Nové motorové jednotky ČD přijedou ze severu

18.3.2011 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Nové motorové jednotky ČD přijedou ze severu

Včera před polednem podepsali v Praze představitelé Českých drah, a.s. a společnosti PESA Bydgoszcz SA kontrakt na dodávku 31 motorových jednotek. Což je počin svým způsobem historický, neboť náš národní železniční dopravce tak teprve podruhé prolomil jinak vládnoucí hegemonii domácích dodavatelů a vůbec poprvé se na našich kolejích budou prohánět nová vozidla pro osobní dopravu z Polska.

 
 
 
 
 
Leckdo by mne mohl napadnout, že poslední tvrzení se nezakládá na pravdě. Proto je musím uvést na pravou míru, protože novými vozidly ze severu přijíždějícími se vskutku mohou svézt cestující i na kolejích nepochybně patřících Správě železniční dopravní cesty. Dokonce od stejného výrobce a obdobného provedení, jenže ta nenosí ani barvy, ani logo Českých drah. A navíc těžko mluvit o nějakém prohánění se, jestliže jde o krátké úseky pohraničních tratí, které nějakou závratnou rychlost neumožňují. Motorová jednotka řady SA134, o niž jde, se v pravidelné osobní dopravě na naše území vydala poprvé v létě 2008, o čemž jsme reportážně informovali.
 
 
Stalo se tak na základě spolupráce společnosti VIAMONT Regio, a.s., která byla dopravcem na našem území, s polským dopravcem Przewozy Regionalne Sp. z o.o., resp. s Urządem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego, coby vlastníkem vozidel, a díky znovuotevření desítky let nevyužívaného železničního hraničního přechodu Lubawka – Královec. Podobný scénář, odehraný stejnými herci, mělo i další proniknutí motorových jednotek z PESA Bydgoszcz na české koleje, k němuž došlo na rekonstruované trati Szklarska Poręba Górna – Harrachov o dva roky později. Jak jsme zaznamenali, tentokrát byl děj poněkud více dramatický.
 
 
Doufejme, že žádné dramatické zvraty se neodehrají při průniku jejich novějších následovníků do parku vozidel Českých drah. Ostatně i samo výběrové řízení na výrobu a dodávku 31 ks dvouvozových motorových jednotek, které České dráhy vypsaly v září 2010, proběhlo v nebývalém poklidu. Příčinou bylo zjevně to, že se do něj přihlásil kromě PESA Bydgoszcz SA jediný další uchazeč, ŽOS Vrútky, a.s., který se však nevešel do požadované ceny, takže neměl dost dobře reálný důvod k tomu, aby se proti vítězství svého soupeře, které bylo oznámeno (či spíše uniklo na veřejnost) dne 15.1.2011, odvolával. Nakonec ten má i větší zkušenosti v oboru.
 
 
To dokazuje nejen produktová nabídka polského výrobce, ale také jeho exportní úspěšnost, o nichž se můžete dovědět více v souhrnném článku, který v této souvislosti před časem přinesly spřátelené stránky. Předseda představenstva společnosti PESA se včera netajil radostí nad dalším „zářezem na pažbě“: Zprávu o vítězství naší nabídky v tendru na dodávku motorových jednotek pro České dráhy jsme v naší společnosti PESA Bydgoszcz přijali s obrovským nadšením a s pocitem veliké výzvy. Po italském, ukrajinském, litevském a maďarském trhu se Česká republika stává naším dalším exportním trhem. To je pochopitelně přirozený postup.
 
 
Vzhledem k tomu, že už několik let úspěšně prodáváme naše motorové jednotky italským odběratelům, je pro nás, jakožto největšího polského výrobce kolejových vozidel, samozřejmostí zahájit spolupráci s dopravci v Česku, naším nejbližším sousedem. Jsem přesvědčen, že námi vyrobená vozidla budou pro dopravce, ale hlavně pro samotné cestující, znamenat novou kvalitu na českých kolejích, vyjádřil se Tomasz Zaboklicki, alespoň podle k této příležitosti vydané tiskové zprávy. Z ní se můžete dovědět i další skutečnosti o podobě kontraktu, nicméně dovolíme si je tady prezentovat také. Ale začneme doposud známými údaji o samotných vozidlech.
 
Základní technické a výrobní údaje (podle údajů výrobce)
označení
neurčeno
tovární typ
DMU 120
rozchod
1 435 mm
uspořádání dvojkolí
B’ 2’ B’
maximální rychlost
120 km/h
jmenovitý výkon
2 x 390 kW
délka přes spřáhla
43 730 mm
počet míst k sezení pevných
120
počet míst k sezení sklopných
15
počet míst k stání
105
výrobce
PESA Bydgoszcz SA
roky výroby
2012 - 2013
počet kusů
31
 
Výrobce k těmto jednotkám dále uvádí tato fakta: ekologické spalovací motory (EURO IIIB), velkoprostorový interiér, klimatizace kabin strojvedoucího i oddílů pro cestující, bezproblémový přístup osob na invalidním vozíku, bezbariérové WC s uzavřeným systémem, monitorovací systém vnitřní i vnější, víceúčelový prostor pro přepravu kočárků, jízdních kol a rozměrných zavazadel, audiovizuální informační systém pro cestující, integrované kontrolní a diagnostické zařízení, ergonomický řídicí pult a vícenásobné řízení až tří spřažených vozidel. Motorová jednotka pro České dráhy bude zcela nově konstruována, o čemž svědčí také její vnější vzhled.
 
 
 
Z faktu, že objednaná vozidla ještě fyzicky neexistují, vyplývá také to, že se slavnostní podpis smlouvy o jejich dodávce nemohl odehrávat za podobných okolností, jako tomu bylo v případě loňského „putovního“ podpisování smluv s firmou Stadler Pankow GmbH, takříkajíc na pozadí vzorového motorového vozu Regio-Shuttle RS1. To se odehrálo v Jihlavě a Liberci, tedy na území krajů, pro něž jsou vozidla určena a které se prostřednictvím fondů Evropské unie podílejí na úhradě zakázky. Ostatně nyní by to bylo složitější, neboť pohodlné svezení čeká cestující hned ve čtyřech krajích: Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Zlínském.
 
 
Regionální operační programy Evropské unie hrají svou roli i tentokrát, bude z nich hrazeno až 40 % nákladů na pořízení 17 z oněch celkem 31 jednotek. A když už jsme u nákladů, můžeme se zmínit také o skutečnosti, že České dráhy poprvé dostanou objednaná vozidla levněji, než předpokládaly, V zadávacích podmínkách veřejné soutěže uvedená suma 2,6 miliardy Kč je totiž ve skutečnosti zhruba o čtvrtinu nižší – pouhé 1,988 miliardy Kč, aspoň podle novinářského tvrzení. Což je jistě důvod ke spokojenosti, ale tu generální ředitel Českých drah Petr Žaluda očekává hlavně u cestujících nových jednotek, jak se vyjádřil při podpisu smlouvy.
 
 
A kde se budeme moci s novými motorovými jednotkami setkat? Podle současně platného záměru mají být nasazeny na tratích Plzeň – Domažlice (Plzeňský kraj), Mariánské Lázně – Cheb – Karlovy Vary (Karlovarský kraj), Karlovy Vary – Chomutov (společně Karlovarský a Ústecký kraj), na Děčínsku a v oblasti Šluknovského výběžku (Ústecký kraj) a na trati Kojetín – Kroměříž – Hulín – Valašské Meziříčí (Zlínský kraj). Jejich předpokládané konkrétnější rozdělení , které ale může doznat změn, už před časem zveřejnil náš partnerský web. Ať už jejich dislokace dopadne jakkoliv, budou nepochybně přínosem v parku vozidel Českých drah.
 
Závěrečná poznámka

Naše redakce se obecně vyhýbá zveřejňování aktualit z událostí, u nichž jsme nebyli přítomni alespoň ve fotoreportérském zastoupení. V tomto případě byl prostředníkem a dodavatelem fotografií z aktu podpisu smlouvy, kterého se osobně nikdo z nás zúčastnit nemohl, kolega Michael Mareš z redakce Obzoru, za což mu patří naše poděkování.

Prameny a odkazy:
  1. České dráhy, a.s.
  2. PESA Bydgoszcz SA
  3. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní obrázek: Vizualizace přední části motorové jednotky typu DMU 120 © PESA Bydgoszcz SA

Galéria

Súvisiace odkazy