S „Jízdenkou na léto“ po rozpálených kolejích roku 2018 (1)

12.8.2018 8:00 Jiří Řechka

S „Jízdenkou na léto“ po rozpálených kolejích roku 2018 (1)

Když jsem přemýšlel, který časový úsek si mám letos vybrat k zakoupení mé oblíbené Jízdenky na léto, nenapadlo mne, že ve zvolených čtrnácti dnech padnu na počasí, jež bude moje putování poněkud znepříjemňovat. Ač z počátku přišla i nějaká ta sprška, pak už jsem byl, jako všichni, smáčen jen potem a myslel si s Vančurou, že tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným.

 

 

 

Moje další cestování po neprojetých tratích začalo 19. července na trati JHMD z Obrataně do Jindřichova Hradce a dál do Nové Bystřice. Měl jsem projetou jen část tratě z Jindřichova Hradce do Kamenice nad Lipou a zpět. Dalším důvodem mého zájmu byly zprávy, že na rameni do Nové Bystřice dojde k významné redukci spojů. A ještě jeden důvod jsem měl, v mém archivu scházelo tůčko T 47.020, které je v Nové Bystřici jako pomník. V duchu jsem se během jízdy na této trati přenesl do svého dětství, kdy jsem s rodinou jezdil na prázdniny do Heřmanic v Čechách tzv. Heřmančkou, k babičce a dědovi. Z Obrataně jsem jel nautilem, přestavěným motorovým vozem, který vyvolal mnoho vášní po svém uvedení do provozu, a do Nové Bystřice klasikou. Jak jsem se dozvěděl, motorové vozy na trať do Nové Bystřice nemohou.


19.7.2018 - Kamenice nad Lipou: M 27.003 © Jiří Řechka

V tento den byl v provozu také parní vlak, což můj plán naplnilo vrchovatou měrou a mne čekal již jen návrat do Prahy. Při průjezdu Vršovicemi se nedá přehlédnout stavební činnost, když se mohutně přestavuje bývalé seřaďovací nádraží pro nové trasování tratě do Českých Budějovic a výstavbu nových zastávek na novém úseku tratě. Musím podotknout, že během těchto vybraných čtrnácti dnů, jsem byl nucen několikrát změnit plánované trasy, na řadě z nich totiž byla zavedena NAD. A to byl také případ 20. července, kdy jsem měl v plánu projet si trať do Merklína a druhého dne pak do Potůčků. Po příjezdu do Karlových Varů a zhotovení celkem důkladné fotodokumentace rekonstruovaného nádraží, jsem zjistil, že vlaky nejezdí a je zavedena NAD. Rozhodl jsem se místo toho odjet do Varnsdorfu.


20.7.2018 - Karlovy Vary: přednádražní prostor čeká úprava © Jiří Řechka

Také tento cíl jsem měl v cestovním plánu, protože i  tam se provádí rekonstrukce nádraží a snad by měla být zbourána polovina výpravní budovy. Zda a jak se do Varnsdorfu dostanu, to mi pomohla vyřešit velmi ochotná pokladní ČD. Zjistila mi všechny spoje přes Děčín, Českou Lípu do Rybniště a dál do Varnsdorfu cizí společností, včetně zpátečního spojení do Prahy.  Tak se stalo, že jsem během několika desítek minut seděl opět v autobuse a vracel jsem se do Ostrova nad Ohří. Z Karlových Varů do Ostrova nad Ohří byla také výluka v důsledku známého sesuvu náspu pod tratí. Odtud vlakem do Mostu, kde jsem přestoupil na osobní vlak do Děčína. Po cestě jsem měl štěstí na hrbatou společnosti SD – Kolejová doprava , který byl odstaven v Kadani-Prunéřově a je v reklamním polepu.


20.7.2018 - Kadaň-Prunéřov: 130.048 a 741.735 © Jiří Řechka

Po příjezdu do Děčína mně zbývalo do odjezdu dál na sever dost času, abych si vyfotografoval zde odstavené lokomotivy společnosti IDS Cargo, zejména bobinu 094 v barvách firmy, která byla pro mne jinak nedostupná, dále belgičanku 001 a druhou bobinu, která má historizující nátěr. Zastihl jsem zde také odstavené raguliny (spíš tedy Ludmilly), které se zřejmě vracely zpět do Německa po nepřevzetí maďarským zákazníkem. Vlastně výluka a následná změna cestovního plánu mně pomohla k zachycení lokomotiv, které jsou pro mne dosti nedostupné. Po příjezdu mého vlaku jsem pokračoval do Rybniště, kde jsem vyčkal příjezdu vlaku společnosti Trilex, která obsluhuje linku z Rybniště peážně do Liberce a zpět. Po příjezdu do Varnsdorfu, jsem zjistil, že zde jsou vybudovaná nová nástupiště.


20.7.2018 - Vansdorf: nástupiště a výpravní budova © Jiří Řechka

Z výpravní budovy bylo pak odstraněno zastřešení 1. nástupiště, budova sama je zatím celá. Po provedené fotodokumentaci jsem navštívil místní potravinovou základnu, abych zakoupil zejména nějaké to tekuté občerstvení.  Pak již nezbývalo než vyčkat příjezdu zpátečního vlaku do Rybniště. Zpáteční jízda poté pokračovala přes Mladou Boleslav, včetně NAD. Cesta k domovu probíhala bez problémů až do stanice Bezděz. Tam přeprava všech cestujících skončila. Píšťalka začala trucovat, po malé chvíli se potvrdil můj odhad, že jsou zablokované brzdy. Po zhruba hodinovém marném snažení strojvedoucího byla povolána NAD z Bělé pod Bezdězem.  Odtud nás měla stejně vézt  do Mladé Boleslavi a  Nymburka. Cestou jsem hledal, jak budu dříve doma, zda osobákem přes Všetaty nebo rychlíkem přes Nymburk.


20.7.2018 - Bezděz: porouchaná „Píšťalka“ © Jiří Řechka

Nakonec jsem se rozhodl pro rychlík z Nymburka, výsledkem bylo stejně dvouhodinové zpoždění na příjezdu domů. Tím, že mi vypadla další cesta do Karlových Varů, začal jsem přehazovat jízdy, které jsem měl připravené. Tak se stalo, že jsem zavítal i do Bratislavy. V sobotu 21. července jsem měl v plánu projet trať Staňkov – Poběžovice. Po příjezdu do Plzně jsem využil času do odjezdu do Staňkova k provedení fotodokumentace pokračující přestavby plzeňského hlavního nádraží. V ten den jsem měl také trojí setkání se Západním expresem vedeným lokomotivami společnosti Alex. Také tentokrát  jsem při návratu do Prahy měl štěstí, na lokomotivu, kterou jsem měl zvěčněnou v otevřených vratech teplárny Malešice, odkud byla odprodána soukromé společnost RC. Jde o rumunskou lokomotivu LDH 125 Faur.


21.7.2018 - Praha-Zlíchov: 748.536 © Jiří Řechka

Momentálně je zapůjčena spolku Výtopna Zlíchov a odstavená v kolejišti v Praze-Zlíchově a je využívána k nostalgickým jízdám. Jinak ten den proběhl bez problémů a v plánovaném čase jsem dojel domů. 22. července jsem se vydal na další poznávací jízdu, přes Plzeň hl.n. do Svojšína a Boru. I tato cesta proběhla bez komplikací a já si mohl na mapě železniční sítě označit svou předposlední trať v Plzeňském kraji jako projetou. Během této, ale i dalších jízd jsem zaregistroval řadu výpravních budov, které byly opraveny. Na výjezdu z Plzně jsem zaznamenal pokračující stavební činnost na Ejpovických tunelech a v Hořovicích odstavenou ponorku 730.625 společnosti KDS. Tím končí moje pojednání o prvních čtyřech dnech cest s Jízdenkou na léto 2018.  U druhého dílu této reportážní série se sejdeme za týden.

Úvodní snímek: 20.7.2018 - Karlovy Vary: pohled z nového nástupiště © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy