Výlet za železnicami 12 – Prebúdzanie Katky opäť aj s Katkou

27.5.2012 8:00 Lacino.h

Výlet za železnicami 12 – Prebúdzanie Katky opäť aj s Katkou

Predposledný aprílový víkend sa v rušňovom depe Košice uskutočnila pravidelná akcia Prebúdzania Katky. Koná sa vždy týždeň pred začiatkom sezóny na Detskej železnici a jej organizátorom je ZSSK. Táto reportáž nemala pôvodne vôbec vzniknúť, pretože o akcii som už na VLAKY.NET mal tri, ale po zhliadnutí reportáže Karlovej som sa rozhodol, že aj ja trošku prispejem svojimi postrehmi a fotkami.

Nie všade, kde bol Karol, som bol ja, a naopak.

 


Po príchode do Košíc rýchlikom R 443 sme sa odobrali motoráčkom, ktorý zabezpečoval kyvadlovú dopravu do depa. Pri rotunde nás privítal vrútocký štoker 556.036, na ktorom ešte chlapi robili posledné úpravy a leštili ho, aby bol na výstave krásny. V jeho blízkosti stál pomaranč a vedľa neho štyri okuliarniky. Takmer rovnaké a pritom každý iný. Škoda, že pri nich nebol aj ten piaty typ okuliarnika na Slovensku - 756. Pri tomto pohľade som si povedal, že by mohlo byť zaujímavé postaviť takto vedľa seba všetky typy okuliarnikov aj v rôznych farebných úpravách zo Slovenska a Českej republiky. Vypadá to tak, že tento typ motorového rušňa bude asi nesmrteľný. Pri rotunde stál ešte motorový vozeň 812 a čakal motorové vozne M 131.1, ktoré boli ešte na jazde.


861.001-0 „Mária“ v RD Košice © lacino.h

Za rotundou boli odstavené motorové jednotky 840.006 a 861.001 Mária, ktorá patrí medzi najnovšie vozidlá ZSSK. Do tejto motorovej jednotky bolo možné vstúpiť a prehliadnuť si ju a záujemcom o presnejšie informácie odpovedali prítomní zamestnanci. Hneď vedľa stála Katka, na ktorej jej opatrovatelia robili posledné skrášľovacie úpravy, aby sa mohla predviesť v plnej kráse. Pozornosť pútala aj elektrická jednotka 671.005, ale aj starý pantograf 460.031 v Blonski nátere. Následne som sa vybral na prieskum do útrob depa. Ostal som nemilo prekvapený, že po prevzatí depa spoločnosťou ZSSK boli z neho odsunuté všetky staré „vraky“ a v celom depe som našiel iba jednu rakaňu ZSSK Cargo.


422.0109 vchádza do Košíc © lacino.h

Po prehliadke depa a autoveteránov som sa vybral smerom ku košickej stanici zdokumentovať príchod parného vlaku, ťahaného býčkom 422.0109, a odchod parného vlaku z Prešova s papagájom 477.013. Po príchode nostalgického vlaku z Maďarska sme sa vrátili naspäť do depa, kde prebiehala rušňoparáda na točni. Počasie bolo veľmi premenlivé, zväčša zamračené, občas na chvíľu vyšlo aj slnko a dokonca nám aj pár krát zapršalo.


498.104 v stanici Margecany © lacino.h

V nedeľu sme sa vybrali do Košíc až rýchlikom R 441 Excelsior. Počasie bolo oproti sobote neporovnateľné. Slniečko krásne svietilo. Pôvodný plán bol, že ideme do Košíc, ale po vzhliadnutí albatrosa v Margecanoch som sa začal rozhodovať, kde by bolo vhodnejšie vystúpiť a počkať na jeho jazdu. Po vystúpení v Kysaku som začal hľadať vhodné miesto na fotenie, ale po stretnutí s kamarátom Paľom, ktorý pozná lepšie miestne pomery, sme sa rozhodli premiestniť sa do Kostolian nad Hornádom, kde sme počkali príchod a aj odchod oboch parných vlakov, ťahaných albatrosom 498.104 a papagájom 477.013 a ich požiarneho vlaku s Hugom 350.004.


498.104 a 477.013 v stanici Kostoľany nad Hornádom © lacino.h

Bohužiaľ sa mi nepodarilo urobiť fotku súbežnej jazdy týchto krásavíc, ale aj tak som nadmieru spokojný s voľbou, ktorú sme urobili. Po premiestnení do Košíc, kde nás už čakal kolega s rodinkou, sme sa vydali do depa, kde sme urobili ešte raz malú prehliadku vystavených exemplárov a následne po občerstvení v bufete sme ešte absolvovali jazdu po košických spojkách s motorovým vozňom Magda.


Dm 4-47042 v RD Košice © lacino.h

Tohtoročnú akcia v košickom depe síce nemala až takú veľkú návštevnosť, ako po minulé roky, čo spôsobilo najmä nepriaznivé počasie hlavne v sobotu. ZSSK predstavila dosť noviniek na slovenských koľajách ale aj tak je veľká škoda že sa nepochválili aj svojimi najnovšími rušňami radov 361 a 381. Snáď nabudúce. Čo nebolo tento rok, možno bude nabudúce. Bol som rád, že som sa mohol zúčastniť tejto milej akcie a stretnúť sa s priateľmi zo Slovenska ale aj z Čiech a Moravy, s ktorými nás spája jedna láska – železnica a dianie okolo nej. Môžeme si len priať, aby aj na Slovensku bolo viac takýchto akcií, a poďakovať sa organizátorom za ich veľkú námahu a popriať im veľa síl do ďalšej práce.

Titulná snímka: U 36.003 „Katka“ pri zbrojení vodou v RD Košice © lacino.h

Galéria

Súvisiace odkazy