Naša téma: S bicyklom do vlaku

25.5.2020 8:00 Tomáš Kováč Zdroj: ZSSK - tlačová správa

Naša téma: S bicyklom do vlaku

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypočula hlas verejnosti. Po diskusiách s národným cyklokoordinátorom Petrom Klučkom a zástupcami Cyklokoalície od 22. mája 2020 zmení povinne miestenkový systém pre bicykle – vypustí z neho regionálne rýchliky. Bez miestenky tak cyklisti budú môcť jazdiť vo vlakoch kategórie Os (osobný vlak), REX (regionálny expres) a RR (už zmienený regionálny rýchlik). V ostatných diaľkových spojoch systém ostane bez zmeny.

„Miestenky pre bicykle boli súčasťou našej žiadosti o viaceré zmeny v našom prepravnom poriadku, o ktoré sme ministerstvo dopravy dlhodobo žiadali. Parlamentné voľby, vymenovanie novej vlády a koronakríza proces schvaľovania spomalili. Zmena pre bicykle mala riešiť problémy, ktorým sme za ostatné roky vďaka veľkému nárastu prepravy cestujúcich s bicyklami čelili (pozri tabuľka nižšie). Išlo najmä o konfliktné situácie z dôvodu prepĺňania bicyklovej kapacity našich diaľkových vlakov a tiež pre spomaľovanie vlakov pre neustále nakládky a vykládky bicyklov či hľadania vhodného „voľného“ vozňa najmä cestujúcimi na krátke trasy. Od žiadosti po dnešok sa situácia vo vlakoch radikálne zmenila. Cestujúcich je omnoho menej a dnes, podobne ako v roku 2016, musíme bojovať o každého z nich,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. „Cyklistov vnímame a vždy sme vnímali ako spojencov v našom boji za väčšiu ekológiu v doprave. Aby nedošlo k omylu, vo vlakoch ich vždy vidíme veľmi radi,“ dodáva.

Okrem zmien pri zavedení a spoplatnení miesteniek pre bicykle v diaľkových vlakoch ZSSK zaviedla 18. 5. 2020 povinnosť rezervácií na sedenie v prvej triede aj „režijkárom“, t. j. súčasným a bývalým zamestnancom železníc. Tí, ktorí si kúpili celosieťový lístok MAXI KLASIK za takmer 1 000 eur, majú túto miestenku bezplatne. Dôvodom tohto kroku je enormne veľký záujem o cestu v 1. triede a jej obmedzená kapacita. Zároveň ZSSK zaviedla povinné miestenkovanie v nočných rýchlikoch, kde si niektorí cestujúci s nárokom na bezplatnú prepravu robili z vlakov zadarmo nepeknú nocľaháreň.

ZSSK tiež od 14.6.2020 v príprave na letnú sezónu posilní svoje bicyklové kapacity v rýchlikoch na trase Košice – Žilina – Bratislava o vozeň typu Bpeer, čím sa zvýši kapacita miest vo vlaku z 11 na 17 miest, teda o 6 miest.


Cyklistom ZSSK ponúka aj pojazdné úschovne bicyklov a batožín

Samozrejme, tak ako preprava ľudí, ani preprava bicyklov nie je zadarmo. Skalní cyklisti a milovníci našich vlakov však majú na výber z viacerých produktov ZSSK:

  • jednorazové cestovné lístky na bicykel -> sú najdrahším cestovným slúžiacim na jednorazovú prepravu bicykla,

  • traťové predplatné cestovné lístky na bicykel (týždenný = 4 €, mesačný = 8 €) -> tieto môže cestujúci využiť v regionálnych vlakoch v prípade pravidelných ciest na rovnakom traťovom úseku (napr. do práce – z práce),

  • týždenné sieťové cestovné lístky na bicykel (6 €) -> cestujúci má možnosť zakúpiť si ich v prípade záujmu o cykloturistiku a tieto lístky môže použiť vo všetkých vlakoch s výnimkou InterCity, a to vrátane tratí tatranskej elektrickej železnice a ozubnicovej železnice.


Nárast počtu prepravených bicyklov vo vlakoch ZSSK

Národný dopravca dlhodobo podporuje prepravu bicyklov, keďže jednotlivé spôsoby ekologickej prepravy by sa mali dopĺňať. Za 5 rokov sa počet prepravených bicyklov vo vlakoch ZSSK zdvojnásobil. Pre porovnanie – v roku 2019 odviezla ZSSK vlakmi 178 080 bicyklov (rok 2018: 164 320 bicyklov – medziročný nárast +8,4 %). Najvyšší počet bicyklov bol prepravený v mesiacoch júl – august, najviac predaných dokladov na prepravu bicyklov bolo na trase Bratislava – Trnava.

Aj pred zavedením povinných miesteniek v diaľkových vlakoch (t. j. do 18.5.2020) si cestujúci platil osobitne sumu za cestovné na bicykel (1,50 €) a osobitne sumu za miestenku na bicykel (1 €), no v tom čase bolo zakúpenie miestenky na bicykel dobrovoľné. Ak však cestujúci chcel mať istotu umiestnenia bicykla v pojazdnej úschovni bicyklov a batožín (PÚB), bolo nutné zakúpiť si aj miestenku na bicykel a preprava bicykla stála 2,50 € (cestovné na bicykel = 1,50 € + miestenka na bicykel = 1 €), čo je rovnaká cena, ktorú cestujúci zaplatí za prepravu bicykla v PÚB aj v súčasnosti.

Trochu drahšie sa to môže zdať pri preprave bicykla pod dohľadom cestujúceho, kde miestenka stojí 2 €, teda 1 € za miestenku pre bicykel (hák) a 1 € za miestenku pre cestujúceho, ktorý má miesto rezervované v tesnej blízkosti bicykla, aby ho mal pod dozorom. Paralelnou výhodou povinnej miestenky je aj fakt, že zákazník presne vie v ktorom vozni má vyhradené miesto pre bicykel a tak odpadá aj jeho behanie okolo vlaku a hľadanie vhodného miesta. Prestoje vlakov sa aj týmto opatrením obmedzia a nástup sa urýchli.


Nové elektrické jednotky ZSSK budú mať v kratšej verzii minimálne
sedem miest pre bicykle, v dlhšej minimálne deväť

Dodatok redakcie VLAKY.NET

K textu tlačového hovorcu ZSSK pridávame ešte zopár odkazov na správy z médií ako vzorku toho v úvodu zmieneného hlasu verejnosti aj jeho dôsledkov. Konáme tak najmä v záujme tých, ktorí celú tú síce krátku, ale intenzívnu „kauzu“ pribežne nesledovali:

  1. Cestovanie vlakom s bicyklom zdraželo, pre bicykel musíte kúpiť aj miestenku – Biker.sk
  2. Miestenku musí mať v rýchlikoch už aj bicykel. Zaplatíte trikrát - Index SME
  3. Cesta vlakom vyjde cyklistov drahšie. Po novom potrebujete pre svoj bicykel aj miestenku - Dnes24.sk
  4. Dobré správy pre cyklistov vo vlaku! – Denník N – Blog Filipa Hlubockého, generálneho riaditeľa ZSSK
  5. Železnice vypočuli ľudí a povinné miestenky pre bicykle zrušili, lístok pre bicykel si kúpite už aj online (+ cenník) – Biker.sk

Aktuálne informácie o cestovaní s bicyklom vlakmi národného dopravcu nájdete na jeho oficiálnom webe. Na základe samotného textu aj odkazovaných informačných zdrojov si zaiste môžete vytvoriť svoj vlastný názor na celú túto problematiku a podeliť sa oň s ostatnými v nasledujúcej diskusii. Samozrejme v prípade, že sa vás osobne dotýka alebo vás aspoň teoreticky zaujíma. Vzhľadom na to, koľko rozličných pohľadov na vec sa ponúka, odpustíme si tentoraz zvyčajné návodné otázky.

Úvodná snímka: S bicyklom do vlaku © Miro Pochyba; zdroj: relaxmagazin.sk

Upravil a redakčný dodatok napísal PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy