Harrachov přivítal první rychlík z Prahy

17.4.2018 8:00 Jiří Řechka

Harrachov přivítal první rychlík z Prahy

V sobotu 14. dubna 2018 bylo slavnostně zahájeno přímé vlakové spojení z Prahy do Harrachova na základě objednávky Libereckého kraje. Když jsem z naší redakce dostal pozvánku Českých drah na první jízdu, neváhal jsem se akreditovat, a tak vám mohu tento ojedinělý počin přiblížit. Jde o dva páry vlaků, které spojí horské letovisko s hlavním městem o sobotách, nedělích a svátcích.

 

 

 

Ve směru do Harrachova jde o spoje R 1148 Kamenice a R 1144 Valdštejn, ve směru opačném to jsou R 1145 Valdštejn a bezejmenný R 1151. Protože pro trať Tanvald – Harrachov platí přísná bezpečnostní pravidla a ne každé vozidlo na ni může, budou na rychlících nasazovány motorové vozy řady 854.2, které dané technické parametry splňují a budou z Tanvaldu do Harrachova jezdit sólo. Vedou se jednání, aby bylo možné v případě vyššího počtu cestujících nasadit motorové vozy zdvojené. První vlak měl výjimku, a tak do Harrachova jely motoráky dva. Ve voze této řady je možné přepravovat až 5 jízdních kol. Na danou linku byly vybrány čtyři konkrétní motorové vozy, které byly dovybaveny potřebnými informačními systémy, včetně vlakového hlášení. Tolik něco málo o technických parametrech nového spojení.


R 1148 „Kamenice“ na pražském hlavním nádraží © Jiří Řechka

Během jízdy z Tanvaldu do Harrachova proběhla ve voze pro novináře tisková konference, kterou zahájil tiskový mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Přivítal všechny zúčastněné hosty a zejména hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu, člena představenstva ČD odpovědného za osobní dopravu Michala Štěpána a dodatečně krajského radního odpovědného za dopravu Marka Pietera. Ten měl smůlu, protože v Tanvaldu rychlík nestihl a nezbylo mu, než se vydat na stíhací jízdu osobním vozem, aby mohl v další stanici nastoupit, což se mu podařilo. Jako první dostal slovo hejtman Martin Půta, který poděkoval Českým drahám, že se povedlo po ne úplně jednoduchých jednáních nové spojení realizovat. Zároveň vyslovil přání, aby se našlo i řešení pro přímé spojení Praha – Liberec, protože krajské město si to určitě zaslouží.


Informační panel ve voze 854.212 © Jiří Řechka

K tomu si ještě přál, aby všechny příslušné složky udělaly vše pro to, aby cestovní časy byly přijatelné. Po hejtmanovi promluvil Michal Štěpán. Řekl, že toto spojení prokázalo, že České dráhy jsou schopny splnit požadavky objednatelů, a to i vzdor tomu, že tato trať má své technické specifikum a nemohou na ni všechna vozidla. Z vozového parku ČD byla vybrána taková, která splňují podmínky pro zdejší provoz. Rychlíky objednává Ministerstvo dopravy, ale do Harrachova objednává dopravu kraj. Zpoždění v zavedení těchto rychlíků nastalo také v důsledku dovybavení vybraných vozů (o němž jsem se už zmínil), protože musí splňovat podmínky Libereckého kraje. Michal Štěpán také apeloval na příslušné složky, zejména na SŽDC, aby se udělalo vše pro zrychlení dopravy z Prahy do Liberce.


Hovoří Michal Štěpán, Martin Půta naslouchá © Jiří Řechka

České dráhy jsou schopné takové výkony zajistit. Posledním řečníkem byl radní pro dopravu Libereckého kraje Marek Pieter, který se nejprve omluvil za svoje zpoždění, při jehož likvidaci si mohl srovnat rychlost auta a vlaku. K vlastnímu předmětu setkání s novináři pak řekl, že to je další etapa rozšíření služeb cestujícím v Libereckém kraji. Vyslovil uspokojení, že technické problémy se podařilo zvládnout. Poděkoval Českým drahám, Středočeskému kraji a Praze, že se povedlo všechny problémy vyřešit na základě jakési čtyřdohody. Také on se zmínil o problému přímého spojení Liberce s Prahou. Na závěr poděkoval všem s tím, že věří, že si tento spoj najde své cestující. Po projevech byl dán prostor pro dotazy. Protože žádné nebyly, Michal Štěpán doplnil informace k vozidlům, nasazovaným na nové spoje.


Příjezd do Harrachova © Jiří Řechka

Na úpravách se finančně podílel jak Liberecký kraj, tak České dráhy, Středočeský kraj a Praha, protože tato vozidla zajišťují provoz na teritoriích těchto objednatelů dopravy. Vedou se jednání se SŽDC, aby tato spojení nepostihovala častá výluková činnost, která se však nedá vyloučit. Také se zmínil. Že Liberecký kraj má plnou integraci dopravců, takže cestující mohou jejích výhod využít i na novém spojení. Pan hejtman v žertu vznesl otázku, co asi, co asi s tou plnou integrací udělá avizované zlevněné jízdné pro vybrané skupiny cestujících. Při průjezdu Kořenovem připoměl radní pro dopravu, že před válkou byla trať z nynějšího Polska elektrizována, a do zdejší stanice zajížděly elektrické vozy. A dodal, že se snad také Liberecký kraj dočká někdy nějaké tratě pod dráty, kterou jako jediný nemá. Tolik tedy k obsahu pojízdné tiskové konference.


Historický snímek © Jiří Řechka

Před příjezdem do Harrachova jsme byli informováni, že máme vystoupit ze soupravy, protože se s ní bude posunovat. V daném okamžiku se budou ve stanici nacházet tři vlakové soupravy, což je o jednu více, než má kolejí. Když jsem byl naposledy v Harrachově, stanice nebyla ještě zrekonstruována, nebylo v ní druhé nástupiště s přístřeškem a hlavně zde byla průjezdná pouze jedna kolej. Druhá kolej byla napojena jen jednou vyhybkou. Po příjezdu „protokolárního“ došlo k dalším slavnostním aktům včetně nezbytného přípitku, dokonce i s přítomným Krakonošem. Po odjezdu osobního vlaku ze stanice Szklarska Poręba Górna do Tanvaldu, došlo k posunu pražského rychlíku na druhou kolej před jeho odjezdem do Prahy. Tím skončily nejen všechny oficiality, ale také místní provozní zajímavosti.


Přeplněné harrachovské kolejiště © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Harrachov – Wikipedie
  2. Železniční trať Liberec – Tanvald – Harrachov – Wikipedie
  3. České dráhy, a.s. – osobní doprava – oficiální web
  4. Liberecký kraj – oficiální web
  5. Jízdní řád trati 036 Liberec - Harrachov - Szklarska Poręba Górna platný od 9. dubna 2018 (formát PDF)
  6. Návrat rychlíků Praha – Harrachov. Od jara začnou jezdit o víkendech, o hodinu déle, než autobus – Zdopravy.cz
  7. Potvrzeno: přímé rychlíky Praha – Harrachov vyjedou v dubnu, jízdní řád počítá s víkendy – Zdopravy.cz
  8. Rychlíky za každou cenu. Nové spojení Praha – Harrachov může zpozdit jiné vlaky. – Zdopravy.cz

Úvodní snímek: „Protokolární“ R 1148 Praha – Harrachov po příjezdu do cílové stanice © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy