CZ LOKO má v Itálii dalšího nového zákazníka

11.8.2020 8:00 PhDr. Zdeněk Zuntych Zdroj: CZ LOKO, a.s. - tisková zpráva

CZ LOKO má v Itálii dalšího nového zákazníka

Přes komplikace, které v podnikání způsobuje pandemie onemocnění Covid-19, uzavřela akciová společnost CZ LOKO nový kontrakt se zahraničním odběratelem, konkrétně s teprve se ustavujícím italským dopravcem EVM Rail. Předmětem této smlouvy je dodávka lokomotivy typu EffiShunter 1000, nesoucí řadové označení 744.1 a určené pro posun a středně těžkou traťovou službu, kterou firma převezme už v říjnu tohoto roku. Součástí kontraktu je i opce na druhé vozidlo téhož typu.

„Jsem velmi rád, že se s každodenními problémy způsobenými pandémií dokážeme efektivně vyrovnávat. Navzdory všem předpokladům se náš export nezastavil, ale pokračuje úspěšně dále. Je za tím hodně práce celého našeho týmu.,“ říká Jan Kutálek, obchodní ředitel CZ LOKO. Firmě pomáhá její silné know-how a procesní řízení s uplatňováním řady chytrých řešení „na dálku“. Ať již jde o oživování komponentů lokomotiv, video návody, servisní podporu nebo sdílení dat.


Barevné řešení a typový výkres stroje EffiShunter 1000 EVM Rail © CZ LOKO

Dopravce EVM Rail je nově vznikající severoitalský operátor, působící v rámci nadnárodní skupiny Gruppo Etea. Ta zastřešuje pestrou škálu činností od strojírenské výroby, přes zemědělství a potravinářství, až po energetiku z obnovitelných zdrojů. „Zajištění železničních přeprav ve vlastní režii jí má pomoci zefektivnit logistiku. Vzhledem k očekávanému rozvoji předpokládáme uplatnění opce,“ dodává Jan Kutálek. Financování kontraktu zajistí leasingová společnost Alba Leasing.


Lokomotivy EffiShunter 1000 před odjezdem do Itálie (4.6.2020, Jihlava) © CZ LOKO

Během července CZ LOKO k zákazníkům v Itálii a Slovinsku dopravilo lokomotivy EffiShunter 1000, vyrobené v závodech v Jihlavě a České Třebové. Pět jich převzali italští dopravci Sangritana, TPER Trenitalia a TPER Dinazzano. Ty se s pomocí pracovníků dceřiné společnosti CZLOKO Italia oživovaly přímo u zákazníků.


EffiShunter 1000 italského dopravce TPER Dinazzano (16.6.2020, Jihlava) © CZ LOKO

Další čtyři vozidla si převezme slovinský dopravce SŽ-Tovorni promet po dokončení zjednodušeného schvalovacího procesu pro provoz na kolejích v přístavu Koper u Jaderského moře. Kromě obsluhy samotného přístavu je dopravce plánuje využít i k případné traťové službě. Pro tyto případy jsou lokomotivy vybaveny zabezpečovacím systémem Indusi Autostop.


EffiShunter 1000 italského dopravce Sangritana (16.6.2020, Jihlava) © CZ LOKO

Odkazy:

  1. CZ LOKO – Wikipedie
  2. EVM Rail – oficiální web
  3. Effishunter 1000 – CZ LOKO
  4. Lokomotiva 744 – Wikipedie
  5. Lokomotivy řady 744.1 pro italské dopravce Dinazzano PO a Rail Traction Company - SPŽ
  6. Dokončení dodávky pěti lokomotiv řady 744.1 pro ČD Cargo - SPŽ

Úvodní snímek: EffiShunter 1000 italského dopravce TPER Trenitalia (4.6.2020, Jihlava) © CZ LOKO
[obrázek v originální velikosti]

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy