Vlečkové lokomotivy a „Jízdenka na léto 2017“ (5)

24.9.2017 8:00 Jiří Řechka

Vlečkové lokomotivy a „Jízdenka na léto 2017“ (5)

Dnes vám předkládám poslední pokračování své cestovatelské ságy. Moje objevování vlečkových lokomotiv Lovochemie skončilo v její předchozí části, přesto i v této poslední jsem nějaké vlečkové lokomotivy objevil a také jsem vyfotografoval nákladní vlak, jehož součástí byly vagony na obilí, patřící výše jmenované společnosti. Takže symbolické rozloučení.

 

 

 

A pro mne hned dvojnásobné. Tyto poslední čtyři dny jsem věnoval opět tratím, kam jsem doposud nezavítal. To druhé symbolické rozloučení jsem absolvoval na jihočeských lokálkách. Naposledy jsem si je projel s vlaky Českých drah. Jak víte, od nového jízdního řádu bude tyto tratě obsluhovat privátní společnost, pokud se nepletu, tak na patnáct let. Nevím tedy, jestli si ještě zdejší tratě projedu. Jistě, je to hloupost, ale tak to cítím. Jedenáctého srpna jsem se vydal na trať Březnice – Rožmitál po Třemšínem. Ten den nebyl mému cestování nakloněn, bylo chladno, zataženo a pršelo. Než jsem odjel do Rožmitálu, přijely do Březnice dvě zálohy, které obsloužily místní vlečku, pro mne to byla první možnost si obsluhu vlečky zdokumentovat.


11.8.2017 - Březnice: 708.703, obsluha místní vlečky © Jiří Řechka

Poté již následoval můj odjezd do Rožmitálu pod Třemšínem. Počasí se nepatrně vylepšilo, a tak jsem mohl bez deštníku udělat fotodokumentaci této stanice. Když nastal čas, odjel jsem zpět do Březnice. Zde jsem počkal na svůj další vlak, kterým jsem pokračoval přes Blatnou do Nepomuku. Počasí mně opět nepřálo, a tak ke slovu přišel deštník. Z Nepomuku jsem pokračoval do Nezvěstic a než se tak stalo, provedl jsem si dokumentaci místního provozu a také jsem uspokojil svoje chuťové buňky, mají tam výborné špekáčky, pár kroků od nádraží. Když přijel můj vlak, odjel jsem do Nezvěstic a tam jsem přestoupil na již čekající osobní vlak do Příkosic. Což byla další trať, na niž jsem zavítal poprvé.


11.8.2017 - Příkosice: 914.195 © Jiří Řechka

V Příkosicích mne čekal tento den předposlední přestup, na osobní vlak do Rokycan. Po příjezdu do Rokycan jsem počkal na vlak vyšší kvality a odjel jsem do Prahy a domů. Mohl jsem si, odškrtnou další projetou trať. Následující den jsem odjel do Přelouče a odtud do Prachovic. V Prachovicích se nachází cementárna a lom. Prachovský lom a jeho okolí je součástí území Národního parku Železné hory. Čas do odjezdu zpět do Přelouče jsem využil ke krátké procházce v okolí cementárny, v jeden okamžik, po překročení kolejiště v Prachovicích, mne kontaktovala bezpečnostní služba, že jsem již v areálu cementárny, přehlédl jsem cedule zakazující vstup. Dvě nekompromisní dámy.


12.8.2017 - Prachovice: cementárna © Jiří Řechka

Při zpáteční cestě jsem zaznamenal mostek, takto asi jediný pozůstatek bývalé tratě do Vápenného Podola, a areál spolu s předávajícím kolejištěm Státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce. Jako další byla na programu trať ze Strakonic přes Vimperk do Volar. Trať ze Strakonic do Vimperka a na Kubovu Huť jsem si při příležitosti oslav tratě Strakonice – Vimperk před několika roky projel, do Volar ale ne. Tak jsem to tentokráte napravil svezl jsem se celou tratí. Projel jsem okolo všeobecně známých míst jako jsou nejvýše položená železniční stanice v České republice, kterou je Kubova Huť, boubínský prales, či vodáky opěvovaná Lenora a Soumarský most. Cestu jsem ukončil ve Volarech a mudroval, co dál.


13.8.2017 - před Volary: trať do Nového Údolí © Jiří Řechka

Když jsem si uvědomil, že od nového jízdního řádu zde bude jezdit soukromník, rozhodl jsem se zajet si ještě do Nového Údolí. Problém to nebyl, vlak stál připraven k odjezdu u nástupiště. Ve stanici Černý Kříž došlo ke křižování se spojem z Nového Údolí. Během cesty jsem požádal paní průvodčí o zjištění spojení do Českých Budějovic a následně do Prahy. Ukázalo se, že mám štěstí, mohl jsem odjet přímo z Nového Údolí do Prahy vlakem Rx 632, v letošním roce nově zavedeným spojením do Prahy. Udělal jsem si krátkou procházku do Německa a počkal jsem si na křižování vlaků ve zdejší stanici. Po přistavení vlakové soupravy k nástupišti jsem si našel místo a bez problémů jsem se vrátil domů.


13.8.2017 - Nové Údolí: 754.015, Rx 632 © Jiří Řechka

Poslední den platnosti své Jízdenky na léto 2017 jsem měl v plánu trať ze Znojma do Šatova. Cesta z Prahy probíhala bez problémů, spoje na sebe navazovali, a tak jsem podle plánu přijel do Znojma. Zde již čekal osobní vlak Rakouských spolkových drah. Využil jsem čas do odjezdu k vyfotografování interiéru patrové jednotky. Po příjezdu do Šatova jsem si chtěl pořídit nějaké to občerstvení, po položení dotazu u otevřeného okna jednoho zdejšího podniku, jestli mám šanci něco zakoupit, jsem se dozvěděl, že pokud bych chtěl víno, není to problém, bohužel do města samotného, kde bych dostal i něco jiného, je to poněkud dále. Tak jsem se rozhodl ten hezký den nějak přežít a vydal jsem se směrem ke státní hranici.


14.8.2017 - Šatov: 86-33.104/1144.069 © Jiří Řechka

Byl jsem ale nucen kontrolovat si čas, na pobyt v Šatově jsem měl něco málo přes hodinu, tedy do příjezdu zpátečního vlaku. Když jsem usoudil, že je čas k návratu na stanici, učinil jsem tak a počkal na zpáteční vlak do Znojma. Po cestě jsem spatřil několik pevnostních staveb, jako pozůstatek předválečného období, a po příjezdu do Znojma mne čekal přestup na vlak do Břeclavi. Při průjezdem Valticemi jsem si vyfotografoval lokomotivu Adria Transportu s vozy na obilí společnosti Lovochemie jako symbolické rozloučení s ní. Po příjezdu do Břeclavi jsem počkal na vlak do Prahy a odjel domů. Tím skončilo moje letošní cestování s Jízdenkou na léto. Je to výborná akvizice, příští rok, pokud bude, ji opět využiji. Děkuji vám za trpělivost a příznivé ohlasy.


14.8.2017 - Boří Les, FOSFA: 704.704 © Jiří Řechka

Odkazy:

Úvodní snímek: 13.8.2017 - Nové Údolí: mašinka „Gigant“ na nejkratší mezinárodní trati světa © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy