LED návestidla

19.7.2008 12:00 štb

LED návestidla

Možno sa už niektorí z vás stretli na železničnom priecestí s výstražníkmi, ktoré nemajú klasické svetla so žiarovkami, ale ich optika je zostavená z veľkého množstva LED diód. Teraz na Slovensko prichádzajú aj návestidla s takouto optikou.

 

 

 


Od polovice júna fungujú na ŽSR v overovacej prevádzke tri návestidla, ktorých optika je tvorená nie žiarovkou a sústavou Fresnelových šošoviek, ale LED diódami. Všetky tri sa nachádzajú neďaleko seba. Ide o posledné oddielové návestidlo autobloku a predzvesť vchodového návestidla do železničnej stanice Bratislava – Vajnory s označením 1-622, odchodové návestidlo L217 na odchodovej skupine stanice Bratislava – Východ zvanej Sahara a zriaďovacie návestidlo Se219 na zhlaví tej istej odchodovej skupiny.

Žltá z diaľky, Bratislava, 23.6.2008 © štb

Optika s LED diódami je osadená do návestného lampáša AŽD 70 a pochádza od firmy Zelisko z Rakúska. Bližšie informácie technického charakteru ako sú na internetových stránkach firmy ZELISKO GmbH sa mi zistiť nepodarilo, a tak som jedno horúce nedeľné popoludnie pri chladivej vode vymenil za doslova žeravý pobyt medzi koľajnicami a návestidlá som si aspoň nafotil. Či je svietivosť a viditeľnosť návestidiel s LED-kami lepšia alebo horšia ako u návestidiel so žiarovkami posúďte sami. Treba si ale uvedomiť, že rušňovodič vidí návestidlo asi trochu inak ako objektív fotoaparátu. Ako taká optika vyzerá zvnútra si môžete pozrieť na spomínaných internetových stránkach, keďže ja som si návestidla neotváral.
 
Aj z diaľky to vyzerá ako biela, Bratislava, 23.6.2008 © štb
 
Výrobca uvádza, že v Rakúsku už funguje v návestidlách viac ako 10 000 takýchto optík. Ako výhody tejto návestnej optiky udáva medzi iným aj menšie náklady na údržbu (?), nižšiu spotrebu, jednoduchú možnosť zmeny intenzity svietenia, kompatibilitu s existujúcimi zariadeniami, bezpečný dizajn (znamená to, že i pri poruche určitých LED diód optika spĺňa požiadavky na svietenie) alebo potrebu len jednej šošovky v optike návestidla. Vzhľadom na tú kompatibilitu predpokladám, že použitie LED optiky si nevyžiadalo úpravy zapojenia v ovládacích obvodoch, ale to je naozaj iba moja domnienka. Podľa mojich informácii LED optiku pre návestidla vyvíja aj česká firma AŽD Praha, ale o nejakom nasadení do prevádzky som zatiaľ nepočul.
Zdroje a odkazy:
1.      ZELISKO GmbH

Galéria