Potkali se u Kolína...

30.8.2008 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Potkali se u Kolína...

...ve známém cyklu animovaných pohádek pro mrňata dva medvídci, aby si hráli na všechno možné. Třeba na vláček kolejáček. My jsme nedaleko Kolína zase víceméně náhodou zastihli dva opravdové, i když snově působící vláčky, které si tam daly rande za účelem nikoliv pohádkovým a hravým, nýbrž skutečným a pracovním. A když obrázků zejména jednoho z nich jsou už plná média různého ražení, tak jsme jich pořídili pár také pro VLAKY.NET.

 

 

A o jaké že vláčky to jde? Ten mediálně známější pochází z produkce firmy francouzské firmy Alstom Transport a nese označení AGV (Automotrice à Grande Vitesse – vysokorychlostní motorový vlak). Je prvním představitelem už čtvrté generace francouzských vysokorychlostních vlaků známých doposud ponejvíce pod zkratkou TGV (Train à Grande Vitesse – vysokorychlostní vlak) a má vyjet do provozu poprvé roku 2011 v rudé barvě italské společnosti Nuovo Trasporto Viaggiatori.

Prototyp jezdící od května tohoto roku u Kolína, tedy přesněji na zkušebním okruhu VUZ Velim, je čtyřsysystémový a jeho maximální provozní rychlost má být 360 km/h. Po velimském okruhu však jezdí nejvýše rychlostí 210 km/h, ale i to docela „stačí“, když kolem vás profrčí. Nebudu vás tady nicméně unavovat technickými detaily, ty najdete v postatě kdekoliv – třeba v „senzační“ reportáži na stránkách Technet.cz.
 
Jednotka V250 na malém okruhu Zkušebního centra VUZ dne 27.8.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Poněkud v mediálním stínu této černo-stříbrné sedmivozové soupravy se po cerhenických kolejích už od března prohání (v našem případě spíš jen tak popojížděla) souprava pro změnu osmivozová a v barvách bílo-červeno-růžových. Ta pochází z dílen italské firmy AnsaldoBreda S.p.A., nese označení V250 a je určena pro budovanou vysokorychlostní trať HSL Zuid (Hogesnelheidslijn Zuid - vysokorychlostní trať jih), která má už v příštím roce spojit nizozemský Amsterdam s belgickými Antverpami. Jednotka je třísystémová, její maximální rychlost činí 250 km/h a její výkon je 5 400 kW. Dodáno má být zatím 10 kusů – osm pro NS a dvě pro SNCB.
 
Když nás před pár dny osud promlouvající ženským hláskem GPS navigace zavál do Cerhenic a viděli jsme na mostě přes zkušební okruh postávat zvědavce prosté i digitalizované, řekli jsme si s kolegou Shalomkem ono medvídkovské „Pojďte pane, budeme si hrát“. A na co? No přece na železniční fotografy! Jak jsme zastihli „u Kolína“ AGV na velkém a V250 na malém zkušebním okruhu, to můžete vidět v připojené (možná poněkud nudné) galerii.
 
Pohled z mostu na vlečku a velký okruh u Zkušebního centra VUZ dne 27.8.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský
Prameny a odkazy:
  1. Zkušební centrum VUZ Velim
  2. Alstom Transport
  3. Ansaldobreda S.p.A.
  4. Automotrice à grande vitesse
  5. V250 (train)
  6. Technet.cz – Technika kolem nás
  7. Stránky přátel železnic

Titulní snímek: Jednotka AGV na velkém okruhu zkušebního centra VUZ Velim dne 27.8.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy