Naše téma: „Aktivisté“ a železnice

21.1.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: „Aktivisté“ a železnice

Disciplína, vy kluci pitomí, musí bejt, jinak byste lezli jako vopice po stromech. Tato památná slova Haškova obrlajtnanta Makovce mi vytanula na mysli, když jsem sledoval přímý přenos nedávného finálového zápasu o majetek Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) mezi představiteli zákona a jeho narušiteli. V něm sice ti první nakonec „vydřeli vítězství“, nicméně jejich soupeři nepochybně „měli více ze hry“. A to vše za velice vlažného výkonu sudích v policejních dresech.

Je sice pravda, že železnice v kauze Klinika figuruje prostřednictvím SŽDC jen velice vzdáleně a vcelku náhodně, protože tato státní organizace získala nevyužívaný objekt od příslušného úřadu svého zřizovatele až po jeho obsazení „aktivisty“, ale časová souvislost s jinými mediálními odrazy střetu státní moci s občanskou neposlušností (nazveme-li to takto jemně) na kolejích otvírá možnost zamyslet se nad nimi společně, pod v titulku uvedenou hlavičkou. K ní bych dodal jen tolik, že tentokrát nepůjde (proto ty uvozovky) o aktivisty působící ve sféře železniční dopravy legálně a pozitivně (tedy snažící se třeba o záchranu místních tratí, zachování technických památek nebo vylepšení projektů železničních staveb), ale o takové členy společnosti, kteří jsou zpravidla označováni za extremisty.


Policie je na tzv. aktivisty z „Kliniky“ krátká (10.1.2019, Praha-Žižkov);
zdroj: www.facebook.com

Nehodlám zde popisovat vývoj kolem areálu bývalé žižkovské plicní kliniky (když tak už učinili autoři příslušného hesla Wikipedie, jen připomenu poslední dění: SŽDC se rozhodla od státu získaný objekt rekonstruovat pro své potřeby a po vyčerpání všech předchozích právních prostředků k jeho uvolnění od squatterů přikročila 10.1.2019 k exekučnímu vyklizení, které zpočátku nebylo úspěšné. Mimo jiné proto, že přivolaná policie nezasáhla a exekutor se rozhodl předejít násilnému střetu. Což se nakonec víceméně osvědčilo, jak ukázalo pokračování úkonu druhého dne. A nedošlo ani k zásahu proti „střešním okupantům“, kteří pak po týdnu sami objekt opustili, aniž se je najatá bezpečnostní služba nebo policie pokusily zadržet. Exekutor předal už zabezpečený objekt vlastníkovi v pátek 18.1.2019.


Budova „Kliniky“ z Jeseniovy ulice (18.4.2016, Praha-Žižkov) © Lukáš Vrána;
zdroj: Wikipedie

Osazenstvo Kliniky chtělo svým odporem vyburcovat veřejnost, aby se postavila na jeho stranu, jak vyplývá z tiskové zprávy vydané 8.1.2019. Má za něj zaplatit 429 835 Kč. Kdosi jiný chtěl také burcovat veřejnost, v zájmu čehosi jiného, jinými prostředky, ale rovněž na majetku SŽDC. A zaplatil za to ztrátou svobody, jak jsme se dověděli v době vyklízení Kliniky třeba z článku v jednom internetovém magazínu: Jednasedmdesátiletý důchodce, který v roce 2017 záměrně způsobil nehodu dvou vlaků, aby u lidí vyvolal strach z migrantů a muslimů, byl toto pondělí nepravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení. Jaromír Balda se tak stal prvním železničním teroristou, oficiálně uznaným justicí České republiky. Ovšem toho pochybného prvenství dosáhl vlastně omylem. Primát měl získat kdosi jiný.


Tak nějak zaútočil náš první železniční terorista (ilustrační snímek); zdroj: Shutterstock

Policie České republiky, jež se v kauze Kliniky chovala až nápadně zdrženlivě, dokáže být jindy naopak velice aktivní, dalo by se říci přímo hyperaktivní. Jako v případě anarchistů, které se prostřednictvím nasazených agentů snažila podnítit k „partyzánskému“ útoku na vlak s vojenským materiálem. Kauza byla poprvé medializována sice už 1. května 2015, ale její v podstatě ostudné definitivní završení se událo poměrně nedávno. Mohli jsme se o něm dočíst třeba Lidovkách 18.9.2018. A kdo by si celé to dění chtěl připomenout celé, může tak učinit prostřednictvím tématického přehledu z téhož zdroje. Jsou-li všechny ty postupně odhalované skutečnosti pravdivé, pak se naše policejní složky vzdor veškerému svému snažení opravdu nevyznamenaly. Možná je lepší, nedělají-li nic, jako v případě Kliniky.


K útoku na vojenský vlak mělo dojít u Chuchelského tunelu (7.4.2011, Praha-Chuchle)
© ŠJů; zdroj: Wikipedie

Omlouvám se, že jsem tentokrát zvolil ich formu a v závěru si neodpustil i jakýsi hodnotící výrok, ale ani to ani ono vás snad neovlivní ve vašich názorech, které můžete vyjádřit v následující diskusi. Třeba (avšak nikoliv nutně) jako odpovědi na obvyklou trojici navrhovaných otázek:

Jaký máte názor na squatting a podobné projevy tzv. občanské neposlušnosti?

Co si myslíte o postupu Policie ČR v případě Kliniky a „útoku“ na vojenský vlak?

Máme se bát teroristických útoků nebo spíš projevů neúcty k cizímu majetku?

Úvodní snímek: Tlačenice u vchodu do „Kliniky“ v první den exekuce (10.1.2019, Praha-Žižkov)
© Barbora Linková; zdroj: wave.rozhlas.cz

Súvisiace odkazy