Naše téma: A co nákladní doprava?

3.7.2017 8:00 Luděk Šimek

Naše téma: A co nákladní doprava?

Býval to zajímavý pohled na předlouhé nákladní vlaky. Každý vagon jiný, až oči přecházely. Vozy s uhlím a vozy plné brambor a zetky, z nichž bučely krávy a chrochtala prasátka. A vozy celé bílé, na nichž řada písmenek za „I“ říkala, jaký druh potravin se v nich vozí a čím je chlazený. A cisterny šedé, cisterny stříbřité, nádrže krémové s nápisem Pilsner Urquell ...

A zkratky všech národních dopravců, nejen sousedů - PKP, MÁV, ÖBB, DB, DR, ale i vzdálenějších - SNCF, B, CFR, JŽ, celá Evropa přes nás jezdila, tratě přetížené, osobáky i rychlíky nabíraly zpoždění, náklady měly přednost.


Uběhlo pár let a na kolejích to vypadá úplně jinak. Nákladní vlak uvidíš jednou za půl dne. Značně se zúžil sortiment typů a specializací vozů. Ucelené vlaky s uhlím po některých trasách jistě jezdí stále, jsou však i další ucelené vlaky – s kontejnery, často vidíme celý vlak kontejnerů jedné jediné firmy, celé vlaky osobních aut, občas dříví a občas netušíme, co se skrývá v zarolovaném voze nebo voze s otvíratelnou celou stěnou či střechou. Toto krytí má hlavně zlepšit aerodynamické vlastnosti soupravy. Není už každý vagon jiný, přepravu stáda skotu po železnici uvidíme jen ve filmovém westernu, bílé chladicí vozy zmizely úplně, zato se na silnicích prodloužily konvoje tahačů s dlouhými, pestře pomalovanými návěsy. Vidíme ale i jev opačný, dle mého soudu velmi nadějný a progresivní: Občas se na železnici vyskytne souprava speciálních vozů, na nichž se vezou kamionové návěsy.


Vagonování kamionových návěsů; zdroj: www.k-report.net

Že se paleta vozových řad zjednodušuje, to má jistě velké výhody pro dopravce, který je musí provozovat a udržovat. Hlavním nákladním dopravcem je dnes v Čechách ČD Cargo. K zajištění provozu měl v roce 2014 k dispozici 955 hnacích vozidel a více než 27 tisíc nákladních vozů. Na Slovensku ZSSK Cargo měla v r. 2010 cca 14 700 vozů a přes 700 lokomotiv. Obě tyto národní společnosti zajišťují ve své zemi 80% nákladní dopravy. Oproti bývalému jedinému provozovateli železnic ČSD se pro ně situace ještě zjednodušila: Někteří velcí producenti náklad dopravují svými vlastními vlaky, specializovanými vozy – uhláky, cisterny, vozy na sypký materiál, na cement atd., vedenými vlastními lokomotivami.


24.11.2015 - Nákladní vlak překonává Štrbskou rampu © Ondrej Krajňák

Zmínil jsem se o snaze snížit aerodynamický odpor nákladní soupravy, vždyť i v nákladní dopravě se počítá dnes s rychlostí 120 km/h, ikdyž pohled na lokomotivní park Cargo je neradostný. Vidíme v něm stroje padesátileté, stejnosměrné nákladní řady 122 a 182, tedy s maximální rychlostí pouhých 90 km/h, výkon těch čtyřnápravových sotva překračuje 2 MW, šestinápravových 2,7 MW, střídavé mají 3 MW. A modernizovaných nebo nových je v temně modré barvě ČD Cargo opravdu málo - 30 dvousystémových 363.5 a jen 5 strojů řady 383 Vectron (a zaplať Pánbůh za ty temně modré – ty se aspoň blýskají novým lakem, ale z mnohých dosud opadávají zbytky toho původního barevného nátěru).

Předložím vám tedy k přemýšlení na tento týden možná poněkud vágní otázky:

Jak vidíte další vývoj nákladní dopravy na železnici?

Má šanci, nebo ji „převálcují“ kamiony?

Co má a co nemá smysl dopravovat dráhou, na co se soustředit?

Co udělat pro to, aby se zvýšil zájem zákazníků využívat služeb nákladní železniční dopravy?

Úvodní foto: Ucelený nákladní vlak s woodtainery systému Innofreight projíždí zastávkou Cerhenice (25.6.2015)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy