov, Stavebné stroje, Západoslov. energetické závody, Kameňolom.
Plánujem napísať článok o bratislavských vlečkách. Ak máte akékoľvek informácie, nákresy, schémy, fotografie danej problematiky, napíšte mi prosím na adresu vlecky@seznam.cz. Za všetky príspevky predom ďakujem...
Ad Dodo: Velice veľmi oceňujem zavedenie tejto témy...
Ad Rasto: Hlavným problémom slovenských vlečiek nie je ani tak poplatok za ich údržbu, ale cena použitia dopravnej cesty. Za týchto podmienok sa podnikom viac oplatí prevádzkovať kamiónovu dopravu.
Podľa mňa sú vlečky najzaujímavejšiou časťou infraštruktúry železníc. Dajú sa na nich objaviť mnohé zaujímavé rušne, či už z ČKD alebo zo zahraničia...
Venujem sa im už skoro 5 rokov, a vždy ma poteší, keď sa mi podarí vyfotiť ďalšiu "priemyslovku"
Obrázky Calexu z 12.4.2005, do ktorého za socializmu jazdili vlaky v zostve 2 X 751? (jednoducho s postrkom) + 30 vagónov)
K tej hybridnej rosničke:
Tento rušeň, zaujímavý svojím ojedinelým náterom, opačným tomu klasickému, bol vyrobený v roku 1966 pod výrobným číslom 6692 a označením T334.0721. Z výroby bol dodaný podniku Železniční stavitelství (ŽS) Brno. V roku 1988 získal duplicitné traťovo-hospodárske označenie (viď Diskusné fórum – Duplicitné označenia) 710.626-3. Niekedy pred rokom 2003 bola predaná podniku ZIPP Bratislava (Rovinka) a preznačena späť na T334.0721. Vlečka ZIPP Rovinka zasahuje do žst. Nové Košariská, kde táto atraktívna "rosnička" väčšinou stojí.
Už dlho sa ju chystám odfotiť osobne, ale furt to odkladám...